19-годишната Зара Ръдърфорд кацна на летище София със своя свръхлек

...
19-годишната Зара Ръдърфорд кацна на летище София със своя свръхлек
Коментари Харесай

Тийнейджърката Зара Ръдърфорд, която сбъдва уникална мечта за Гинес, кацна в София

19-годишната Зара Ръдърфорд кацна на летище София със своя свръхлек аероплан. Българската столица е една от спирките на Зара в опита й да усъвършенства международния връх за най-млада жена, която е обиколила света, летейки напълно сама. Дотук дамата е минала през повече от 50 летища из целия свят, като остават още няколко спирки, преди да " затвори " околосветската си обиколка в Белгия след няколко дни.



Зара стартира околосветската си обиколка през август 2021 на борда на утра лекия си аероплан " Шарк ". Машината е с тегло към 300 кг. Основната цел на младата дама не е да се окичи с връх, а да употребява късите мигове на популярност, с цел да притегли вниманието на хората по света към въпросите за равенството сред половете и да въодушеви повече девойки за реализиране на по-високи цели в живота.

Зара дойде на летище София през днешния ден по обед със забавяне от няколко дни поради неприятни метеорологични условия и бе посрещната от доста специфични дами -първата жена водач в гражданската авиация на Афганистан - Мохадес Мирзай, която е избягала от талибаните и неотдавна получи статут за престояване в България и друга жена водач от Афганистан - Кларис Ан Сали, оповестяват от аеропорта.

Друга значима специфичност на този полет е, че главен спонсор, наред с компании като Virgin, е българската IT компания ICDSoft, написа marica.bg. Българският байрак е изобразен на едното крило на самолета.

Зара е родена в семейство на летци и от тях взима любовта към небето.

" Целта ми е да насърча девойките и младите дами да преследват фантазиите си и да вършат кариера в авиацията и STEM /наука, технологии, инженерство, математика/. Само 5% от комерсиалните водачи и 15% от компютърните учени са дами. И в двете области – авиацията и STEM – разликата сред половете е голяма. Това в действителност е бездна в фантазиите, защото фантазиите ни се оформят от ранно детство посредством приказките и моделите за подражателство. Момчетата научават посредством играчки, уроци по история и филми, че могат да бъдат учени, астронавти, изпълнителни шефове или президенти. Момичетата постоянно се предизвикват да бъдат красиви, благи, потребни и сладки. С моя полет желая да покажа на младите дами, че могат да бъдат смели”, показва Зара. Тя има лицензи за частен водач на FAA и Обединеното кралство, както и лицензи за словашки и френски микролеки. Член е на Почетната рота на авиопилотите от 2019 година

Зара е на път да влезе в върховете на Гинес, тъй като до момента най-младият мъж, летял самичък по света, Травис Лъдлоу, беше на 18 години. А най-младата жена - Шаеста Ваиз, по време на полета си, беше на 30 година
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР