18 часа продължи заседанието на Народното събрание, в което депутатите

...
18 часа продължи заседанието на Народното събрание, в което депутатите
Коментари Харесай

След 18-часово заседание парламентът реши: бюлетината се връща, ще се брои на ръка заедно с разписките

18 часа продължи съвещанието на Народното събрание, в което депутатите гласоподаваха на второ четене измененията в Изборния кодекс. То стартира в девет сутринта в четвъртък и приключи към 3 часа сутринта в петък, написа „ 24 часа “.

Хартиената бюлетина още веднъж се връща. Тя обаче ще се брои на ръка, а не с оптични сканиращи машини, както предлагаха от Движение за права и свободи. На ръка ще се броят и разписките от машините за гласоподаване. Това взеха решение дефинитивно депутатите.

Флашките в машините ще останат и ще записват вота, само че няма да демонстрират систематизираните резултати нито на екран, нито на принтиран протокол, както беше до момента. До тях може да се стигне единствено в случай че се оспори вотът в дадена секция.

Район „ Чужбина “ остава и няма да се отстрани, макар че нямаше оферти от парламентарните групи за това по какъв начин може той да стартира да действа.

40 остават нужните заявки за отваряне на секция зад граница. Решението те да бъдат увеличени на 100, признато от правната комисия, не мина в залата през вчерашния ден.

Съставът на ЦИК остава неизменен – 15 души, макар предлагането да се усили на 25. Отпадна и предлагането членовете на комисията да се сменят при всеки нов мандат на Народното събрание и броят им да е симетричен на парламентарното систематизиране, както предложиха от „ Възраждане “.

Депутатите не одобриха да се разделят с опцията си да се кандидатират от два вместо от един изборен регион. Не се съгласиха и на промени в преференциалния избор. Така гласовете без маркиран персонален глас ще продължат да влизат в персоналната сметка на лидера на листата.

Досега депутатите са дали своят вот малко над половината от измененията в кодекса.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР