20-годишният алпийски скиор Камен Златков записа силни представяния в стартове

...
20-годишният алпийски скиор Камен Златков записа силни представяния в стартове
Коментари Харесай

Алпиецът Камен Златков: Гоня медал от световно за юноши

20-годишният алпийски скиор Камен Златков записа мощни представяния в стартове от началото на сезона. Той записва второ и пето място на слалом във Финландия, както и шесто и десето на великански слалом в Швеция. Талантът продължава борбата за олимпийска квота. Специално за читателите на " България Днес " Златков разкри своите цели за новия сезон.

- Камене, започнахте сезона с няколко призови класирания. Това ли беше предстоящото начало?

- Вече сме в спортен интервал. В началото не беше това, което чаках. Имах малко да наваксам поради контузиите в рамото. Не бях напълно квалифициран за първия старт от Световната купа. Трябваше малко по-рано да отпътува, само че останах по-дълго в България поради възобновяване. С времето влязох във форма. Направих повече тренировки. Бях по-подготвен.

- Направихте и второ място в съревнование, годно за ранглистата на интернационалната федерация (ФИС). Това поръчка ли е за нещо по-сериозно през сезона?

- Състезанията са доста разнообразни. Зависи къде са и с какви участници. Второ място може да е огромно достижение, само че в случай че няма сериозна конкуренция, е допустимо да не е чак толкоз. Направих слалом без неточности. Беше значимо, с цел да покажа на себе си, че към този момент съм подготвен.

- Започнахте да вършиме и хубави класирания в гигантския слалом. Ще се насочите ли повече към тази дисциплинираност?

- Миналата година това ни беше казусът. Наблегнах главно на слалома. Гигантският отиде на назад във времето, поради което загуби позиции в ранглистата. Сега съм решен да се подобря до края на сезона. Мисля, че нещата се движат по проект. Предполагам, че няма да съм толкоз мощен, колкото в слалома.

- Как се получи контузията в рамото?

- Преди две години ме оперираха в средата на сезона. Извадих три пъти рамото. След това паднах в Швейцария по време на подготовка. Отново се извади рамото. Почивах месец. Не можах да карам ски. Точно нещата се възвърнаха и преди стартовете в Леви (Финландия) на физически проби отново го извадих. Забавих се с към седмица. След интервенцията не би трябвало да е проблем, само че очевидно с тези рухвания е неизбежно.

- Оказва ли психическо въздействие сходна контузия?

- Наясно съм, че може да се случи когато и да е и даже да ми прекъсне сезона, само че не се тормозя. Стабилен съм. Въпрос на шанс е.

- Какво ви следва през декември и януари?

- Сега сме в Швеция, където във вторник ще има Европейска купа. Ще вземам участие на два старта слалом. После се местим в Италия. Там също ще има Европейска купа. Ако сме живи и здрави, ще карам на слалома за Световна купа в Мадона ди Кампильо. Все още не е ясно дали ще вземам участие, тъй като нашата страна има една квота. Ще преценим каква е програмата на Алберт Попов и моята. Ако желаеме и двамата да караме, ще създадем подготовка или ще преценим по какъв начин вървим в надпреварите.

- Как е ситуацията с борбата за олимпийска квота?

- Все още не се знае. През тази година трансформираха разпоредбите. Вече е по-сложно. Ще се разбере по-напред през сезона. Прави се нова класация по най-хубавите пет класирания за всеки един състезател, който е претендент за олимпиадата. Имаме една квота, само че ще се опитаме да се преборим за още една или две. Това ще се случи със мощни класирания в няколко дисциплини.

- Имате ли желание да се пробвате в по-скоростните дисциплини - супергигантски слалом и втурване?

- Не, за тях би трябвало извънредно сериозна подготовка. В противоположен случай възможностите за положителни класирания са доста дребни, а за травми - големи. При нас по този начин се случва, че тимът ни е от по един-двама състезатели. Трудно е да се направи стратегия за скоростни дисциплини. Отцепва се цяла писта, поставят се мрежи, имаш потребност от треньори по трасето. Ние нямаме запаси за тези дисциплини. Освен това не разполагам с качества за тях. По-удачно е да карам слалом и великански слалом. От една страна, се взе участие в по-малко стартове. Рисковано е, тъй като при неточност изпускаш възможностите. От друга страна, можеш да се концентрираш върху по-малко дисциплини.

- Какви са най-важните цели през сезона?

- Ще бъде ужасно да се класирам на олимпиадата. Ново прекарване, нов конгрес. Иска ми се да видя какво е да караш с най-хубавите на олимпийско трасе. Надявам се да взема орден от международното състезание за юноши през февруари и на класиране в Топ 30 от Световната купа, а в Европейската - Топ 20.

- Какво ви липсва, с цел да извършите идната крачка към елита?

- Факторите са много. Опитът оказва въздействие. Атлетът, който има рутина, е много по-подготвен в избрани обстановки, когато първият манш е на един вид трасе, а вторият е на друго. Необходимо е да се превключи за малко време и душевен, и механически. На сложни трасета също опитът оказва помощ. Точно това се старая да натрупам. Работя и в механически аспект, с цел да съм още по-бърз.

" България Днес "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР