20 август. За втори път отбелязвам втория си рожден ден

...
20 август. За втори път отбелязвам втория си рожден ден
Коментари Харесай

Навални отбеляза от затвора 2 г. от неуспешния опит за отравяне

" 20 август. За повторно означавам втория си рожден ден - денят, в който се пробваха да ме убият, само че по някаква причина аз не умрях. Кремъл е толкоз гневен, че оцелях, че първо ме затвориха за 3,5 година, а по-късно ги усилиха на девет ". С тези думи съветският отстъпник Алексей Навални означи втората годишнина от несполучливия опит да бъде токсичен. Навални е в пандиза от януари 2021 година

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел разкритикува през днешния ден Русия за репресията против Навални и прикани за незабавното му освобождение. " Комисията продължава да осъжда остро опита за отравяне на Навални и приканва Русия да се придържа към уговорките си по линия на Конвенцията за възбрана на химическото оръжие ", уточни Борел.

Във видео послание немският канцлер Олаф Шолц уточни, че през днешния ден - на фона на войната против Украйна, е още по-важно да помним какво се случи с Навални. " Свободата и демокрацията в Русия бяха застрашени и преди войната. Но в този момент свободата на изложение е в още по-голяма заплаха и доста хора се опасяват да показват мнение. Навални се бореше за своето разбиране, че човек живее най-добре в народна власт и правов ред ", съобщи Шолц.

ОТРАВЯНЕТО

На 20 август 2020 година Навални се почувства зле по време на полет от Томск, където взе участие в предизборни срещи, за Москва. Кадри от рецесията му, снимани от другите пасажери в самолета, шокираха тогава света. Дисидентът бе признат в кома в болница в Омск след спешно кацане. След напрегнати договаряния съветските управляващи позволиха Навални да бъде превозен до Германия, където бе лекуван.

Пет месеца по-късно - на 17 януари 2021 година, Навални се върна непринудено в Русия макар всички предизвестия, че ще бъде задържан. Той беше арестуван на летище " Шереметиево ", откакто десетки негови последователи се събраха да го чакат на избраното за този полет летище " Внуково ". В конфликтите с полицията бяха задържани близо 40 души. " Това е най-хубавият ден в последните пет месеца ", бяха първите думи на Навални на родна земя.

Последваха и двете присъди, като по всеобщо мнение обвиняванията са скалъпени. До момента Навални е зад решетки, като в последните дни имаше известия, че е изместен в " затвор в пандиза " в печално известния с мъчения и тормоз затвор в Мелехово.

 

РАЗСЛЕДВАНЕ

Русия постоянно е отричала да има нещо общо с отравянето на Навални, само че още през декември 2020 година следствие на " Белингкат " и група медии откри осем чиновници на съветската федерална работа за сигурност, които са взели участие в интервенцията. Един от тях - химикът Константин Кудрявцев, признава детайлности пред самия Навални, измамен да ги показа по телефона. От този 49-минутен диалог се разбра, че обратно на съмненията отровата е била сложена по бельото на политика, а не в храната и чая му. Кудрявцев след това изчезна и съгласно Навални е бил самоубит.

" Още не мога да схвана коя е позицията на съветските управляващи - Навални не е токсичен с новичок, а изпадна в кома по други аргументи, или Навални е токсичен с новичок, само че не от нас, а от западните секретни служби за провокация. Различни представители - като почнем от Путин на върха, отявлено пазят и двете версии по едно и също време ", разяснява през днешния ден Навални в " Туитър ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР