20-те най-стари пещерни рисунки 1.Пещера Магура, България Пещерата Магура започва да се

...
20-те най-стари пещерни рисунки
1.Пещера Магура, България
Пещерата Магура започва да се
Коментари Харесай

20-те най-стари пещерни рисунки

20-те най-стари пещерни рисунки

1.Пещера Магура, България

Пещерата Магура стартира да се оформя преди 15 милиона години и до през днешния ден е едно от най-значимите естествени благосъстояния на родината ни. Състои се от съществена изложба и три странични клона с обща дължина почти 2500 метра (8200 фута). Картините на звезди, животни, принадлежности, растения и хора, ловуващи и танцуващи, обгръщат доста разнообразни столетия и свидетелстват за развити праисторическите хора.

2.Куева де лас Манос, Аржентина

„ Пещерата на ръцете “ е неповторимо произведение на пещерното изкуство, датирано от преди сред 13 000 и 9 500 години. Състои се от шаблонни контури на човешки ръце, само че също по този начин включва животни и ловни подиуми, всички изпълнени с естествени минерални пигменти.

3.Лаас Геел, Сомалия

Laas Geel е серия от картини в етиопско-арабски жанр, разпределени върху 20 скални панела, като най-големият е с дължина 10 метра (33 фута). Тези цветни изображения демонстрират най-вече крави и хора в стандартизирани форми. Те датират от три до четири хилядолетия и са измежду най-старите доказателства за опитомяването на говедата в Африканския рог.

Влечугите са застрашени от изгубване

4.Бхимбетка, Индия

Скалните убежища на Бхимбетка, ситуирани в подножието на планините Виндхян, съдържат картини, които датират от 30 000 години обратно чак до средновековния интервал. До огромна степен изобразяват занаятите на ловци и земеделци, съобразени с обичайните села в региона.

5.Сера да Капивара, Бразилия

Много от пещерните рисунки в Сера да Капивара датират отпреди над 25 000 години, което ги прави значим археологически обект и невероятна светиня на човешките общности в Южна Америка. Доказателствата сочат, че първите хора там са се заселили преди 50 000 години.

6.Картини Ласко, Франция

Известните рисунки на Ласко , датиращи от 15 000 до 17 000 години от интервала на горния палеолит, са открити през 1940 година Четирима младежи се натъкват на пещерата, до момента в който преследват кучето си през стеснен вход. Стените съдържат към 600 рисувани животни и знаци, както и близо 1500 гравюри.

7.Пещерата Алтамира, Испания

Зрелищното изкуство в пещерата Алтамира е основано за интервал от 20 000 години. Акцентите включват двуметрова (6,5 фута) коша, полихромен бизон и таван от червени коне, боядисани в цвят охра.

8.Убир в Какаду, Австралия

Красивите картини на Убир (в националния парк Какаду) изобразяват взаимоотношенията сред хората и околната среда. Те издигат в фетиш неразривното единение на индивида и природата.

9.Пещера Колибоая, Румъния

Пещерата Колибоая в планините Бихор е панорама, която би трябвало да се види независимо, с цел да се почувства същински. Тя съдържа рисунки с въглен и праисторически гравюри, които са на най-малко 30 000 години. Досега не са открити еквивалентни мостри на това изкуство от каменната ера в Европа.

10.Туифелфонтейн, Намибия

Туифелфонтейн  има една от най-големите концентрации на петроглифи в Африка. Известен също като /Ui-//aes, този исторически обект включва добре непокътнато изображения на носорози, слонове, щрауси и жирафи в алена охра. Гравюрите датират от късната каменна ера, най-малко преди повече от 2000 години.

11.Ват Као Чан Нгам, Тайланд

Картините на Ват Као Чан Нгам включват подиуми на лов, с фигури на хора, животни и облекло. Смята се, че са направени от земеделска общественост в региона преди 3000 до 4000 години.

12.Тасили н’Аджер, Алжир

Повече от 15 000 картини са открити в историческия обект Тасили н’Аджер. Те разказват климатичните промени, миграциите на животните и човешкия живот, както и еволюцията в Сахара от 6000 година прочие н. е.

13.Сан Борхитас, Мексико

Изрисуваната пещера Сан Борхитас датира отпреди 7500 години. Таванът е изпълнен най-вече с човешки фигури, пронизани от стрели, с цел да обозначат огромна борба. Много безлични хуманоиди са показани с „ кошни маски “, които водят до теории за извънземно наличие.

14.Седерберг, Южна Африка

Картините на Седерберг  изобразяват скотски подиуми със алегорични религиозни смисли. Хората също са показани в шествие, лов или събиране на храна. Изкуството се приписва на народа Сан.

15.Вестник Рок, Съединени американски щати

Този археологически обект включва над 650 петроглифа, които демонстрират група скални лица в границите на дребна повърхност. Създадени от предците на пуеблоанците преди 650 и 2000 години. Те маркират границите на територията, миграционните направления, знаците на фамилията и клана и духовните смисли.

16.Пещерата Шове, Франция

Тези рисунки на носорози, мамути и други бозайници са от епохата на плейстоцена.

17.Лубанг Джериджи Салех, Индонезия

Най-старата картина в Лубанг Джериджи Сале , значим обект на античното пещерно изкуство, е огромен звяр, сходен на диво говедо. Тя е почти на 40 000 години, въпреки че може би е нарисувана преди 51 800 години. Смята се, че наследниците на звяра към момента обикалят локалните гори през днешния ден.

18.Тадрарт Акакус, Либия

Скалистият масив на Тадрарт Акакус съдържа хиляди пещерни рисунки в разнообразни стилове през хилядолетията, датиращи от 12 000 година прочие н. е. до 100 година н.е. Те изобразяват еволюцията на флората и фауната и отразяват измененията в културите и популациите в района на Сахара.

19.Картини за скално леговище Адамгарх, Индия

От 18-те скални убежища на Адамгарх , 11 към момента имат забележими рисунки, до момента в който останалите са избледнели заради атмосферните въздействия и вандализма. Помещение номер 10 е изключително незабравим с наслагването на картини от разнообразни времеви интервали, датиращи от епохата на горния палеолит (преди 40 000 години). Изкуството се състои основно от елементарни човешки и скотски фигури и контури.

20.Сулавеси, Индонезия

Някои от най-старите пещерни рисунки, открити в миналото, се намират в пещерата Сулавеси в Индонезия. Въпреки че пещерата е дом на обилие от изкуство, прочутото брадавично прасе на Сулавеси , направено в пигмент от алена охра, е открито едвам наскоро . Смята се, че е най-старата пещерна рисунка в света, датираща отпреди 45 500 години.

Източник: Medium.com

Автор: Ралица Атанасова

 

20-те най-стари пещерни рисунки

20-те най-стари пещерни рисунки

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР