16-годишната Татяна Иванова мечтае да стане космонавт и не спира

...
16-годишната Татяна Иванова мечтае да стане космонавт и не спира
Коментари Харесай

Космическата мечта на една 16-годишна българка

16-годишната Татяна Иванова мечтае да стане космонавт и не стопира да се бори за фантазията си, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Татяна е участничка в първия образователен галактически лагер на NASA в Алабама. С нея беседваме по време на третия научно-технически конгрес „ Дни на авиацията и Космоса “, който се организира в Руския културно-информационен център в София.

Татяна е била на лагер и в турския град Измир. Защо върви на тези лагери? Защото фантазията й е да стане космонавт. „ Следователно би трябвало да намеря метод, по който да се развъртвам. Паралелно с учебно заведение, там си изучавам съществени неща, само че с цел да съумея да вляза в добър университет би трябвало да имам положително обобщение. Отделно тези два лагера са голям късмет за мен. Това е една галактическа среда, в която ни потапят и си е същинска подготовка “, споделя 16-годишната госпожица.

Тя е решила да стане космонавт преди година и половина. “Отидох на първия лагер в Измир, тъй като имам полза към галактическите науки, само че там чух един откъс, който беше: “Представи си, че този астронавт си ти ”. Тогава нещо в мен потръпна и оттогава до момента не съм серпантина да се боря за фантазията си “, споделя Татяна. Момичето желае да е третият български космонавт. „ Много се надявам, целя се в това, последвам си стъпките по пътя и ще забележим “, споделя младото момиче.

Първият български космонавт генерал-лейтенант Георги Иванов счита, че има късмет страната ни да има и трети космонавт. „ Не единствено трети, може да има и четвърти, и пети. Трябва първо да се сътвори научна стратегия, да бъде призната от огромните галактически страни като Русия и Съединени американски щати и тогава ще стартира подготовка на трети, четвърти, а може и пети, за какво не “, сподели Георги Иванов.

Татяна, двамата съветски космонавти – Сергей Залетин и Александър Лазуткин, както и представянето на българския аероплан DAR Solo, конструиран и създаден у нас от Тони Илиев са в центъра на програмата на „ Дни на авиацията и Космоса “ тази събота и неделя.

Руският космонавт Александър Лазуткин е бординженер на галактическия транспортен съд Союз ТМ-25 с пълководец Василий Циблиев. На 10 февруари 1997 година Лазуткин излетява в Космоса, където остава 184 денонощия и 22 часа на “Орбиталния комплекс “Мир ”, а на 15 август 1997 година екипажът се завръща на Земята. „ Вече 20 години минаха откогато бях в космоса и от самото начало се пробвам да изразя какво би трябвало да значи космоса за индивида. Космосът е това място, където ние всички живеем и Земята заема напълно мъничко местенце в него “, описа той.

„ Дни на авиацията и Космоса “ е многопластово събитието, споделя Явор Киряков, който е от уредниците. Според него човек може да прекара през целия ден на него. Има лекторска стратегия, кино стратегия, от Университет за деца пък се провежда и природонаучна и софтуерна стратегия с щандове, на които могат да се следят доста опити разнообразни, по физика, химия, биология, роботика. Също по този начин и доста изложители, които оферират забавни просветителни услуги.

Сред лекторите е Виктор Веселинов, който на 17 година и е началник на Авиационно-космически център „ Младият летец “. Там се вършат курсове за деца сред 10 и 18 години, най-вече курсовете са по съществени на летателната подготовка. „ Основах центъра с концепцията да запалителен децата, които имат интерес към авиацията и да им покажем, че в действителност авиацията е едно изцяло налично място за тях, стига те да са задоволително виновни “, описа младежът.

Дните на авиацията и Космоса се организират на 30 ноември и 1 декември в залите на РКИЦ, всеки ден от 12 ч. до 20 ч. Събитието е проведено от Авиацинно-космически конгрес – България и „ Россотрудничество “ с благотворителна цел, а средствата от билетите – 12 лева за възрастни и 8 лева – за деца и възпитаници, ще отидат за построяването на първия в София Планетариум. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР