160 милиона тона въглерод са освободили горските пожари в Източна

...
160 милиона тона въглерод са освободили горските пожари в Източна
Коментари Харесай

Горските пожари в Канада освободили 160 млн. тона въглерод

160 милиона тона въглерод са освободили горските пожари в Източна и Западна Канада. Това заяви Службата на Европейски Съюз за наблюдаване на атмосферата " Коперник " във вторник, съобщи Reuters.

Тазгодишният сезон на горските пожари е най-лошият регистриран в Канада с горящи 76 000 квадратни километра. Това е по-голямо от общата повърхност, изгорена през 2016, 2019 и 2022 година по данни на Канадския междуведомствен център за горски пожари.

Към 26 юни годишните излъчвания от пожарите са най-големите за Канада от началото на сателитното наблюдаване през 2003 година, надминавайки 2014 година със 140 милиона тона.

Учените от " Коперник " са изключително обезпокоени от това какво изхвърлят пожарите в Канада в атмосферата и във въздуха, който дишаме. Отделеният въглерод е приблизително еквивалентен на годишните излъчвания на въглероден диоксид в Индонезия от изгарянето на изкопаеми горива.

Горите гълтам затоплящия планетата въглерод, като Северната бореална гора на Канада съхранява повече от 200 милиарда тона въглерод, което е еквивалентно на няколко десетилетия световни въглеродни излъчвания. Но когато горите горят, те отделят част от този въглерод в атмосферата. Това форсира световното стопляне и основава рискова противоположна връзка, като основава условия, при които е по-вероятно горите да изгорят.

Припомняме, че димът от горските пожари в Канада покри няколко огромни градски центъра през юни, включително Ню Йорк и Торонто, оцветявайки небето в злокобно оранжево.

Бяха издадени и предизвестия за качеството на въздуха. Димът от горски пожар е обвързван с по-високи равнища на инфаркти, инсулти и повече визити в незабавните отделения за респираторни болести.

Сега шлейфът е пресякъл Северния Атлантик. Влошаващите се пожари в Квебек и Онтарио евентуално ще доведат до мъгливо небе и наситено оранжеви залези в Европа тази седмица, съобщи старши академик на " Коперник " Марк Парингтън. Въпреки това, защото се планува димът да остане по-високо в атмосферата, малко евентуално е качеството на въздуха на повърхността да бъде повлияно.

Тъй като огромна част от Канада към момента изпитва извънредно топли и сухи условия,  " към момента не се вижда краят ", счита Парингтън.

Сезонът на горските пожари в Канада нормално доближава своя връх в края на юли или август, като излъчванията не престават да се повишават през цялото лято.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР