16-годишният Махмуд Благоев, за който медиите писаха преди два месеца,

...
16-годишният Махмуд Благоев, за който медиите писаха преди два месеца,
Коментари Харесай

16-годишен от център за настаняване, пребил възпитателка, сега душил друго момче

16-годишният Махмуд Благоев, за който медиите писаха преди два месеца, когато преби възпитателка с лопата, в този момент е душил друго момче, оповестява кореспондентът на Actualno.com в Смолян.
Момчето е в Центъра за настаняване от фамилен вид (ЦНСТ) в кв. " Устово " на Смолян. След първия нечовечен случай, то бе изпратено в психиатрия. Районният съд в Смолян постанови тогава Махмуд да бъде изпратен в клиниката по детска психиатрия в Александровска болница за период от 30 дни. След престоя си там бил върнат назад.
Преди дни в полицията изпратен сигнал, че 16-годишният зарязан от родителите си юноша е почнал да души друго 14-годишно момче. По първични данни детето е припаднало, само че няма съществени пострадвания. Случаят се ревизира от прокуратурата.
По думите на секретаря на Община Смолян Момчил Николов, двамата младежи са нападателни. Случаите и на другите деца в Центъра не са по-леки. Освен че имат здравословни проблеми, те имат и поведенчески проблеми от живота им в институции, от връзката им единствено с проблематични деца.
От нужния личен състав 12 души, поради тежките случаи в центъра, в този момент са едвам 4-ма, и то пенсионери.
Николов изяснява, че когато би трябвало да изпратят дете на лекуване отвън Смолян с компаньон, напълно се оголва така и така дребният екип на центъра и се затрудняваобгрижването на останалите.
От локалната администрация на Смолян чакат мнение от Държавната организация за протекция на детето дали бъде закрит центъра, а децата да бъдат преместени в друга сходна институция, където с тях да работят специалисти с по-висок потенциал.
Според Николов е мъчно да се осъзнае в какво положение са деца, които се настаняват в центрове като този, тъй като те не са усетили в никакъв случай в живота си родителска любов, прегръдка, обич. Той сподели, че в ЦНСТ живеят в близка до фамилната среда, само че те са нямали фамилии и на тези години е късно да им се влияе. " Или за работа с тях са нужни светила, с каквито ние тук не разполагаме ", уточни Николов.
Масово назначените в центъра хора напущат откакто се сблъскат с тежката работа. Тези, които били с педагогическо обучение избирали да отидат в областта на образованието, където покачват заплатите, вместо да работят в извънредно комплицирана конюнктура в обществената сфера. Има образовани хора, които избирали да работят другаде с аргумента, че там " няма да ядат пердах ".
Желанието на Община Смолян е този център да се употребява за настаняване от фамилен вид за деца от 13 до 18 години без увреждания – център, който е ситуиран в ученическото общежитие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР