"17 май ще остане в историята", с тези думи мин.-председателят

...
"17 май ще остане в историята", с тези думи мин.-председателят
Коментари Харесай

Борисов откри паметник на Иван Вазов в Загреб

"17 май ще остане в историята ", с тези думи мин.-председателят на Хърватия Андрей Пленкович посрещна премиера Бойко Борисов в Загреб.

Двамата разискаха напредъка по почналите по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз планове, които ще доведат до доближаване на страните от Западните Балкани с останалите страни в Европа и посред им.

Борисов убеждава Европейски Съюз за евроинтеграцията на Западните Балкани

Томислав Дончев: След срещата на върха стартира работата

Какво написаха Меркел и Макрон на български

"Ако не подсигуряваме, че тематиката за Западните Балкани ще остане в дневния ред на Европейския съюз, тогава Срещата на върха в София е била просто една добра среща ", съобщи Борисов.

По думите му би трябвало да се направи всичко допустимо да не се стигне още веднъж до спор като този в някогашна Югославия.



"Това са нашите Балкани, нашата Европа и по тази причина би трябвало да поставим големи старания ", съобщи министър председателят.

Той уточни, че е разискал тематиката и с папа Франциск при аудиенцията си през вчерашния ден и е получил единодушието му да посети България, Румъния и при опция и друга страна от района с главната цел да изпрати обръщение за мир и съгласие.

Бойко Борисов предложения папа Франциск да посети страната ни

"Започнахме да решаваме проблемите в София и разчитаме на Хърватия да продължи процеса ",

сподели Борисов. "Обединени можем да свършим доста работа ", уточни той, като акцентира, че дружно с сътрудника си Пленкович се поддържат при полемиките в Европейския съвет, както и по тематиките, които се отнасят до общи проблеми в района.
 Мин.-председателят и хърватският му сътрудник Андрей Пленкович Мин.-председателят и хърватският му сътрудник Андрей Пленкович
Премиерът Пленкович поздрави министър-председателя Борисов за проведената Среща на върха в София, която сложи тематиките за Западните Балкани след 15-годишна пауза. "Това беше обръщение към всички наши прилежащи страни да продължат с промените, а взаимно с тях и да построяваме съгласуваност - транспортна, цифрова инфраструктура ", разяснява хърватският министър председател.

Той означи чудесните политически и стопански връзки сред Хърватия и България и акцентира, че ще продължи взаимното съдействие за влизане на страните в Шенгенското пространство и в еврозоната.

На конференция след срещата си с хърватския министър председател, по чиято покана е в Загреб, Борисов акцентира, че разговорът може да докара до съгласие, даже сред страни с многогодишни проблеми посред им.

Той даде образец в новия стадий в връзките сред България и Република Македония и описа за следващото взаимно честване, обединило двете страни – отдаването на респект в Рим на делото на светите братя Кирил и Методий.

Борисов и Заев за първи път дружно пред гроба на св. Кирил

Борисов благодари и за опцията броени дни след отбелязване на Празника на българската култура и просвета и на славянската книжовност в хърватската столица да бъде открит монумент на патриарха на българската литература Иван Вазов, което е още един знак на близостта сред страните и народите ни.

Паметникът се намира на така наречен Алея на поетите, където са ситуирани монументи на Александър Пушкин и Сергей Есенин.



След Хърватия обиколката на българския министър председател продължава в Украйна със срещи с президента и с премиера на страната.

Българският министър председател пожела триумф на хърватския футболист от "Реал Мадрид " Лука Модрич по време на финала на Шампионската лига против тима на "Ливърпул ", който ще бъде довечера в украинската столица Киев.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР