16 дела за обида и клевета са заведени през 2018

...
16 дела за обида и клевета са заведени през 2018
Коментари Харесай

Бум на делата в Стара Загора за клевети и обиди във Фейсбук

16 каузи за засегнатост и клюка са заведени през 2018 година в Районния съд - Стара Загора (РС), а броят им спрямо предходните две години - 2017 и 2016, доста се е нараснал. През 2017-а те са били 8, а през 2016 - единствено 3. По мотив зачестилите случаи за каузи, заведени за обиди и клюки в обществената мрежа арбитър Дарина Стоянова изясни, че към този момент не е нужно да се изпращат правосъдни поръчки до няколко страни при разглеждането на такива каузи. „ Отделът по сигурност към Facebook е обезпечил специфичен портал за връзка със правосъдните органи. Сега имаме опция за директна връзка и отговор от кой IP адрес е изпратено известието, къде се намира той в пространството - информация, която е значима за определяне на лицето, което стои зад даден профил в обществените мрежи”, изясни тя.
10 904 каузи са разгледали през 2018 година съдиите от районен съд - Стара Загора, 3707 от тях са наказателни, а 7197 са гражданските. Новообразуваните каузи за изтеклата година са общо 9952 - 3378 наказателни и 6574 цивилен, регистрира през днешния ден ръководителят Милена Колева. В тримесечен период са завършили 90 на 100 от свършените каузи. Много положителни резултати демонстрира анализът на работата на районното съдилище, въпреки натовареността на магистратите в него да е над междинната за страната - 51 каузи месечно. Висока оценка за работата им са дали и членовете на Висшия правосъден съвет, участвали предходната седмица на годишното отчетно заседание на Анализът демонстрира, че резултатите са старозагорския областен съд.
Двойно повече са делата за телефонни измами, заведени през 2018 в съда - 15, до момента в който през 2017 са 8. Делата обаче са против така наречен куриери, а не против уредници на този тип измами. Най-голямата породена щета при тези каузи и за 10 хиляди лв.. Общо 12 са влезлите в действие правосъдни актове от миналата година, а три към момента не са завършили. Сред наказаните за присъединяване в ало измами има една жена. От постановените присъди две са ефикасните и 10 са условните.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР