2 юни е денят, на който отбелязваме Деня на Христо

...
2 юни е денят, на който отбелязваме Деня на Христо
Коментари Харесай

На 2 юни отдаваме почит на подвига на Ботев

2 юни е денят, на който означаваме Деня на Христо Ботев и починалите за свободата и независимостта на България. Навършват се 144 години от гибелта на поета. По традиция тъкмо в 12 ч. в цялата страна ще прозвучат сирени в негова памет.

Честванията в памет на Христо Ботев и починалите за свободата на България тази година не са обичайни поради рестриктивните мерки и заплахата от COVID-19.

Във Враца беше отслужена заупокойна литургия за героите. На площад " Христо Ботев " с обичайната гала, без наличието на доста хора беше разпален Вечният огън.

За пръв път от 73 години насам беше анулиран и Националният туристически поход от Козлодуй до връх Околчица, само че все пак групи поклонници от цялата страна изминаха пътя на Войводата до лобното му място.

На 13 юли 1875 година 27-годишният Христо Ботев написа във вестник " Знаме ": " Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея всичко може да прави! " Дали с тази си слова той не е предчувствал, че точно в името на тази независимост, ще загине след по-малко от година - на 2 юни 1876 година във Врачанския Балкан.

Няколко дни по-рано 205 млади момчета слизат на дунавския бряг при Козлодуй и с боязън целуват родната земя. Окриля ги светлата концепция да се борят за свободата на Отечеството си, задушено в петвековния терор на Османската империя.

Воевода на четата е 28-годишният поет-революционер, за който любовта към родината е над всичко.

Разпределени на групи, Ботевите четници се качват на австрийския транспортен съд " Радецки " от разнообразни румънски пристанища по Дунав. Предрешени като градинари, те укриват оръжието и въстаническите облекла в сякаш градинарските сандъци. Когато наближават българския бряг, Ботев принуждава капитана да смъкна въстаниците при Козлодуй.

Предстоят им тежки преходи и сражения. Надеждата на поета да възпламени искрата в сърцата на родолюбивите българи и да ги поведе в борба за избавление на България угасва на 1 юни (20 май по остарял стил). Тогава, след тежък пердах във Врачанския Балкан, на мръкване един изстрел покосява Ботев.

Историята на Ботевата чета е една от най-ярките страници в Априлското въстание от 1876 година - връх в освободителните битки на българите в Османската империя.

Жестокото му потушаване провокира необятен интернационален отзив и довежда до освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 година

От 1901 година насам 2 юни публично се празнува като Ден на Ботев и на починалите за свободата на България, а от 1948 година тъкмо в 12 часа всяка година сирени ни приканват към едноминутно безмълвие в цялата страна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР