15 юли, събота, Габрово. Деца си играят с лък и

...
15 юли, събота, Габрово. Деца си играят с лък и
Коментари Харесай

Стрела от лък играчка се заби в окото на дете в Габрово

15 юли, събота, Габрово. Деца си играят с лък и в един миг острието му полита към 12-годишната Теодора и се забива в окото ѝ. Момичето е докарано незабавно в университетската болница " Александровска " в София в 23 часа вечерта. То е с разкъсно-контузна рана на очната ябълка с размер почти 11 милиметра, с неправилен ход по целия диаметър на роговицата и с пролабиране на вътреочни тъкани.

За историята ѝ и развоя на събитията описа през днешния ден болничното заведение.

Екипът на началника на клиниката проф. доктор Александър Оскар оперира Теодора, а задачата на първичната хирургична обработка е първо да се възвърне херметичността на окото и да се предотврати вътреочна зараза. Впослествие предстоят интервенции, с цел да се обезпечи оптималната зрителна заостреност според от капацитета на окото. Детето повече няма да може да вижда с него по този начин, както преди. Стремежът на лекарите е въпреки всичко да има някаква зрителна функционалност.

" Травмата е доста сериозна - споделя проф. Оскар. - от единия до другия завършек на роговицата, ирисът де факто е вътре в раната. Ако се бяхме забавили с интервенцията, тогава роговицата се девитализира и шевовете не устоят и изпускат. Това компрометира цялата хирургична намеса. “

На този стадий първо би трябвало да заздравее роговицата и предният сегмент на окото, а след това може би ще се наложи интервенция за промяна на лещата. 

" За благополучие, задният очен сегмент не е обиден - добавя проф. Оскар. - При постъпването си в клиниката момичето разпознаваше само светлината. В хода на възобновяване след интервенцията се надяваме да стартира да разпознава по-груби предмети, силуети и зрението да се усъвършенства. Случаи като този са доста показателни за това какъв брой е значимо да обръщаме внимание с какво играят децата ни и доста да им обясняваме, че замерване с предмети в региона на главата и изключително в зоната на очите са доста рискови. “

Днес проф. Оскар се обърна с апел към родителите: " Бъдете деликатни какви играчки купувате на децата! Не позволявайте да си играят с остри предмети (включително принадлежности за хранене)! Всяка една, даже нелепа, контузия в региона на главата крие съществени опасности за зрението и здравето на децата ".

Професорът благодари на сътрудниците си -доц. Здравков, направил хирургичната намеса, и доцент Атанасова (анестезиолог), на доктор Росен Георгиев, приел детето в късните часове на събота вечерта, както и на целия екип, заел се със своевременното и съответно лекуване на потърпевшото момиче.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР