1787 училища от всички 1920 в страната, в които има

...
1787 училища от всички 1920 в страната, в които има
Коментари Харесай

Всеки трети ученик без занималня, във Варна намаляват паралелки заради недостиг на стаи

1787 учебни заведения от всички 1920 в страната, в които има деца от първи до седми клас, са образувани групи за целодневно образование. Това сочат данни на просветното министерство, предоставени на „ Монитор “.

С написани домашни у дома се прибират единствено 244 426 малчугани от всички 436 010 в начален или прогимназиален стадий. Това на процедура значи, че всяко трето дете е останало без занималня през тази образователна година.

Строги критерии по които да бъдат одобрявани децата от 1-ви до 4-ти клас в занималните в общинските учебни заведения в Пловдив са въведени от някои шефове. Причината е дефицитът на стаи и напорът за целодневно образование. Така да вземем за пример в начални школа разкриват единствено по една или две сборни занимални, като при подбора се дава преимущество на учениците от обществено слаби фамилии и на тези, чиито братя и сестри учат в същото учебно заведение. Бедността се удостоверява с записка за приходите на родителите. Друго изискване е банкет на деца с по един родител – сираци или на самотни майки

Третият аршин е за деца, които живеят отвън региона на учебното заведение или такива първолаци, които имат усложнения в образованието. В други съществени учебни заведения обаче материална база има, само че поради икономисване – с цел да не заплащат заплати на нови учители, разкриват единствено по една безвъзмездна занималня и оферират на родителите платена услуга. Идеята е майките да си заплащат месечна такса за частна паралелка. Интересното е, че частната занималня се намира на територията на школото и е до стаята, в която е безплатната общинска, се оплакаха родители пред „ Монитор ”.

Масово начални учителки още в първия образователен ден вършат реклама на частни занимални и детски школи, като раздават на родителите листовки с телефони и адреси на платените услуги.

На територията на област Добрич има 69 учебни заведения. От тях в 55 има образование на възпитаници от първи до четвърти клас и във всяко има обезпечено целодневно образование, сподели началникът на РУО - Добрич, Жоро Тошков. 55 са и школата, в които има малчугани от пети до седми клас (прогимназиален етап). В 14 от тях обаче не е обезпечена занималня. Във всички учебни заведения в общините Тервел, Каварна и Шабла пък има опция децата да пишат домашните там. Липсата на занимални в прогимназиален стадий в множеството от междинните учебни заведения в Добрич никога не е от липса на средства, защото целодневното образование се финансира от страната, обясниха шефове. Не било и от липса на кабинети. Според шефове занималня в прогимназиален стадий се образува единствено при изявено документално предпочитание от страна на родителите. Там, където няма целодневно образование за по-големите деца, техните настойници не са го поискали.

В София няма нито едно учебно заведение, в което да не е обезпечено целодневно образование най-малко за първи клас, похвали се шефката на просветителния инспекторат в столицата Ваня Кастрева. В някои от школата даже има занималня за всички свои ученици. Сред тях е 176-о обединено учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ в регион Нови Искър. „ В учебното заведение учат 149 деца от първи до седми клас и от тях 140 са в целодневно образование. Останалите 9 са подали молба, че не желаят да го посещават, защото имат занимания по британски език или футбол “, изясни шефът на школото Николай Радулов. Неговите ученици имат постоянни часове до 13 часа, по-късно обядват за половин час и следобяд прекарват 6 часа в занималнята – 4 образователни и 2 за спорт. За подготовката на малчуганите от първи до четвърти клас се грижат четирима педагози – всеки дава отговор за един клас. За целодневното образование на каките и батковците от 5-и до 7-и пък има трима учители - един по математика и биология, по физика и химия, и по история, география и британски език. Те се сменят по отношение на потребностите на даден клас и на кой предмет би трябвало да наблегнат. Така в случай че на шестокласниците им следва контролно или класна работа по математика, то следобяд с тях се занимава учителят по математика. „ Ползите от целодневното образование са огромни. Децата си вършат домашните и си подготвят уроците. След това са подготвени да си играят “, счита шефът на 176-о учебно заведение. За задачата в школото има опция за занимания по карате, хореография, футбол и шахмат.

Осигурени са и тв приемници в стаите, на които децата могат да гледат разнообразни филмчета, откакто приключат със заниманията си. Така по думите на Радулов и дивотиите, които вършат хлапетата, са по-малко.

За всички деца от начален стадий в столичното 119 СУ „ Акад. Михаил Арнаудов “ също е обезпечена занималня. В четвърти клас на всеки два класа е образувана по една група, защото нямало задоволително искащи, изясни шефът на школото Диян Стаматов. „ При родителите на по-големите възпитаници липсва интерес към целодневното образование “, уточни той и добави, че след 15 ч. 20-25% от децата си потеглят, с цел да отидат на частни уроци, плуване, бойни изкуства.

В Шумен, Пазарджик и Стара Загора също няма учебни заведения без занималня. В Русенско пък има 50 школа с целодневна организация на образователния развой от всички 70 учебни заведения в региона.

В Бургас са безвъзмездни за всички от първи до четвърти клас

Всички учебни заведения в Бургас са обезпечили безвъзмездни занимални за началните класове от 1-ви до 4-ти. В дребна част от тях образованието след обяд е проведено в сборни групи. „ Това е по-скоро изключение от правилото и се постанова там, където няма задоволително деца, които остават на занималня “, обясниха от просветителния инспекторат в морския град. След въвеждането на целодневното образование в началния курс в Бургас към този момент няма платени занимални. „ Започнахме да постановяваме тази политика преди 4-5 години и все още съвсем на всички места е въведена целодневната организация. Директорите са съобразили броя на паралелките с материалната база и класните стаи, тъй че те да обезпечат целодневната форма на образование. Правят се предварителни планове, тъй че да се обезпечат и нужните средства за заплати в занималните “, разясниха от РУО - Бургас.

Във Варна понижават паралелки поради дефицит на стаи

Липсата на класни стаи е главната причина от време на време искащите да се включат в занималните да са повече от опциите на обещано учебно заведение. Така в част от школата са създали сборни групи. Въпреки това няма учебно заведение във Варненско без целодневно образование, разяснява шефката на просветителния инспекторат Венцислава Генова Тя уточни, че казусът е главно в огромните градове, където материалната база е остаряла и не подхожда на новите условия на МОН за въвеждане на целодневно образование на децата до 2025 година За да се оправят с този проблем, всички варненски школа имат свои концепции за обгръщането в занималня на децата от 1-ви до 4-ти клас в този момент, а по-късно и до 7-и клас. В тях се планува понижаване на броя на паралелките до 2025-а, преустрояване на класни стаи, както и създаване на нова материална база, която да задоволи условията на учебното заведение. Според учебни шефове занималните са добър инструмент за повишение на подготовката и резултатите на учениците. Проверки на РУО-Варна са посочили, че при възпитаници със усложнения при разбиране на образователния материал занималните покачват подготовката им и дават по-добри резултати. При свободно определени извънкласни действия пък дават по-голяма опция за изява и откриване на гениите им. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР