16 Март По данни на Българска Е-комерс Асоциация (БЕА) през

...
16 Март По данни на Българска Е-комерс Асоциация (БЕА) през
Коментари Харесай

Mastercard превръща биометрията в стандарт за банките и дигиталните им приложения

16 Март
По данни на Българска Е-комерс Асоциация (БЕА) през последната година в България, онлайн заплащанията с карти бележат над 160% растеж в категории като бързооборотни артикули, артикули за бита, спортни артикули и техника. Пенетрацията на безконтактните заплащания като дял от всички картови заплащания бележи нови върхове в целия свят, а страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са първенци по този индикатор с 89% дял на безконтактните заплащания при приблизително 84% за Европа.

Същевременно от ден на ден българи разполагат с токенизирана в своя смарт телефон цифрова карта - броят на тези карти Mastercard се е утроил за интервала юни 2020 - януари 2021 година при българските издатели на мобилни портфейли. Mastercard oтчита над 200%, растеж в броя на мобилните преводи в България на ПОС терминал, междинната стойност на покупките нараства с към 10%, а общият размер е повишен над 4 пъти за интервала. Mastercard е водач на пазара на мобилните заплащания, като съветва и подкрепя българските издатели да дават опция на картодръжателите да заплащат със своите Mastercard в мобилни портфейли - с цифровизирана карта в смарт телефона - за Android, Аpple Pay, Гугъл Pay и Garmin Pay. На българския пазар към този момент има 10 мобилни портфейла и следва лансирането на още няколко до края на 2021.

" Тези данни обрисуват трендове, които следим и предвиждаме от години. Това е ролята на софтуерна компания като Mastercard - да гледа напред в бъдещето и да създава нововъведения с години, които в един миг ще станат незаменима част от всекидневието на хората - ще им пестят време, старания, ще ги поддържат в миг на рецесия, ще им дадат още по-голяма сигурност ", споделя Ваня Манова, управител на Mastercard за България, Северна Македония, Косово и Албания.

2020 се оказва невиждана във връзка с навлизането на цифровите услуги и заплащания, онлайн извършването на покупки и даже прекарванията и събитията се изтеглиха в цифровия свят, където освен купуваме билет за концерт от отдалеченост, само че и гледаме самото събитие напълно онлайн. Това постанова и безкомпромисни ограничения за сигурност. Същевременно тъкмо през този интервал навлезе окончателното условие на Европейски Съюз за съблюдаване на новата регулаторна рамка (PSD2) за по-голяма сигурност на заплащанията посредством задълбочено определяне на идентичността на клиента (Strong Customer Authentication - SCA), за която банките и търговците се подготвяха от месеци. Като участник в цялата екосистема, ролята на Mastercard световно и локално е да обезпечи същата лекост и сигурност на цифровите услуги и заплащания, както във физическата среда. Такъв вид решение е биометричната верификация за одобрение на заплащането - Mastercard ID Check. Още през 2019 година едно от изследванията на Mastercard сподели, че над 46% от потребителите биха предпочели да утвърждават преводите си не с пароли, пинове и смс, а елементарно и интуитивно - с палец или лице през приложението си за мобилно банкиране. Освен удобството, което естествено предизвиква цифровите заплащания, и сигурността - биометричните данни не напущат мобилното устройство на потребителя по никакъв метод, Mastercard ID Check биометрична верификация води и до значително понижаване на отказаните преводи и по положително потребителско преживяване. Към днешна дата половината от българските издатели са внедрили този метод за облекчение и сигурност на картодържателите.

Mastercard постанова и своите новаторски технологии като MasterCard Digital Enablement Service - MDES решението за токенизация, което стои зад мобилните портфейли, MDES for Merchants (M4M), Credential on File - COF решенията за по-голяма сигурност и улеснение при опазване на картата за повторни разплащания в онлайн магазин, като стандарт в екосистемата.

" Mastercard от дълго време е софтуерна компания оттатък преводите и заплащанията: ние сътворяваме цели екосистеми, сходно на комплицирани влакови релси и инфраструктурни мрежи, по които всеки от нас може да се движи свободно, законно, несъмнено и незабавно, като пълностоен жител на цифровия свят. Гордеем се, че взехме решение да наложим биометрията като най-хубавото решение за верификация - освен на заплащания, само че и на по-широк достъп до отдалечени услуги - отваряне на сметки, сключване на контракти и други Това се оказа извънредно значимо, когато се постанова да си върнем света, седейки на дивана, и имаме Mastercard идентичносттa си и личното си лице и палец като главен инструмент за връзка със света ", прибавя Ваня Манова.

Пандемията докара до експоненциален растеж в цифровото ползване и извършване на покупки и включи напълно нови консуматори. След ограничението на интернационалните пътувания, които имат основен размер на преводите по света, спадът на бизнеса беше отчасти обезщетен от всеобщото разбиране и търсене на картови заплащания онлайн и във физически магазини, като безконтактни, т.е. по-сигурни, бързи и комфортни в изискванията на Covid.

Mastercard регистрира световно над 70% растеж в ритейл покупките с карта онлайн на годишна база, от февруари 2020, а заплащанията с мобилен портфейл са 18% от всички безконтактни заплащания. Преди Covid годишният растеж на e-commerce в Европа беше 15%, през днешния ден е утроен, като да вземем за пример в Англия за април и май 2020 e-commerce е над 35% oт целия ритейл размер.

За България по данни на Българска Е-комерс Асоциация (БЕА), водещите онлайн магазини, членове на асоциацията, означават над 60% растеж в онлайн покупките си (брой поръчки и обем) и над 160% растеж в картовите заплащания.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР