16-годишно момиче е било спасено от инвалидизация с операция, която

...
16-годишно момиче е било спасено от инвалидизация с операция, която
Коментари Харесай

Спасиха момиче с уникална операция в наша болница

16-годишно момиче е било избавено от инвалидизация с интервенция, която се прави за първи път у нас. Интервенцията е осъществена от съдови хирурзи от екипа на проф. Валентин Говедарски в УМБАЛ „ Св. Екатерина “, оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Досега в страната ни е имало два сходни случая при деца на 10 и 15 година, само че те са лекувани отвън България с финансиране от Министерство на здравеопазването посредством съдействието на Фонда за лекуване на деца в чужбина, като са заплащани огромни суми за тяхното престояване, диагностика и лекуване.

Успешната интервенция на съдовите хирурзи от УМБАЛ „ Св. Екатерина “ е индикативен образец, че в България има задоволително опитни експерти, които в случай че разполагат със скъпоструващите консумативи, могат да обезпечат съответно лекуване на сходни болести.

16-годишната пациентка е постъпила в болничното заведение с п остоянни и доста мощни болки в дясната подбедрица , които датират от 6-7 години и които макар диагностиката и оперативното лекуване в други здравни заведения, не отшумяват.

След извършения обзор от съдов хирург и осъществени ехографски и образни проучвания на артериалната и венозната система, експертите откриват съществуването на артерио-венозна малформация към задната група мускули на дясна подбедрица.

Поради възрастта на момичето е взето решение за осъществяване на рядка миниинвазивна намеса на периферната съдова малформация - емболизация на артериалните клонки, хранещи групировката.

С по този начин приложената процедура се прекъсва патологичния кръвоток във групировката и се провокира нейното понижаване. По този метод се облекчават травматичните признаци и се предотвратява следваща неработоспособност.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР