16 985 души са сменили настоящия си адрес, за да

...
16 985 души са сменили настоящия си адрес, за да
Коментари Харесай

Бум на изборния туризъм преди местния вот – 16 985 души са сменили настоящия си адрес

16 985 души са сменили сегашния си адрес, с цел да гласоподават на локалните избори. Като нови поданици има в 343 обитаеми места в цялата страна. А над 30 хиляди души са поискали да гласоподават по сегашен, а не по непрекъснат адрес.

Това излиза наяве от разбор на ГРАО, възложен на районния министър Андрей Цеков, съгласно който има извънредно огромен брой регистрации по сегашен адрес и заявки за гласоподаване по подобен.

Практиката за регистрация на сегашен адрес и гласоподаване по него е обвързвана с условието за уседналост. На локален избор право да пуснат бюлетина имат единствено гласоподаватели с регистрация по непрекъснат и сегашен адрес в даденото обитаемо място от най-малко 6 месеца (в случая – до 29 април 2023 г.). Ако гласоподавател желае да гласоподава по своя сегашен адрес, а има непрекъснат в друга община, той може да подаде и заявление до 14 дни преди вота. Това са създали 30 668 души.

Необичайният растеж на заменени адресни регистрации и надлежно на заявките за гласоподаване по сегашен адрес е главно в дребни обитаеми места – там, където се избират кметове на кметства. При подобен висок % на спомагателни лица в изборните описи, това може да промени съществено изборните резултати там. А в случай че регистрациите им са незаконосъобразни, би било мотив за тяхното обжалване.

Заради “демографската особеност ” тази година министър Цеков е сезирал премиера, а отчетът му беше импортиран в Министерски съвет в сряда.

На първо място измежду рисковите места е карнобатското село Сигмен, където при население от 245 поданици с право на глас новорегистрираните по сегашен адрес са 147, а настояванията за гласоподаване по сегашен адрес – 156.

В димитровградското с. Бодрово при население от 281 пълнолетни поданици новорегистрираните са 112, а настояванията за избор по сегашен адрес – 132.

В село Неофит Рилски, Ветрино, където 1235 души са с право на глас, новите са 285, а претенции за гласоподаване по сегашен адрес са подали 482 души.

На ход са регионалните шефове и кметовете. По закон след писмен сигнал те би трябвало да създадат комисия, която в 3-дневен период да откри законни ли са регистрациите.

По закон на един адрес не може да бъдат регистрирани над 2 пъти повече хора, в сравнение с обикновено живеят, изясни Цеков. Ако се открият доста случаи на един адрес, то следва дерегистриране и изваждането им от изборните описи.

Докладът е изпратен на регионалните шефове с искане за инспекции. Такава следва във врачанското с. Чирен, което има 1055 поданици с изборни права. Новорегистрираните там са 319 – 30% от всички гласоподаватели, а постъпилите претенции за гласоподаване по сегашен адрес са 560.

По-голям % на регистрирани в допълнение по отношение на записаните непрекъснати гласоподаватели обаче има в село Долна Бешовица, където те са 33%. Според показания на премиера Денков лист в цялата Врачанска област има 31 обитаеми места с в допълнение регистрирани гласоподаватели.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР