18 март вероятно ще се запомни като един от дните,

...
18 март вероятно ще се запомни като един от дните,
Коментари Харесай

Футболът ни вече има два „синода“ - на Б. Михайлов и Бербатов

18 март евентуално ще се запомни като един от дните, които са белязали най-голямо разединение в българския футбол. След дълъг ден, съпроводен със кавги, Димитър Бербатов бе определен за президент на Българския футболен съюз (БФС) от конгрес, в който участваха едвам 76 представители на клубове (или 11% от общия брой членове). На това общо заседание Борислав Михайлов бе освободен от президентския пост. В същото време от БФС изрично отхвърлиха легитимността на извършения конгрес и обявиха, че правото е на тяхна страна и ще си го отстояват с всички законови средства.

Предисторията на скандалния ден стартира от септември м.г., когато бе плануван постоянен избирателен конгрес на БФС. На 1 март т.г. Изпълкомът на БФС разгласи, че анулира това общо заседание.

Въпреки това, по неразбираеми аргументи, от футболния съюз взеха решение да запазят тъкмо за през днешния ден зала 3 на НДК, като обяснението е, че ще се организира конференция (б.ред. - с неразбираема и досега цел), на която ще вземат участие футболни функционери и представители на регионалните препоръки на БФС.

Лидерът на опозицията Димитър Бербатов обаче заподозря, че БФС се готви да организира конгрес без присъединяване на клубовете, които са срещу актуалното управление.

Затова Бербатов прикани през днешния ден всички клубове, които са зад него и имат законно излъчен представител за конгрес, да се явят пред НДК. Самият той дойде още преди 9:00 ч. , като с него бяха най-близките му сподвижници - Стилиян Петров, Мартин Петров, Петър Величков, както и юридически екип.

" Залата е резервирана и е платена с 30 000 лв.. Тези хора би трябвало да са доста значими, с цел да се дават толкоз доста пари от клубове, с цел да се прави такава конференция. Ясно е какъв цирк се разиграва, само че конгрес има. Конгресът не е анулиран. В зала 3 би трябвало да бъдем позволени, тъй като сме си издигнали документите изцяло в периодите на БФС. Ако не ни позволен в залата, имаме адвокати с нас, с цел да забележим какво ще предприемем. Ще изчакаме да се появи БФС, с цел да се организира конгресът ", разяснява Бербатов на влизане.

Интересното е, че се появи и изпълнителният шеф на БФС Борислав Попов . Обяснението му бе, че е пристигнал, с цел да анулира конгреса.

Още преди 10:00 ч. се появиха и почитатели на " ЦСКА-София ", които са уверени, че БФС ще организира конгрес и се събират, с цел да окажат поддръжка на Бербатов. Дойде и изпълнителният шеф на " ЦСКА-София " Филип Филипов, в качеството си на излъчен представител на клуба за конгреса.

Сградата на НДК обаче се оказа заключена и хората на Бербатов се отдръпнаха на друго място, с цел да чакат развоя на обстановката. Появи се и извикан от тях нотариус, който би трябвало да установи, че не позволяват Димитър Бербатов и хората му в НДК . По-късно хората от опозицията въпреки всичко влязоха в постройката, само че не бяха позволени до Зала 3.

Към 10:40 ч. се появи и спортният министър Радостин Василев, с цел да ревизира обстановката персонално. " Не знам какво ще се случи. С моя заповед комисия от Министерството на младежта и спорта ще удостовери какво се случва в НДК. Информациите, които имаме са спорни. Никой в действителност не знае какво става. Всички зали са празни. Някакви хора вършат развой на регистрация. Ще излезем с отчет в министерството. Държавата не знае какво се случва тук. Тъй като това е спортна федерация, персонално пристигнах да се убедя коя зала е цялостна и коя е празна. Това ще бъде протоколирано от специфична комисия. Стигнах до всички зали. Зала 3 е празна. Много столове са подредени. Ще бъдат снимани всички зали от комисията. Не мога да взимам страна. Аз съм контролиращ орган на всички федерации. Министърът няма място да се бърка ", разяснява Василев.

Към 11:10 ч. Бербатов съумя да влезе в зала 3 на НДК и стартира провеждането на общо заседание без наличието на управлението на БФС и на представители на УЕФА и ФИФА . В залата са единствено представители на клубове (общо 82 на брой), които поддържат Бербатов. Адвокат Георги Владов разгласи, че по този метод може да се организира конгрес. " За " провеждането на общо заседание гласоподаваха 80 души, а двама се въздържаха.

Малко след 11:30 ч. стартира избор на комисии, секретариат, преброители и водещ на конгреса, т.е. всички процедурни стъпки, които се вършат при провеждането на конгрес.

В 13:05 ч. в Зала 3 на НДК влязоха няколко служители на реда, с цел да ревизират получен сигнал на телефон 112, че там са нахлули хора (б.ред. - залата по този начин и не бе употребена за конференцията на БФС, за която бе резервирана). Така краткотрайно различния конгрес бе спрян.

Малко по-късно конгресът бе възобновен и към 13:40 ч. някогашният член на Изпълкома Петър Величков бе определен за водещ на събранието. Оказа се, че в залата участват в действителност 76 делегати. В 14:10 ч. в залата опита да влезе изп. шеф на БФС Борислав Попов, само че се оказа, че вратите са заключени. Тогава той почна да снима с мобилния си телефон протичащото се вътре. " Защо питате мен, откакто знаете както вършат тук?! Ръководството на БФС е вписано в комерсиалния указател ", сопна се той към публицисти.

В 14:30 ч. стартира разглеждането на точките в дневния ред. Прието бе новият президент на БФС да има право да управляма най-много три мандата. В новия Изпълком към този момент ще членуват 9 души, а не 15, както до момента. Със 75 гласа " за " Борислав Михайлов бе освободен като президент на БФС . Освободени бяха и членовете на Изпълкома, определен през февруари 2018 година, както и този, гласуван на 12 октомври 2021 година, само че още невписан в Търговския указател.

В 15:33 ч. стартира процедура по гласоподаване за президент на БФС, като претендентът е един - Димитър Бербатов.

В 17:05 ч. предстоящо бе оповестено, че Бербатов е определен за президент - със 76 гласа (или 100%).

 

КОНГРЕС, А СЛЕД ТОВА НОВ

В речта си пред делегатите Бербатов отбрани провеждането на днешния конгрес и се закани да има идващ, съединителен, конгрес. " Принудени сме да го създадем и го вършим. Ако аз бъда определен по ваша воля, след това би трябвало да има съединителен конгрес , на който всички клубове да участват. Както и всички кандидат-президенти, тъй като всички би трябвало да имат еднакъв старт. Приоритет е да покажем обединяване всички дружно. За това се борим - почтен и транспарантен конгрес.

Поздравявам всички, които сте спазили процедурата за издигане на пратеник. Това, което вършим, е в границите на закона и устава на БФС. Уверявам ви. Правим го за положителното на футбола в България ", съобщи той прочувствено.

 

ПОЗИЦИЯТА НА БФС

От БФС разбираемо се оповестиха срещу протичащото се в НДК. Дори бе изработен намек, че спортното министерство толерира дейностите на Димитър Бербатов и екипа му.

" Българският футболен съюз остро осъжда фарса, разигран през днешния ден в центъра на столицата на правова, демократична и европейска страна!

Провеждането на безусловно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за публично, освен това - пред безучастния взор на държавните управляващи - е неприемлива демонстрация, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни .

Българският футболен съюз за следващ път твърдо акцентира, че Общото заседание, планувано за 18 март 2022 година, е анулирано по надлежния ред, и не е откривана процедура за лъчение на делегати и тяхното вписване във федерацията – единствената уставна процедура за установяване на членовете с право на глас.

Зала №3 на НДК бе непокътната за вътрешно мероприятие на Българския футболен съюз, за което е подписан подобаващ контракт. Въпреки това, и в прорез с всички законови и етични правила, група лица нахлу невъзпрепятствено в помещението и физически в профил и унищожи имущество на БФС, за което бяха известени и органите на реда ", се споделя в публична позиция.

Посочва се още, че ФИФА и УЕФА към този момент са сезирани " за днешната трагикомедия ". БФС увери, че ще брани правата си с всички законови средства!

" За следващ път призоваваме клубовете–членове на БФС да не се поддават на злонамерени и користни опити за разединение на българския футбол. Апелираме и към държавните органи да вземат отношение към грубото тъпчене както на законите, по този начин и на устава на най-голямата спортна федерация у нас! ", оповестиха още от футболния съюз.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР