14-годишно момче, вдъхновило Стивън Кинг за написването на Зеленият път,

...
14-годишно момче, вдъхновило Стивън Кинг за написването на Зеленият път,
Коментари Харесай

Момчето, вдъхновило Стивън Кинг за написването на Зеленият път, е най-младият екзекутиран човек в света

 14-годишно момче, въодушевило Стивън Кинг за написването на " Зеленият път ", е най-младият екзекутиран човек в света. Случило се е през 1944 година в Съединени американски щати.

Джордж Стини-младши до деня на изтезанието непрекъснато държи Библията в ръцете си и се кълне, че е почтен за закононарушението, в което го упрекват. Той е бил упрекнат в убийството на две бели девойки - Бети на 11 години и Мери на 7. Телата са открити наоколо до къщата, в която момчето живеело с родителите си. По време на процеса цялото правосъдно жури било с бял цвят на кожата.

Процесът траял единствено 2 часа, а правосъдните заседатели произнесли присъдата след 10 минути. Родителите на детето били застрашени и не им било разрешено даже да го посещават в пандиза и в правосъдната зала. Впоследствие били изцяло изгонени от града.

Преди изтезанието си Джордж прекарал 81 дни, без да се вижда с родителите си. Той е бил настанен в затвор на 80 км от родния си град. Всичките му показания били изслушани от служители на реда и следователи, сами, без наличието на родителите или юриста му.

Бил е екзекутиран на електрическия стол ток, а през главата му минават 5380 волта. Умира едвам след вторият токов удар, като безусловно е изпържен.

70 години по-късно неговата непорочност е дефинитивно потвърдена от арбитър в Южна Каролина. Преразглеждането и проучването на делото му започнаха през 2004 година, а през 2014 година присъдата му беше анулирана, откакто съдията, като взе поради всички исторически доказателства, постанови, че момчето е получил неправдив развой, който нарушава съществени конституционни разпореждания. Детето било почтено. Той е бил наказан и екзекутиран единствено тъй като е бил черен.

Стивън Кинг е толкоз въодушевен от този случай, че написа книгата си " Зеленият път " (The Green mile), филм, който излезе през 1999 година в киносалоните. В него вместо малко момче наказаният е огромен мъж, който има способността да лекува посредством свръхестествени качества.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР