16 украински деца тръгват на училище във Варна. Едно от

...
16 украински деца тръгват на училище във Варна. Едно от
Коментари Харесай

16 украински деца тръгват на училище във Варна

16 украински деца потеглят на учебно заведение във Варна. Едно от тях е 15-годишният Роман от град Запорожие, който преди седмица напуща Украйна, с цел да търси избавление от войната. След дълго и тежко пътешестване той намира леговище във Варна. От Регионалното ръководство по образованието насочват момчето към Средното учебно заведение " Ал. С. Пушкин ", където се учи съветски език. Това ще помогне на Роман по-лесно да усвои образователния материал.

Срещаме се с Роман малко преди да влезе в клас, с цел да се запознае със съучениците си. Момчето не желае да приказва за ужаса, който е претърпял през първите дни на войната в Украйна. Сподели, че желае единствено едно - да не помни.

Аз бях в 107- ма гимназия и учех в Историко-юридическия факултет. Мечтая да стана ортодонт. На мен доста ми харесва в България, Варна е хубав град с хубави плажове, би ми се желало да остана тук. Иска ми се да си намеря другари, да се разбирам със съучениците си, мисля че ще се получи, споделя Роман.

Училището ще посещава и дребната Ева. 9-годишното момиче идва от Одеса, дружно със семейство си.

Споделя, че е била манекенка на детско облекло, че желае да продължи да тренира художествена гимнастика, че доста мечтае да бъде записана във Варна в някой тим. За страдание прекомерно рано изживяват един заплашителен потрес и аз мисля, че ние не би трябвало да им подсещаме това, което са изживяли, а да се мъчим да създадем всичко допустимо да го не помнят. Виждам, че сега техният живот е събран в един куфар и аз не искам да отворя този куфар, тъй като знам, че там ще видя 2, 3 фланелки и толкоз. Затова подготвям децата – харесва ли ви във Варна, влязохте в едно българско учебно заведение, какво ще кажете за него, желаете ли да учите в него. Ето доскоро пристигнаха 3 деца с 3 майки, само че защото нямаха регистрация, трябваше да ги изпратя в Регионалното ръководство, съгласно наредбата, и там те да подадат своите заявки, изяснява Светлан Илиев – шеф на Средно учебно заведение с езиково образование " Ал. С. Пушкин ".

Системата на образование у нас е същата като тази в Украйна, изясни шефът на учебното заведение Светлан Илиев. Малката Ева има документ за приключено обучение и към този момент посещава часовете на третокласниците. Роман обаче ще би трябвало да се яви пред комисия, която да дефинира равнището му по другите дисциплини.

Страшно доста се притеснявах първоначално да не би да възникне някакъв спор сред деца, които са от съветски генезис и от украински генезис. За моя наслада на този стадий ние нямаме проблеми в това отношение, добавя Светлан Илиев – шеф на Средно учебно заведение с езиково образование " Ал. С. Пушкин ".

В учебното заведение към този момент има преподаватели, които да оказват помощ на децата от Украйна по-бързо да научат български език.

Хубавото е това, че при нас има доста деца, които знаят съветски език и те могат да си контактуват умерено с тях, споделя Светлан Илиев – шеф на Средно учебно заведение с езиково образование " Ал. С. Пушкин ".

От Регионалното ръководство по образованието във Варна обясниха, че постоянно децата, които бягат от войната в Украйна, не са съпроводени от свои родственици. Тогава се търси подпомагане от обществените служби.

Необходимо е да получат персонален номер на чужденец, с цел да можем да ги включим в просветителната система или в случай че са двойни жители да имат ЕГН. При нас разновидностите за включване са два - когато жителите носят документ за обучение на детето, признава се документът, детето влиза в просветителната система. В другия случай, който е по-масов - децата нямат документи за приключено обучение, тогава насочвайки ги към учебното заведение, в самото учебно заведение се основава комисия по заповед на шефа, която прави обзор на знанията на детето и тази комисия преценя към кой клас да бъде ориентирано, изяснява Ирена Радева - шеф на РУО- Варна.

Ако е належащо, децата могат да получат и психическа поддръжка. Близките им могат да потърсят помощ и на телефоните, оповестени в уеб страницата на Регионалния инспекторат по образованието.

Репортер: Петя Иванова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР