18 май е датата, когато ще стане ясна съдбата на

...
18 май е датата, когато ще стане ясна съдбата на
Коментари Харесай

18 май е датата, когато ще стане ясна съдбата на главния прокурор

18 май е датата, когато ще стане ясна ориста на основния прокурор Иван Гешев. Тогава Висшият правосъден съвет (ВСС) ще заседава всъщност и ще реши дали да го освободи от поста му, съобщи bTV.

Днес кадровиците сплотиха двете претенции – на правосъдния министър Надежда Йорданова и на някогашния министър Янаки Стоилов.

Министър Йорданова през днешния ден показа доказателствени претенции по процедурата. Едно от настояванията е да се изиска запис от телевизионно изявление на Гешев през 2020 година Тя изисква и заповед от прокуратурата за инцидентен асортимент на делата.

Иван Гешев също направи доказателствено искане - да се даде искане на Бойко Рашков за отстраняването му за изясняване на правната рамка.

Гешев сезира Конституционен съд поради спецправосъдието

Междувременно основният прокурор Иван Гешев изиска Конституционният съд да разгласи закриването на спецправосъдието за противоконституционно.

" Приетият от 47-ото Народното събрание закон освен не подсигурява отбраната на конституционните права на жителите и юридическите лица, само че рефлектира отрицателно и върху наказателния развой заради заложени в него съществени проблеми и даже заплаха от парализиране на активността на правосъдната власт по неприключените производства ", се показва в настояването, публикувано от пресцентъра на прокуратурата.

Според Гешев преназначаването на магистратите може да се преглеждат като посягане върху самостоятелността на правосъдната власт, което нарушава правилото на разделяне на управляващите.

Главният прокурор показва още, че прехвърлянето на делата ще рефлектира върху бързината и успеваемостта на правораздаването.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР