170-та годишнина от рождението на проф. Антон Безеншек – почетен

...
170-та годишнина от рождението на проф. Антон Безеншек – почетен
Коментари Харесай

Пловдив почете 170 г. на проф. Антон Безеншек

170-та годишнина от рождението на проф. Антон Безеншек – почетен жител на Пловдив и основател на българската сценография в България бе маркирана в зала „ Съединение “ на Регионален исторически музей – Пловдив нощес.

Тържествената вечер бе под патронажа на ръководителя на Общински съвет Атанас Узунов, който в своето слово означи, че идването на професор Безеншек в Пловдив е демонстрация на храброст, само че и предопределено. “Пловдив постоянно е имал силата да се трансформира, да се развива, да върви напред и дръзвам да настоявам, че това притегля персони, които носят в себе си духа и устрема да съграждат, да оставят нещо за идните генерации. Това е тази тънка нишка, която свързва неразривно живота на словенеца Безеншек с хилядолетен Пловдив “, показа още ръководителят.

Сред гостите на събитието бе и господин Матяж Инголич, заместник-ръководител на посолството на Република Словения в България, Савина Петкова, заместник-кмет на Пловдив, Карамфил Матев – ръководител на Националното съдружие на стенографите, представители на Държавен архив- Пловдив, доцент доктор Свилен Костадинов – ваятел на паметника на проф. Безеншек, ситуиран в Цар-Симеоновата градина и жители.

За живота и делото на проф. Безеншек описа доктор Стефан Шивачев, който акцентира, че проф. Безеншек идва в Пловдив като одобрен експерт с задачата да помогне на града ни, не да гради кариера. “Проф. Безеншек е един от тези чужденци, които идват в България след Освобождението, с цел да оказват помощ на нас българите да съгради още веднъж своята страна. Сред тях са проф. Константин Иречек, арх. Йосиф Шнитер, Люсиен Шевалас, като някои от тях свързват живота си с Пловдив вечно, добави Шивачев. Председателят на Националното съдружие на стенографите в България Карамфил Матев показа с присъстващите любопитния факт, че измежду учениците на проф. Безеншек по бързопис са огромните български поети Яворов и Дебелянов. Гл. ас. доктор Самуил Шивачев – историк от философско-исторически факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски “ пък показа с публиката, че проф. Безеншек е знаел 8 езика, което е спомогнало за решаващата му роля в навлизането на чуждоезиковото образование в българското обучение. „ Неслучайно през времето си в Пловдив той е и преподавател в Мъжката гимназия “, добави гл.ас.д-р Шивачев.

В края на вечерта Девическа хорова групировка „ Евмолпея “ при ОДК – Пловдив с диригент доктор Алия Хансе и клавирен акомпанимент Йорданка Иванова извърши няколко песни, с които поздрави пристигналите.

Роденият на 15 април 1854г. в Словения проф. Безеншек живее 20 години в Пловдив, където основава първото певческо сдружение у нас. Дългогодишен преподавател в Пловдивската мъжка гимназия в този момент Хуманитарната гимназия Св.Св. Кирил и Методий “. Бил е определен в театралната комисия на Румелийския национален спектакъл. Работи паралелно до Вазов, арх. Йосиф Шнитер, арх.Димитър Попов. Допринася за развиването у нас на просветителната система. По негова самодейност Министерство на националното просвещение вкарва етиката като образователен предмет.. В Пловдив открива своя академична книжарница, наречена „ Пчела. Издава многоезични списания. Превежда книги. Така прави налично творчеството на Вазов на словенски език. За българите превежда от словенски поезията на Антон Ашкерц.

След завръщането си в София през 1905г. той продължава преподавателската си кариера в първа Софийска мъжка гимназия (1905-1911) и в Софийския университет (1911-1915).

Проф. Антон Безеншек беше почетен посмъртно със званието „ Почетен жител на град Пловдив “, с решение №218 взето с протокол №12 от 18.06.2015г.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР