2004 г. Първият път, когато Украйна спечели Евровизия, беше втората

...
2004 г. Първият път, когато Украйна спечели Евровизия, беше втората
Коментари Харесай

Украйна, Евровизия и геополитиката: Филм, който сме гледали поне осем пъти

2004 година

Първият път, когато Украйна завоюва Евровизия, беше втората година, в която взе участие. Певицата Руслана се подреди първа с песента " Wild Dances ". Посланието не е искрено политическо, само че обхвана постсъветската национална еднаквост в Украйна като напомни фолклора на хуцулите - западноукраински етнос.



2005 година

Само месеци откакто Оранжевата гражданска война в Украйна тстрани подкрепяния от Русия президент Виктор Янукович, страната бе хазаин на състезанието " Евровизия " през 2005 година Киев бе показан от групата GreenJolly, която изпя " Together We Are Many “. Песента е била химн по време на Оранжевата гражданска война. Текстовете бяха счетени за прекомерно политически и GreenJolly в последна сметка извърши модифицирана версия. Барабанистът на групата носеше оранжево, до момента в който фронтменът носеше тениска с лика на Че Гевара - съществена фигура на Кубинската гражданска война.



2007 година

През 2007 година украинецът Андрий Данилко, прочут със театралното си име Верка Сердючка, се подреди на второ място с бомбастично осъществяване на " Dancing Lasha Tumbai “. Песента беше обсъждана като mondegreen на " Russia, goodbye ". Mondegreen е термин, който се употребява за погрешно чута или интерпретирана фраза в дадена ария. Данилко сподели в изявление, че ще изпее единствено " Russia Goodbye “ в текста на песента, потвърждавайки статута на песента като политическо изказване.



2014 година

През 2014 година, по-малко от два месеца откакто Путин нахлу и нелегално анексира Кримския полуостров в Украйна, тълпата в Копенхаген освирква съветските сестри Толмачеви на финала на Евровизия, което накара EBU да вкара технология срещу освиркване.



2016 година

През 2016 година украинката Джамала завоюва Евровизия с песента си " 1944 ". Песента бе остро подложена на критика поради политическото обръщение, което носи в подтекста на анексирания от Русия Крим. Мнозина го видяха като притча. Според основателите й обаче " 1944 " е ария, отдадена на прабабата на Джамала и опита да бъде измежду към 240 000 кримски татари, депортирани от Крим в Централна Азия от руския деспот Йосиф Сталин.

Русия стачкува, че песента нарушава

Но до момента в който критиците на песента на Джамала означиха, че EBU е принудил групата Genealogy на Армения през миналата година да промени заглавието на песента си за арменския геноцид от " Don’t Deny “, тъй като е прекомерно политическа (в последна сметка ще бъде наречена " Face the Shadow “), EBU даде зелена светлина на " 1944 “ на Джамала като съгласно претекстовете тя се базира на исторически събития.

Когато Джамала в последна сметка завоюва надпреварата, като измести руснака Сергей Лазарев (фаворитът допреди това) на трето място, руснаците реагираха гневно. Мария Захарова, представител на съветското външно министерство, допусна, че идната година състезанието може да бъде извоюван с ария за сирийския деспот Башар ал Асад.



2017 година

Украйна беше хазаин на Евровизия 2017, откакто завоюва състезанието през 2016 година И поради напрежението и продължаващия спор с Русия, изцяло предстоящо бе състезанието да бъде политически наворане. И тези упования бяха изцяло оправдани. След първичните апели в Русия страната да бойкотира песенния конкурс, в последна сметка Москва изпрати Юлия Самойлова с нейната ария " Flame Is Burning “. Самойлова, която употребява инвалидна количка, беше известна с това, че пя на церемонията по откриването на зимните параолимпийски игри на Русия през 2014 година в Сочи.

Но преди да стартира надпреварата, Службата за сигурност на Украйна разгласи, че проверява Самойлова поради известия, че тя е имала присъединяване в кримския град Керч през 2015 година и е пътувала до там през Русия. В последна сметка СБУ забрани на Самойлова да влиза в Украйна за три години след привършване на следствието. Докато EBU се опита да контракти Самойлова да взе участие отдалечено, Русия вместо това се отдръпна от надпреварата.



2019 година

Popstar Maruv бе определена да взе участие в Евровизия с песента си " Siren Song ". Беше обаче обект на рецензии поради идните си концерти в Русия. Тогавашният вицерпемиер Вячеслав Кириленко написа в Tiwtter:

" Представител на Украйна не може да бъде актьор, който е на турне в държава-агресор, планинра да направи това в бъдеще и не намира нищо неправилно в това ".

Maruv отдръпна от състезанието, потвърждавайки във Фейсбук, че е била подложена на напън да подпише това, което тя дефинира като неправдив и прекомерно ограничителен контракт, с цел да участва. Както второто, по този начин и третото място в националната селекция на страната отхвърлиха да заемат мястото на Maruv и по този начин Украйна в последна сметка се отдръпна от състезанието тази година.



Годината на войната

Европейският съюз за радиоразпръскване (EBU), алиансът на публичните медийни организации, който управлява състезанието Евровизия, постоянно е упорствал, че годишното събитие е строго аполитично и би трябвало да покаже, че музиката може да сплоти Европа. Но тазгодишното издание на песенния конкурс се организира в сянката на войната, почнала с съветската инвазия в Украйна на 24 февруари.

EBU прекара първите часове от войната в да се опълчи на апелите Русия да бъде изхвърлена от състезанието, само че по-малко от ден по-късно EBU направи изострен завой като съобщи, че присъединяване на Русия би уронило престижа на състезанието. Украинският оркестър Калуш написа “Стефания “ преди нахлуването, само че песента е пропита с едвам скрито патриотично възприятие. Песента видимо е за едноименната майка на фронтмена Псюк, само че текстът звучат доста като че ли са написани за родината му.

Калуш не беше първият избор на Украйна за състезанието. Групата зае второ място в националната селекция на страната. Победител стана Алина Паш с песента си " Tini Zabutykh Predkiv “ или " Shadows of Forgotten Ancestors “ – категорично националистическа ария за неволите на Украйна през вековете. Но откакто се появиха обвинявания, че Паш е нарушила украинския закон, пътувайки през 2015 година до Крим от Русия, която анексира украинския полуостров през 2014 година, тя беше принудена да се отдръпна.

Ако Калуш завоюва в събота, традицията на Евровизия повелява Украйна да бъде хазаин на състезанието идната година. Дали Евровизия може да се завърне в Киев през 2023 година, не е ясно.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР