2.42 млн. абонати ползват платена телевизионна услуга в България, като

...
2.42 млн. абонати ползват платена телевизионна услуга в България, като
Коментари Харесай

Над 120 000 домакинства плащат за телевизия на нелегални доставчици

2.42 млн. клиенти употребяват платена телевизионна услуга в България, като 87% % от тях имат подписан контракт с снабдител. Данните са от национално представително изследване на Alpha Research, направено по поръчка на Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори /БАБТО/ и демонстрират още, че сред 120 000 – 314 000 семейства употребяват платена телевизия от незаконен снабдител.

Проучването е извършено през ноември-декември 2020 година в дребни и огромни обитаеми места в страната и дава моментна картина на пазара за проникването и обсега на разнообразни типове телевизионна съгласуваност, интернет ползване и пакетни услуги.

Пазарът се развива извънредно динамично и слага в мощна конкурентна среда всички законни участници в него – както заради конкуренцията сред тях, по този начин и поради нелоялните практики на оператори в сивия бранш, сочи още изследването. Поради нарастването на интернет платформите за достъп до наличие, потребителите стават все по-изискващи, отказващи да заплащат за пакети стратегии, които действително не употребяват.

„ Анализът на изследването демонстрира какъв брой мъчно е да бъде направена действителна оценка на пазара с толкоз доста на брой дребни играчи. Това би могло да се случи само при цялостно статистическо броене на популацията. Именно по тази причина данните от което и да било изследване не могат и не би трябвало да се вземат като база при договарянето на цена за клиент от продаващите наличие. При мощни огромни играчи и ненаказано пиратското разпространяване на наличие, най-голямото предизвикателство за оцеляване стои пред легалния дребен и междинен бизнес. С развиването на технологиите все по-отчетливо място на пазара намира нов тип пиратство, предлагащо „ безплатната телевизия “, посредством IPTV боксове в Интернет. Проучването демонстрира, че от това се възползват най-малко 120 000 семейства. Този проблем ще продължи да се задълбочава и ще въздейства на целия отрасъл, тъй като тези оператори не заплащат авторски права, налози, обществени осигуровки, заплати. Алармираме за него, тъй като би трябвало да бъдат предприети     адекватни  дейности от страна както на доставчиците, по този начин и от институциите, поради на променената софтуерна среда и развиване на пазара. “, разяснява Ангел Василев ръководител на БАБТО.

Alpha Research регистрират три специфики на пазара за платена телевизия и интернет, които би трябвало да бъдат следени и взети поради при разбора на данните.

1.Силна фрагментираност на пазара. Извън трите огромни оператора (Виваком, А1 и Булсатком), които образуват към 66% пазарен дял, десетина междинни по-големина оператори, които заемат малко над 13%, съществуват още над 200 оператори, които си разпределят 20 % от пазара, като нито един от тях не надвишава 1% от клиентите.  При над 5000 обитаеми места в България и тази фрагментация на доставчиците, се затруднява следенето на пазара.

2. Флуктуиращ сив „ пиратски “ бранш, който приема разнообразни форми и трансформира практиките си паралелно с софтуерното и икономическото развиване на пазара. Щетите, които носи за пазара са с най-голяма икономическа тежест за по-малките легални снабдители, върху които огромните малките екрани трансферират своите упования за възнаграждение на права.

3. Ускорено навлизане на нови технологии за стрийминг на наличие, които изместват обичайните снабдители. На процедура всички огромни медийни компании развиват интензивно лични платформи за пряк стрийминг, посредством Интернет на своите канали и наличие до крайни консуматори, на абонаментен принцип. Според изследването услугите им се употребяват от 8.75% или близо 170 000 семейства, които гледат платена телевизия през Интернет устройства, а от стрийминг услугите се възползват над 300 000 семейства като на максимален интерес се радват HBO GO (6.10%), Diema Extra play (3.7%), Netflix (3%), Voyo (2.2%).

Данните за интернет съгласуваност демонстрират, че 60% от българските семейства получават сигнала по кабел, 9.4% употребяват мобилен интернет през флашка или сим картата на телефона си,  а други 6.2% употребяват единствено интернет на телефона от мобилния оператор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР