16 години тройно убийство в София остава неразкритоНаркодилърът Антон Милтенов

...
16 години тройно убийство в София остава неразкритоНаркодилърът Антон Милтенов
Коментари Харесай

Клюна разстрелян като наследник на Косьо Самоковеца

16 години тройно ликвидиране в София остава неразкрито
Наркодилърът Антон Милтенов ходел без защита, не желал да харчи пари за гардове

Три пъти несполучливо го гърмели

Датата е 30 юли 2005 година Привечер в сладоледената къща „ Джимис “ на ул. „ Ангел Кънчев “ в София има много клиенти. На една от масите седят трима мъже, никой в близост не знае кои са те. Нямат защита, оръжие, не са взели никакви ограничения за сигурност. В заведението влизат двама гости и се насочват към витрината със сладоледите. Внимателно ги оглеждат и потеглят да излизат. Внезапно вадят револвери и стартират да гърмят. На място са убити трима – Антон Милтенов – Клюна и седящите до него Иван-Тодоров – Призрака и Николай Добрев – Цайса. Започна суматоха, по време на която убийците умерено изчезват.

Това е четвъртият опит за убийството на Клюна - един от знаковите наркодилъри в столицата – този път сполучлив. Вече 16 години двамата стрелци, оставили три натрупа на пода на сладоледената къща, не са открити.
Антон Милтенов – Клюна става значим човек в подземния свят след гибелта на Косьо Самоковеца, за който работи. Мъжът с птичия прякор от кв. „ Княжево “ обаче по този начин и не съумява да се трансформира в същински наркобос, за какъвто желае да го считат най-малко в София. За да заеме мястото на Самоковеца, Клюна бил подготвен на всичко – подозиран е освен за наркотрафик, само че и като гарант на убийства.

Милтенов прохожда в наркобизнеса в кв. „ Люлин “, където имал двама близки другари - Илиян Варсанов и Светлин Тошев. Цялата група, към която се причислява и Димитър Вучев-Демби, се причислява към ВИС, след това към СИК, след това отново към ВИС, само че за тях групировките не са от огромно значение. Младите мъже продават дрога – най-вече хероин, който тогава още е на мода измежду мераклиите за мощни чувства в западните квартали на София. Там към момента не са видели онлайн наркомани на по 20 години без зъби и с разранени вени по краката и ръцете да се въргалят по градинките.

Според полицейските разработки Клюна е упорит, улицата му е тясна и влиза във омраза с Варсанов и хората му. Само Демби минава на страната на Клюна и войната за превъзходство стартира.

Милтенов се пробва да убие Версанов на 16 август 2002 година, само че той се измъква. Клюна е задържан дружно с Димитър Вучев-Демби, само че до присъда по този начин и не се стига. Вероятно тази пукотевица е отговор на опита за нападение против Клюна на 28 юни същата година. Тогава снайперист го улучва в корема в къщата му в кв. „ Княжево “. Килърът се криел в гората и изчакал Милтенов да излезе на балкона. Клюна оцеля, след дълготрайно лекуване в болница.

Второто нападение против Клюна е осъществено на 17 януари 2004 година Убийците са считали, че единственият сигурен метод да унищожават жертвата си е с гранатомет. Стрелец с базука се скриел в изоставения ресторант „ Феята “ в локалното платно на бул. „ Цариградско шосе “. Той има информация, че мерцедесът на Милтенов ще мине оттова. И Клюна в действителност се появява, отивайки на ваучър за именния си ден. Когато колата понижава на завоя стрелецът се изправя и гръмва с гранатомет по нея. Снарядът обаче удря дърво покрай постройката на Българска телеграфна агенция без да се взриви.

Половин година по-късно в двора на Клюна е хвърлена граната, само че тя даже не го ранява.

Междувременно Клюна става дясна ръка на Косьо Самоковеца. Двамата непрестанно са дружно, Милтенов по всякакъв начин демонстрира честност към боса си, влиза дружно с него в борби със знакови имена от ъндърграунда. През ноември 2003 година двамата се сбиват в дискотека „ Ескейп “ със страшилищата на подземния свят по това време Дмитрий Минев-Руснака и Красимир Маринови – Големия Маргин. Само месец по-късно Константин Димитров е убит на площад „ Ван Дам “ в Амстердам.

Именно тогава Клюна се самообявява за за правоприемник на Самоковеца и стартира да се държи като подобен. Силите му обаче за подобен огромен незаконен бизнес са малко. Колкото и да е необичайно, само че незаконният бизнес на Милтенов е прецакан не от съперници, а от Министерство на вътрешните работи. Той е задържан с обвиняване, че е притискал двама братя да лъжесвидетелстват по делото му за обезпечение на убийството на Илиян Варсанов. Осем месеца по-късно Милтенов е освободен, откакто получава едногодишна условна присъда.

Дългото му неявяване обаче съдбовно го е изместило от наркобизнеса. Столичният наркопазар е разпределен и Клюна се сближава с Митьо Очита с вярата, че ще пробие още веднъж по морето. Това обаче не се случва и привикналият на пари и бляскав живот Милтенов от ден на ден закъсва за средства. За него се приказва също, че е бил свидлив и не е желал да заплаща за защита, към този момент нямал и толкоз пари.

Затова и четвъртото нападение против Клюна излиза сполучливо. Двамата убийци изстрелват съвсем от упор 10 патрона в тялото и главата му. Един от приятелите му, който също умира при стрелбата, се пробва да извади газов револвер, само че не съумява. Убийците са имали информация по кое време Милтенов ще пристигна в заведението, той е бил наблюдаван от къщата му в Княжево до центъра на София. В заведението двмата пристигнали пешком, като имитирали, че са пияни, ще опишат по-късно очевидци. След стрелбата избягали с бял „ Опел “, който ги чакал зад ъгъла. Автомобилът е открит опожарен часове по-късно под моста на „ Захарна фабрика “. Разследването за гибелта на Милтенов е спряно. Атентатът против него ще остане един от десетките неразкрити убийства на знакови мутри по време на прехода.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР