18-годишната Йоана Илиева прави чудеса във фехтовката. Тя стана европейска

...
18-годишната Йоана Илиева прави чудеса във фехтовката. Тя стана европейска
Коментари Харесай

Сензацията във фехтовката Йоана Илиева: Догодина ще съм още по-силна

18-годишната Йоана Илиева прави чудеса във фехтовката. Тя стана европейска шампионка на сабя при 20-годишните при започване на годината. Софиянката победи 11 съпернички на шампионата в Хърватия и потвърди, че има голям капацитет. Българката имаше планувани съществени тествания преди ковид да приключи интернационалния календар, в това число и олимпийската подготовка. Специално за читателите на " България Днес " възпитаничката на треньора Ивайло Воденов показа по какъв начин се завръща към естествения темп на подготовка.

- Йоана, върнахте ли се към нормалните подготвителни натоварвания?
- Когато изключителното състояние завърши, бяхме изпратени на лагер в Спортпалас. Там бяхме с националните тимове на други спортове. Готвихме се 10 дни. Беше хубаво начало. След като се върнахме в София, отвориха залите. Във вторник беше първата подготовка там. Най-сетне се видяхме с приятелите от клуба. Тренировките се получават с готовност. Чувствам се доста добре.

- За какъв брой време прекъснахте с фехтовката по време на изолацията?
- Събраха се две седмици, в които въобще не упражнявах. Използвах времето, с цел да наваксам с изпуснатия материал в учебно заведение.Тогава не се знаеше, че няма да довършим образователната годината. Започнах да търча в парковете, само че ги затвориха. Продължихме с онлайн тренировки по интернет, но фехтовка няма по какъв начин да се играе в апартамент, тъй като ти би трябвало противник и пространство. Възползвах се да поуча и да прекарам време с роднините. Когато отвориха парковете, започнахме навън физическа подготовка. Все още не е ясно докога няма да имаме надпревари. Затова на лагера в Спортпалас бяхме оставили спарингите за по-нататък. Сега работим върху физика и техника.

- По думите на вашия треньор Ивайло Воденов сте били във превъзходна форма преди международното състезание за девойки и олимпийската подготовка, които бяха отсрочени. Какви бяха вашите упования за двата шампионата?
- Имаше три седмици до международното състезание и по-малко от месец до квалификацията. Бях в действителност в доста добра форма. Стана ми гадно, тъй като цяла година гонех сходно положение. Но всяко зло за положително. Не съм последна година госпожица. Живот и здраве може следващата година да нападам купата в тази възрастова група. Няколко дни преди да забранят надпреварите изгубих единствено с две точки от олимпийската шампионка по време на Световната купа за дами. През цялото време водех. Ако моят треньор беше пътувал с мен, щях да я победя. Израснах не толкоз физически, колкото душевен. Вече съм по-концентрирана.

- Колко скъп е опитът от сходни мачове против топ състезатели?
- Точно по тази причина съм положително настроена, тъй като следващата година ще съм още по-опитна и мощна. Стана по-добре с отлагането на надпреварите. Квалификацията беше преместена за 20-21 април 2021 година. Това е условна дата според дали самата олимпиада ще се организира следващата година.

- На какво ще наблегнете при подготовката през тази година и какво смятате, че би трябвало да добавите във вашия боеприпас?
- На първо място тренировките ще се усилят. Сега съм 12-и клас и поради учебно заведение нямаше по какъв начин да се сготвям толкоз доста. През идващия сезон ще участваме единствено на надпреварите при дамите. Това ще ми помогне да се сработя.

- Обмисляте ли по какъв начин ще продължите вашето обучение и планирате ли да останете в България?
- Ще остана тук. От много време съм го решила. Смятам да запиша Националната спортна академия. Само там ще имам изгода от това, че съм състезател и ще съумея да съчетая двете неща оптимално.

Огнян Георгиев, " България Днес "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР