16 български общини сдружени с градове в раздираната от войната

...
16 български общини сдружени с градове в раздираната от войната
Коментари Харесай

Кметове си прибират побратимени украинци

16 български общини сдружени с градове в раздираната от войната страна Пращат им пари, храна, облекла и системи за кръвопреливане
 

16 български общини имат свои побратимени градове в Украйна.

Повечето от тях към този момент одобряват и настаняват бягащи от войната свои " братя " от съответните обитаеми места. Част от кметовете провеждат и акции за изпращене на храни, облекла, даже системи за кръвопреливане в съдружните си украински общини. Това оповестиха от Националното съдружие на общините в България пред " Стандарт ".

Психолози оказват помощ на бягащи от войната

По молба на кмета на побратимения украински град Хмелницки за поддръжка с хранителни артикули и лекарства, община Силистра стартира дарителска акция за събиране на помощи. Силистра предлага на пристигналите от Украйна и психическа поддръжка. Обявен е и телефон, на който могат да се обаждат и жителите, които желаят да подслонят хора в потребност.

В Тервел стартира акция в поддръжка на украинския град Александрия.Там се нуждаятот бинтове, марли, здравна вата, системи за кръвопреливане, абокати, дренажни и ендотрахеални тръби, катетри, хирургични ръкавици и редица други медицински консумативи. Община Тервел ще изпрати първите събрани дарения в Александрия в края на седмицата.

Кметът на Сливен Стефан Радев изрази готовността на общината да  помогне на побратимените украински градове Мелитопол и Тернопол. Предстои да бъде импортирано предложение в Общинския съвет за разпределяне на финансова помощ за двата града. Кметът организира телефонни диалози с сътрудниците си от побратимените украински градове Иван Фьодоров и Серхий Надал.

Евакуират и бесарабски българи

Хуманитарна помощ от община Тунджа към този момент е доставена в побратимения град Болград. Изпратени са два рейса и микробус, натоварени с храни, медикаменти и медицински консумативи на обща стойност 12 хиляди лв.. Със същия превоз са евакуирани към България 110 украинци и бесарабски българи. Община Тунджа поема издръжката им както и на останалите 27 украинци и бесарабски българи, които все още са настанени в хотел в Ямбол. Помощта и евакуацията са поискани от кмета на Болград Сергей Дмитриев. Създадена е организация за настаняване в бази на общините Тунджа, Болярово и Стралджа, както и в хотели в Ямбол и към града.

Горна Оряховица изпрати бус с дарения от материали и консумативи от първа нужда за побратимения украински град Миргород.

Община Попово пък израз подготвеност за поддръжка на поданици от побратимения украински град Макаров, включително даване на заслон на поданици на града, които желаят да се изтеглят.

Община Враца изпрати писмо до управлението на побратимения украински град Суми, в което показва поддръжка и съпричастност. За едно с Червения кръст стартира акция за набиране на дарения за потърпевшите от спора - нови облекла, обувки, спално долни дрехи, хигиенични артикули.

Координационен център за поддръжка на български и украински жители, които търсят леговище и заслон в България във Велико Търново работи в тясно съдействие с локалната администрация в побратимения град Полтава. Съдейства на хората, потърсили леговище, да си намерят работа, да получат здравна помощ, за банкет в детски градини и учебни заведения.

Кметът на Свищов Генчо Генчев пък изпрати писмо до управата на побратимения град Кременчук с подготвеност жителите на общината да одобряват украинци от побратимения регион. Първите настанени бяха жена с четирите й деца.Общината обаче се наложи да прекрати приемането на бежанци, откакто запълни потенциала си от 130 кревати.  

Настаняват ги в хижи и манастири

Бягащите от войната могат да получат заслон и поддръжка надалеч освен в побратомените си градове.

82 общини у нас разполагат с бази, които са подготвени да дават за настаняване на бежанци. Обектите са както общински хотели, почивни станции, обществени жилища, общински жилища, хижи, общежития, закрити учебни заведения, спортни бази и други, показаха от Сдружението на общините. Самото съдружие също дава своя Център за образование на локалните управляващи за настаняване на украински жители.Други 42 общини са оповестили, че нямат лични бази, само че все пак са създали организация за настаняване на бежанци.

Православната черква също обезпечава покрив на бягащи от войната. Подслон в манастира " Успение Богородично " в Кърджали им предлага отец Боян Саръев взаимно с общината. В Несебър пък украински бежанци са настанени в подслон към черква " Св.Успение Богородично ".

Предстои две групи от 30 украински деца, съпроводени от възрастни, да бъдат настанени в общинската хижа " Божур " и в център към евангелистката черква в Горна Оряховица.

 
IT компании подготвени да наемат 30 000 души Средната заплата е 4700 лв.
Българската IT промишленост има подготвеност да назначи до 30 000 украински експерти. " Много компании с офиси в България и Украйна поставят големи старания да релокират фамилиите на техните чиновници до България ", съобщи ръководителят на Управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Доброслав Димитров пред " България он ер ".По думите му междинната заплата в IT бранша у нас надвишава 4700 лева С тези пари обаче в България може да се купят повече неща в сравнение с със сходна заплата заплата в Германия и Англия. " През последните 4-5 години изпреварваме растежа в тези страни по стандарт на живот. Това е значимо да се показа. България е хубаво място за градене на кариера, без значение дали има война. В момента има потребност да отворим своите компании и домове за тези хора, само че и за други отвън Европейски Съюз. Напълно реалистично е и българите, приключили в чужбина, да се върнат и да имат кариера у нас ", посочи Доброслав Димитров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР