20 водещи икономически центъра дават почти 90 на сто от

...
20 водещи икономически центъра дават почти 90 на сто от
Коментари Харесай

ИПИ: 20 икономически центъра дават почти 90% от продукцията в страната

20 водещи стопански центъра дават съвсем 90 на 100 от продукцията в страната, като множеството от тях са в Южна България. Това сочи изследване на Института за пазарна стопанска система, направено в последните пет години. За превъзмогването на разликите сред районите икономистите оферират основаване на свободна от налози зона в Северозападна България.

Икономически мегаполис е на път да се оформи в Южна България по оста София-Пазарджик-Пловдив-Стара Загора-Бургас, до момента в който на север се развиват настрана обособени острови на икономическа интензивност. Водещите стопански центрове създават 86 % от продукцията в страната като 40 на 100 е дело на столицата. В тях е събрано и 60 % от популацията.

Връзка сред тези стопански центрове, на юг и на север от Стара планина, сега няма. Ако имаше добра връзка през планината, най-вероятно щяхме да приказваме за един доста по-голям по мащаб стопански мегацентър, сподели Десислава Николова.

Друга от ограниченията за Северозапада може да бъде и данъчната автономност, изясни Явор Алексиев:

Ако общини като Видин, като Враца, там налог общ приход е не 10, а 5 % и тези пари остават на локално равнище. Първо, общините ще имат повече средства да организират по дейни политики и второ, тези 5 % към този момент са разлика. Това е нещо, което може да накара един бизнесмен да се замисли, за какво да разтварям в Пловдив, а да не отворя във Видин като там ще са ми по-малко разноските за труд. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР