15-годишно момче от родопското село Барутин създаде изкуствен интелект, който

...
15-годишно момче от родопското село Барутин създаде изкуствен интелект, който
Коментари Харесай

15-годишно момче от Родопите създаде софтуер, който решава матури

15-годишно момче от родопското село Барутин сътвори изкуствен интелект, който прави оценка възприятията в речта, а система от кодове намира правописните и пунктуационните неточности. Създател на онлайн платфорамата, наречена АзБуки.ML, е Радостин Чолаков, който учи в пловдивската Математическа гимназия.

Ради, както го назовават всички, почнал да се занимава с разработка на програмен продукт още когато бил едвам 9-годишен. Последният му план е платформата АзБуки.ML,по която работил повече от година.

АзБуки.ML е платформа за обработка на речта, която цели да даде на разработчици, компании и принадлежности за работа с български език без да е нужно те самите да се занимават с невронни мрежи, а да могат непосредствено да ги употребяват в личните им артикули. Например един онлайн магазин може да си проучва мненията за продуктите или един бод може да употребява граматичния програмен продукт, с цел да схваща какво го питат, споделя Ради.

Платформата към този момент се употребява за научни и демонстрационни цели в някои висши образователни заведения.

В някои университети да вземем за пример, го преглеждат като образец за обработка на синтаксис на български език, добавя Ради.

По време на надграждането на продукта краткотрайно е бил спрян достъпът до него. Студентите от един университет са почнали да му звънят да пусне платформата,защото вършат изпит, споделя Веселина Карапеева, шеф на ОМГ " Акад. Кирил Попов ".

Ради е тествал платформата и като е задал задания от Държавния зрелостен изпит по български език и литература, които са решени със 78% акуратност.

Всъщност, стремежът на Ради е да употребява и матурите да може да тества своето приложение, споделя Мария Василева, преподавател по осведомителни технологии.

Ради към този момент води и школа по програмиране в математическата гимназия.

Просто виждам по какъв начин той е някаква магия за тях и го гледат с интерес и желаят да го догонват и доближават, добавя Василева.

Ради не стопира да работи даже и през лятото.

Един мой ден минава в градината тук в село Барутин. Заставам под една ябълка и с преносимия компютър на коленете и стартирам да си програмирам съвсем по през целия ден, изяснява момчето.

Мечтата на 15-годишния програмист е да сътвори лична софтуерна компания. А дотогава ще продължи да опитва, да стимулира и да увлича с образеца си.

Репортер: Таня Матева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР