20 октомври е Световния ден за борба с остеопорозата и

...
20 октомври е Световния ден за борба с остеопорозата и
Коментари Харесай

Внимавайте с тихия крадец, вземете мерки!

20 октомври е Световния ден за битка с остеопорозата и протича под егидата на Световната здравна организация и Международната фондация по остеопороза. Основните послания са за предварителна защита счупванията на кости посредством профилактика, повишение на осведомеността за характерните рискови фактори, ранна диагностика и съответно лекуване.

Центърът по остеопороза и остеометрия във Варна започва четвъртото следващо издание на акцията отдадена на международния ден. Инициативата обичайно протича с отстъпки в цените за проучване нацяло тяло. И тази година всички записали час за проучване до 20 ноември, ще употребяват 50 % отстъпка от проучването нацяло тяло.

Изследванията се вършат с авансово записан час на телефоните на центъра:

052/8803-900

0888/088-991

Периодичните скринингови акции с преференциални цени са мотив за хиляди хора за първи път да се погрижат интензивно за здравето на своите кости. До момента над 3300 пациента от Варна и района се изследваха за остеопороза като част от сходни начинания. Социалната тежест на този факт е голяма, тъй като от всички взели участие 29% са диагностицирани с остеопороза, а 39 % с понижена костна компактност (остеопения), която е предшественикът на болестта. Именно в стадия на остеопения е най-подходящо да се стартира лекуване с оглед опазване качеството на живот на индивида.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с понижена костна маса и структурни промени на костната тъкан, които водят до нараснала трошливост на костите. Последствията са чести фрактури, които могат да бъдат и доста съществени. Светът е изправен пред зараза от остеопороза - на всеки 30 секунди човек от Европейската общественост, чупи кост в следствие от болестта.

Заболяването е наречено " тихият апаш “, защото протича прикрито, без каквото и да било симптоматика. Въпреки многото модерни способи за лекуване, болестта постоянно остава недиагностицирано и нелекувано. Веднъж зародило, то трансформира целия живот на пациента и лишава неговата независимост и успокоение.

Изследването нацяло тяло дава опция за сложна диагностика, определяйки костната компактност на всички кости в тялото. Освен за превенеция на остеопорозата, проучването дава също значима информация за процентното съответствие на мускулна тъкан и мазнини в тялото и пресмята доста по-точно Индекса на телесната маса (BMI - Body Mass Index). Тази функционалност се употребява от лекарите при диагностика на разнообразни болести, свързани с обмяната на веществата, само че е доста скъпа и при спортисти, целящи струпване на мускулна маса.

Още от своето основаване Центърът по остеопороза и остеометрия във Варна е трайно зает със обществената страна на остеопорозата. В тази връзка през 2015 година, центърът бе водеща страна в инициативанта група за превод на български език и разпространение на интернационалния знак за дейна профилактика: " Обичай костите си “. Апелираме всички организации и работодатели да го популяризират като непрекъснат дипломат на нуждата от предварителна защита на остеопорозата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР