20 евро на ден и 80 евро на нощ -

...
20 евро на ден и 80 евро на нощ -
Коментари Харесай

За 20 евро на ден - платени протести в Молдова в подкрепа на Русия

20 евро дневно и 80 евро на нощ - толкоз получават участници в митинг против проевропейското държавно управление в Молдова, признават самите те. Президентката на страната назовава демонстрациите " опит за дестабилизация ".

Повече от месец проруска група провежда митинги против молдовското държавно управление в столицата на страната Кишинев. Демонстрантите упорстват за свалянето на проевропейската президентка Мая Санду. Демонстрантите упрекват и украинския президент Володимир Зеленски за продължаващата война в страната му, оправдават Путин и подлагат на критика прилежаща Румъния, Европейски Съюз и Съединени американски щати за поддръжката им за Украйна.

Участниците в демонстрациите се транспортират до молдовската столица с рейсове от цялата страна. Те сами признават, че за присъединяване си в митингите получават сума, еквивалентна на 20 евро дневно и 80 евро на нощ. Молдовски проверяващи публицисти разгласиха десетки видеоклипове, в които стачкуващите разискват заплащането.

Организаторите на митингите упрекват президентката Санду, че отхвърля да отиде в Москва и да показва признателност към Путин, с цел да получи на ниска цена съветски газ за страната. Молдова е съвсем напълно подвластна от газа от Русия. Москва се възползва от това и е фиксирала цена, четири пъти по-висока от тази преди началото на войната. Инфлацията в Молдова се е повишила с 35%, съществува и риск от дефинитивно прекъсване на доставките от съветския " Газпром " през зимата.

Опит да се дестабилизира Молдова благодарение на Москва

Тези хора са си сложили за цел да дестабилизират Молдова в полза на Москва, съобщи Мая Санду на конференция, в която насочи рецензии към уредниците на митингите. Прокуратурата е почнала следствие. Твърди се, че зад уредниците стои опозиционната партия " Шор ", кръстена на водача си Илан Шор. Той напусна страната през 2019 година, малко преди рухването на олигархичния режим на Владимир Плахотнюк, който също избяга. Прокуратурата проверява политика и олигарх Плахотнюк за серия от банкови кавги.

Предполага се, че Плахотнюк и Шор са работили дружно сред 2016 година и 2019 година, като са откраднали стотици милиони държавни пари. Повечето от доближените на Плахотнюк през днешния ден живеят в чужбина, главно в Лондон. Твърди се, че самият той се намира в Турция, с която Молдова няма съглашение за екстрадиция. Илан Шор, който е с израелско поданство и живее в Израел, също не може да бъде екстрадиран. Политикът беше наказан на 7 години и половина затвор в Молдова за банкова машинация.

Шор, който наскоро се появи на митингите в Кишинев посредством видеовръзка, съобщи в изявление за съветската осведомителна организация " РИА Новости ", че Молдова може да бъде " щастлива и сполучлива " само с Русия. Молдовските управляващи упрекват него и други негови съучастниви в скица за придобиване на медии в страната и в поддържането на " геополитически връзки " с Кремъл. Твърди се, че задачата е, благодарение на Москва, да бъде разтърсен конституционния ред в Молдова.

" Опитите за дестабилизация, на които сме очевидци в последно време, са дело на една незаконна и войнствена формация, която се опасява от пандиза и е подготвена да подпали страната, с цел да избави личната си кожа ", разяснява още Мая Санду. Според президентката тези хора са дали обещание на Москва да отстранят проевропейското управление на страната и да основат ново, което да разреши на Русия да въвлече Молдова във войната.

Огромните провокации пред дребната страна

На дневен ред в страната още веднъж излезе и дебатът за неутралния ѝ статут. " Когато над страната ни прелитат смъртоносни ракети, ние сме длъжни да защитим въздушното си пространство - сами или благодарение на нашите другари и съседи, " сподели за Дъждовни води ръководителят на молдовския парламент Игор Гросу. " Неутралитетът би трябвало да се пази, " настоя той.

На 1 октомври немската министърка на защитата Кристине Ламбрехт даде обещание в Кишинев да помогне за модернизацията на армията на Молдова. Румъния и Европейски Съюз също дадоха обещание поддръжка. След като Украйна спря доставките се на ток, поради разрушена от войната инфраструктура, Букурещ прояви предпочитание да стане и снабдител на електрическа енергия. Румъния даде обещание и финансова помощ в размер на 10 милиона евро. Брюксел също изрази подготвеност да подкрепи Молдова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР