170 години от рождението на патриарха на литовската нация д-р

...
170 години от рождението на патриарха на литовската нация д-р
Коментари Харесай

Днес се навършват 170 години от рождението на д-р Йонас Басанавичюс

170 години от рождението на патриарха на литовската нация доктор Йонас Басанавичюс, свързал живота си и с Варна, се навършват през днешния ден. По този мотив бе получено особено видеообръщение към варненци от Ремигиюс Шимашюс, кмет на Вилнюс, столица на Литва.

" Може би знаете, че Йонас Басанавичюс е живял във Варна доста дълго време, с цел да се избави от царския наказателен режим. Той е съдействал извънредно доста за просперитета на Варна и ние сме Ви доста признателни, че сте дали заслон на нашия почетен жител и лидер по пътя към независимостта ни преди 100 години “, споделя той.

Копие на художествена пластика на именития държавник, инсталирана в центъра на Вилнюс преди няколко години, с създател скулптора Гедиминас Пиекурас, бе изпратена като подарък на Варна. 

Д-р Йонас Басанавичюс прекарва 25 години от живота си в България. Във Варна той е бил завеждащ отделението по вътрешни заболявания на локалната болница и един от най-авторитетните лекари в града. За своя принос в българската просвета, през 1898 година е определен за дописен член, а през 1902 година – за постоянен член на Българското книжовно сдружение, днешната Българска академия на науките. В морската столица той продължава изследователската си активност в региона на етнографията, археологията и антропологията, като написа и разгласява редица научни писания. Д-р Басанавичюс взе участие интензивно в активността на Варненското здравно сдружение и на Българския лекарски съюз.

В крайморския град развива и дейна социална активност, като в интервала 1899-1903 година е определен за общински консултант. Варна е почела делото на литовския държавник -  в символ на благодарност една от улиците в града носи неговото име. През 2018 година кметът Иван Портних, дружно с тогавашния дипломат на Литва Негово Превъзходителство господин Арвидас Поциус и почетният консул господин Рачо Рибаров, откриха паметна плоча на доктор Басанавичюс, инсталирана върху къщата, в която той е живял по време на престоя си във Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР