2 078 156 361 лв. е бюджетът на София за

...
2 078 156 361 лв. е бюджетът на София за
Коментари Харесай

Бюджетът на София с 200 млн. повече, започва изграждането на канализация в Драгалевци и Симеоново |

2 078 156 361 лева е бюджетът на София за 2022 години. Той е с към 200 млн. лева по-голям спрямо миналогодишния, което се дължи на нарастването с към 100 млн. лева на средствата за заплати на учители, обществени служащи и работещи в опазването на здравето от държавно делегираните действия, както и съвсем 100 млн. лева повече от капиталови заеми за създаване на третата линия на метрото и на вътрешните градски кръгове. 

Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която дружно със зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов показаха бюджет 2022 на София. 

584 млн. лева или съвсем 1/3 от бюджета е размерът на капиталовата стратегия на София. 54% от финансовата стратегия се обезпечава от лични средства и заеми, а остатъкът – 46% или 272,9 млн. лева от извоювани европейски стратегии. 15,3 млн. е целевата дотация от страната.

Даваме си сметка, че актуалната извънредно тежка обстановка, с ужасяваща война на Русия в Украйна, поражда големи опасности за осъществяването на бюджетните прогнози на всяка европейска страна и респективно на градовете ни. Какви тъкмо ще бъдат резултатите за нас е мъчно да предвидим на този стадий. Затова най-вероятно в средата на годината ще се наложи актуализация на бюджета ни, сподели още Фандъкова. 

Тя акцентира, че към момента не е оповестен държавният бюджет, а при гласуването му в петък настояването на Следствен отдел към окръжна прокуратура за поддръжка за градски превоз беше отхвърлено. При диалозите ми с представители на държавното управление, осведомих, че с цел да осигурим придвижването на превоза през предходната година, осигурихме от личния ни бюджет над 177 млн. лева Подчертавам, че това са 39% от всички локални налози, които общината събира. Това значи, че давайки на превоза, понижаваме вложенията в други жизненоважни за града сфери. Реално взимаме от средствата за улици, за отчуждаване, за поправки и създаване на детски градини и учебни заведения. Затова беше токова значимо да се обезпечи градския превоз, с цел да не се постанова да режим от други действия, изясни кметът. 

В бюджет 2022 година са заложени 150 млн. лева лични средства за дофинансиране на градския превоз. Отделно над 130 млн. лева от продажбата на билети и карти и от приходите от синя и зелена зона също ще бъдат ориентирани за градския превоз. На този декор в държавния бюджет за превоза на София са заделени 15 млн. лева, което е 10 пъти по-малко от нужното поради понижения брой пасажери и големия скок на цените на горивата, които най-вероятно ще продължат да се повишават. Прогнозите за спад на цените на горивата, които споделиха с нас от Министерство на финансите, явно не са реалистични, сподели Фандъкова. 

9 милиарда лева е приносът на жителите на София към държавния бюджет под формата на другите данъчни доходи. За съпоставяне, локалните налози, които общината събира от столичани и влага в града, са в размер на 457 млн. лева Разликата е съвсем 20 пъти. Затова не преставам да упорствам, че когато Столична община желае поддръжка от държания бюджет за планове или действия, тя не желае нещо, което не й се дължи. Напротив, настояването е една дребна част от направеното от столичани, което да се върне като инвестиция там, където живеят, безапелационна бе тя. 

В бюджет 2022 осигуряваме вложенията в стратегическите планове на града - метро, градски кръгове, детски градини и екология. Но остава неяснотата в разходната част, обвързвана с цените на главните енергоносители и първични материали, които общината и общинските сдружения ще би трябвало да заплащат. Затова и предвиждаме възможна актуализация в средата на годината.

В плана за бюджет 2022 на Столична община са планувани 820 млн. лева лични доходи. Те включват две съществени пера – локални налози в размер на 457 млн. лева (основно налога върху парцелите, колите и при придобиване на имущество), и такси - 292 млн. лева, като 83% от тях е такса битови боклуци, която целево се изразходва единствено за действия по разчистване. Останалите лични средства са от наеми, наказания и продажби.

Към приходната част на бюджета са обезпечени 272,9 млн. лева от европейски стратегии, 119, 16 млн. лева от целеви капиталови заеми, а 766 млн. лева за финансиране на държавно делегирани действия.

80% от средства за държавно делегирани действия, са за заплатите и осигуровките на учителите в учебните заведения и детските градини. Останалите действия са за държавните действия в региона на обществените услуги, заплати на медицински личен състав в учебните заведения и яслите, в региона на културата и сигурността.

Пояснявам, че делегираните държавни действия са целеви – съвсем 100% са за заплати, осигуровки и прехрана и те не могат да бъдат вложени в никакви други браншове. Дори в противен случай, постоянно, обезпечените средства от страната са незадоволителни и общината дофинансира със лични средства. Заложеното дофинансиране на действия, държавно обвързване, в бюджет 2022 е 52,3 млн. лева (основно заплати и осигуровки)

Най-големият % от вложенията е в бранш „ Транспорт “ - 211 млн. лева. С 92 млн. лева осигуряваме старта на строителството на метрото към кв. „ Левски “, което ще стартира още този месец. Имаме подготвеност да осигурим и началото на строителство през регион „ Слатина “, за което аплайваме за заем от Европейска инвестиционна банка и - в случай че процедурите за реализатор приключат, ща можем да стартираме и него. Очакваме публикуването на държавния бюджет, в който беше стихотворец ангажимент за обезпечаване на 40 млн. лева за сметка на отрязаните средства за сектора до „ Слатина “ от Плана за възобновяване. Напомням, че с цел да се подсигурява напълно построяването на този 6 километров сектор чакаме от Министерски съвет решение за съфинансирането през идващите 4 години. Това е извънредно значимо за софиянци, без значение от това кой ще е идващият кмет. Изключително значимо е и окончателното приемане на Плана за възобновяване и резистентност, тъй като продължаващото бавене основава опасности за доста планове, подчертава Фандъкова. 

93 млн. лева влагаме в метровлакове, 25 нови трамвая и 52 електробуса.  23,7 млн. лева осигуряваме за довършването на ремонта на бул. „ Цар Борис III “ и за главен ремонт на релсов път. 

Вторият огромен акцент в Бюджет 2022 е построяването и съществени поправки на пътна инфраструктура. Общият размер на средства е 120 млн. лева Към тях в допълнение са обезпечени 50 млн. лева за настояща поддръжка във всички региони, от които 10 млн. лева се разпределят към кметовете на региони. 

Обектите са разпределени в две съществени категории – създаване и съществени поправки. Обектите, които тази година ще се извършват, са – бул. „ Т. Каблешков “, бул. „ Филип Кутев “, „ Източна дъга “ – стадий 1, бул. „ Ломско шосе “ – стадий 1, ул. „ Опълченска “, бул. „ Копенхаген “, бул. „ Рожен “, ул. „ Димитър Пешев “. Общо 16 обекта за създаване, за които осигуряваме 62,7 млн. лева от които 70% са заемните средства, заключи Фандъкова. 

Средствата за съществени поправки са 54,5 млн. лева, в които включваме 34 обекта и разнообразни уреди. По-големите улици, които ще бъдат главно ремонтирани през тази година са бул. „ Първа българска войска “, ул. „ Кукуш “, ул. „ Н. Коперник “, ул. „ Народно хоро “, ул. „ Народен воин “, ул. „ Флора “, ул. „ Емилиян Станев “, улици в така наречен нови квартали, в това число и транспортните тунели на НДК и към „ Люлин “.

Тази година стартира осъществяването на първите ВиК-обекти, които ще се финансират със средства по ОПОС. Общо 88,8 млн. лева ще се влагат в създаване на водопроводи и канализация. Със 71 млн. лева по ОПОС стартира построяването на канализацията на „ Симеоново “, „ Драгалевци “, „ Кръстова вада “, „ Суходол “, „ Обеля “, „ Бенковски “, Нови Искър и квартали на Банкя. С 16 млн. лева лични средства ще продължим планове за ВИК в „ Овча купел “, „ Връбница “, „ Горубляне “, „ Манастирски ливади изток “, дубльор на колектора по „ Симеоновско шосе “ и други – общо 13 обекта.

56,5 млн. лева са заложени за вложения в образованието. 41,3 млн. лева влагаме в построяването на 28 детски градини и детски ясли. (17 от градините са в строителството, а други 6 са приключени и остават единствено разплащания). Отделно от това предвиждаме 1,2 млн. лева за поправки в 10 детски градини.  6,4 млн. лева залагаме в строителството на 3 учебни заведения - това са 28 СУ в Красна поляна, 9 Френска гимназия, 104 СУ в „ Триадица “. 7,5 млн. лева са отделени за поправки в 12 учебни заведения (13 СУ „ Възраждане “, 61 ОУ във „ Връбница “, 120 СУ в „ Лозенец “, 107 ОУ в „ Лозенец “, 131 СУ в „ Младост “, 31 СУЧЕМ в „ Слатина “, 121 СУ в „ Триадица “, 55 СУ в „ Триадица “, 28 СУ, 48 СУ, 1 СУ в „ Красна поляна “, 37 СУ в „ Люлин “), изясни Фандъкова. 

В държавния бюджет тази година се залагат 70 млн. лева за създаване на детски градини, ясли и учебни заведения. При диалозите ми с министър-председателя и с финансовия министър те обявиха, че по-голяма част от тях са за София, тъй като действително тук е дефицитът тук-там. Именно тъй като имаме опит с тази стратегия до момента, изпратихме писмо до МОН и МФ, в което обяснихме, че с цел да бъдат вложени в строителство на градини тези средства, би трябвало регламента на програмата да се промени. До момента всяка община може да кандидатства единствено с до 2 или 3 обекта за детска градини и учебно заведение. Ние имаме подготвеност да стартираме още 15 детски градини. Ако програмата не бъде изменена, ще можем да финансираме не повече от 3 от тях със средствата в националния бюджет. За да подсигурявам осъществяването на строителната стратегия на детски градини, имаме подготвеност да желаяме целеви заем за строителство на детски градини. Строителството е единственият метод да осигурим места за децата, от което техните родители имат най-голяма потребност, сподели още столичният кмет. 

50,6 млн. лева в финансовата стратегия са отделени за вложения в по-чист въздух и екология.

През тази година ще се построи ново осветяване в парк „ Св. Св. Петър и Павел “, ще стартира втори стадий от възстановителните действия в Борисовата градина, ще продължим ремонтът в Северен парк и в парк „ Заимов “. 

Към финансовите средства в бранш екология, би трябвало да прибавим и 237 млн. лева, които осигуряваме от такса боклук за дейностите по сметосъбиране, оползотворяване на отпадъците и разчистване. Тази година планираме нарастване на площите за миене с съвсем 40%, като усилваме кратностите на миене на съществени и вътрешноквартални улици. Миенето и метенето са измежду главните действия за възстановяване на чистотата на въздуха, сподели Фандъкова. 

Миналата година инвестирахме 1,7 млн. лева в облагородяването на 52 междублокови пространства или така наречен „ кални точки “. Това е специфична стратегия на София, която новият министър на околната среда оцени доста добре. Имаме неговите уверения, че в националния механизъм за възстановяване на чистотата на въздуха тази година ще бъдат планувани средства за „ кални точки “. София има готови над 130 плана дружно с районните кметове. Нужното финансиране по данни на кметовете е над 7,7 млн. лева

12,2 млн. лева са плануваните средства за отчуждаване. Тези средства са главно за гарантиране на обекти от транспортната инфраструктура и в областта на екологията.

10,7 млн. лева са вложенията в културна инфраструктура. Планирани са начало на главния ремонт на спектакъл „ София “, дотъкмяване реставрацията на минералната баня в „ Банкя “ и средства за начало на реставрацията и възобновяване на баните в „ Овча купел “ и „ Горна баня “. Отделени са средства за ремонт в спектакъл „ Зад канала “. Следствен отдел към окръжна прокуратура възнамерява със лични средства да реставрираме къщата на Райна Княгиня, след отхвърли на донор, както и над 2,8 млн. лева за първия центъра за актуален изкуство „ Топлоцентралата “.

Над 2,1 млн. лева ще бъдат вложени в разнообразни спортни действия. Тази година ще се построи скейт-парка в Северен парк, както и по-малки планове за слагане на тенис-маси в паркове (Княжеска и Илинден), спортни и фитнес площадки в Младост, Люлин, Красно село, Княжеска градини. Продължава финансирането с 1,3 млн. лева на разнообразни спортни събития през стратегия „ София – европейска столица на спорта. 

339 хиляди лева тази година отделяме за отварянето на първата в София детска поликлиника в регион „ Възраждане “.

8,6 млн. лева са за разкриването на 18 нови обществени услуги в Княжево и Нови Искър, както и поправки на 7 съществуващи центъра за обществени услуги в Илинден, Красно село, Овча купел, Слатина.

2,7 млн. лева. за дигитализацията и улеснение на достъпа на жителите до услугите на общината.

1,4 млн. лева влагаме в уголемение на системата за видеонаблюдение, нов център за предварителна защита и реакция при рецесии в регион „ Надежда “ и техника за спешната дирекция, сподели още Фандъкова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР