15-годишният Самир е мъртъв. Паднал е в бой на фронта.

...
15-годишният Самир е мъртъв. Паднал е в бой на фронта.
Коментари Харесай

15-годишният Самир умря. С надпис мъченик на челото.


15-годишният Самир е мъртъв. Паднал е в пердах на фронта. Като доста други деца бойци в Йемен. В тази унищожена страна израства едно потомство деца, които от дребни се учат да вземат решение спорове с оръжие в ръка.

Самир е мъртъв. За своя ентусиазъм да взе участие на страната на хутите 15-годишното момче заплаща с живота си. В рамките на няколко летни лагера за образование той попива мирогледа на бунтовниците, слуша техните идеологически проповеди, потапя се в ученията за “джихада ” и борбата в отбрана на родината. Бог, казвали му екстремистите, благославя битката против формалното йеменско държавно управление. С такива убеждения в главата момчето непременно желало да се бие на страната на хутите.

Не им остава друго, с изключение на да погребат децата си

Първоначално бащата и майката на Самир му разрешават да взе участие в летните лагери. Истински шокирани са обаче, когато Самир им споделя, че желае да отиде на фронта. Родителите му се опълчват, само че в последна сметка се виждат принудени да одобряват решението му - освен тъй като Самир не е податлив да ги послуша, само че и тъй като знаят, че постоянно ще изпраща на бедното си семейство пари, извоювани на фронта. Освен това Самир им дава обещание, че на всеки няколко месеца ще се прибира у дома.

Но тогава се случва немислимото: Самир е мъртъв, паднал е в пердах на фронта. Бойци на хутите предават натрупа на момчето на неговите родители. На челото на убитото дете - лента с надпис “Мъченик ”.

Деца бойци в Йемен

Самир не е единственото дете боец от този квартал на Сана, което губи живота си. Още три момчета - Имад, Юсеф и Мохамед, всички на възраст сред 15 и 16 години, умират в борбите. Тленните им остатъци са предадени на техните родители, на които не им остава друго, с изключение на да погребат децата си.
Редакцията предлага
Деца се бият и за двете страни на спора

Рекрутирането на деца бойци е едно от най-разтърсващите закононарушения. В документ от края на юни Организация на обединените нации документира 211 случая на рекрутиране на деца единствено през 2020 година. По-голямата част от рекрутираните деца бойци се бият на страната на бунтовниците хути, които в специфична декларация побързаха да отговорят, че въпросният документ на Организация на обединените нации бил подбуден от американското държавно управление и богатите петролни страни в Персийския залив.

Но и държавните сили включват деца бойци в редиците си. Според отчета на Организация на обединените нации на тяхна страна се бият 34 момчета и девойки.

Но по какъв начин се случва вербуването на деца бойци? Според разкази на очевидци и наблюдаващи при някои от случаите бойци притеглят личните си деца, при други по-големите братя и сестри взимат децата при себе си в армията, с цел да печелят повече пари за фамилията. Има и случаи, в които невръстни деца просто заемат местата на убитите си татковци. Във всички тези случаи рекрутирането става въз основа на фамилни връзки. Съвсем друга е тактиката на хутите.

Хиляди деца на фронта

Тавфик ал-Хамиди, шеф на правозащитната организация “SAM for Rights and Liberties ”, го удостоверява. Мащабите и методите, с които държавните войски и бунтовниците хути набират деца бойци, не са сравними, споделя той. Съвсем малко деца в редиците на държавните войски вземат участие директно в боевете, изяснява специалистът.

От данните, с които разполагат правозащитни организации, излиза наяве, че хутите набират деца бойци в несравнимо по-големи мащаби. По информация на организациите “SAM for Rights and Liberties ” и “Euro-Mediterranean Human Rights Monitor ” от 2014 година насам те са привлекли в редиците си повече от 10 000 йеменски деца. В обособени центрове ги учат на принуждение, вършат ги подвластни на хутската идеология, развиват у тях екстремистки възгледи и ги приготвят за фронта.

На какъв брой години е това дете?

Говорител на йеменската организация " Seyaj " цитира не по-малко притеснителни данни. Според него хутите управляват към 6000 лагера за образование, като във всеки един от тях се приготвят най-малко 100 деца. След избран интервал от време доста от тях отиват непосредствено на фронта.

Деца с промити мозъци

В тези лагери промиват мозъците на децата, споделя в изявление за Дъждовни води някогашният министър по човешките права в интернационално приетото държавно управление Мохамад Аскар. “Пълнят мозъците на тези деца с ненавист. И с девиза “Смърт за Америка ”. Как ще ги реинтегрираме в обществото след няколко години? ”

И в действителност: в Йемен израства едно потомство деца, които от дребни се учат да вземат решение спорове с принуждение и с оръжие в ръка.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия от архива ни:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР