16 милиона лева ще получат рибарите и преработвателите на рибни

...
16 милиона лева ще получат рибарите и преработвателите на рибни
Коментари Харесай

Правителството отделя 16 млн. лв. за сектор „Рибарство и аквакултури“

16 милиона лв. ще получат риболовците и преработвателите на рибни артикули в България като отплата за вредите нанесени от ковид. Това заяви на ексклузивен брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието Десислава Танева. Парите ще са част от бюджета на „ Програмата за морско дело и рибарство” и ще бъдат разпределени за отплата на краткотрайното прекъсване на активността на риболовните кораби и краткотрайното понижаване на развъждането и преработката на аквакултури. По данни на агроведомството от началото на изключителното състояние има 37 % спад в броя на корабите, които излизат на лов на риба и 70 на 100 спад в количеството уловена и разтоварена риба.

Около 100 риболовни кораба ще се възползват от помощта. Това са съдовете, които са на ярко в сектора. Малките риболовни лодки, които имат под 120 оповестени риболовни дни,няма да могат да аплайват за тези пари. 40 на 100 е спадът в търговията с риба за последните два месеца, споделиха още браншовиците, съгласно които това е навременна мярка и ще избави бранша. "До края на май ще стартира кандидатстването за парите с концепция те да бъдат изплатени до края на юли ", сподели още министър Танева.

По-рано през днешния ден министър председателят Бойко Борисов се срещна с представители на организации в бранш „ Рибарство и аквакултури “. По време на срещата представителите в бранша показаха пред него, че помощта ще поддържа риболовците, които са потърпевши от рецесията и не са излизали за улов по време на изключителното състояние. Браншовите организации обявиха, че има интерес от комерсиалните вериги към тяхната продукция в резултат на признатото разпореждане за районна продукция в обектите и допълниха, че към този момент се усеща резултатът от мярката.

В същото време в Бургас близо 70 риболовци и притежатели на дребни преработвателни предприятия стачкуваха пред постройката на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури против 3-месечната възбрана за улов на бяла мида. Според протестиращите размножителния интервал на бялата мида е завършил и възбраната е неоснователна. "Ако не бъде анулирана възбраната за улов на бяла мида ще желаяме оставката на министърът на земеделието и храните Десислава Танева ", споделиха протестиращите риболовци от Южното Черноморие.

„ Незаконна възбрана. Вкарана е от 11-ти, за 80 дни откакто мидата си хвърли хайвера през април. В момента няма безусловно никакво съображение. Качено е на уеб страницата, че е имало някакви научни мнения и с три подписа от "БГФИШ " изпод. Размножителният интервал към този момент е минал и желаеме да работим. Ако министърът на земеделието чака, че мидата ще се съобрази с нейната заповед и ще стартира да се развъжда, когато влезе в действие заповедта, това е неуместно “, обясниха те.

„ Размножителният интервал на бялата мида е 6 месеца”, сподели пък изпълнителният шеф на организацията Галин Николов. „ Учените оферират да има възбрана през целия размножителен интервал, който съгласно тях е от началото на март до края на септември. Ако вкараме такова ограничаване, това значи да прекъснем риболовците, да станат хотелиери ", уточни той. От 1000 лева до 6000 лева е санкцията за противозаконен улов на бяла мида в интервала на ограничавания, означи още Галин Николов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР