14 години начело на столицата, от утре Йорданка Фандъкова Йорданка

...
14 години начело на столицата, от утре Йорданка Фандъкова Йорданка
Коментари Харесай

Последният работен ден на Фандъкова: Равносметката

14 години отпред на столицата, от на следващия ден Йорданка Фандъкова  Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва междинното си обучение в 35-а съветска публично няма да е кмет на София. Какъв град оставя на наследника си Васил Терзиев, накъде поема Фандъкова и потегля ли си от политиката? Пред Нова тя даде интервю в последният ѝ работен ден като кмет - 8 часа и 8 местоположения. 

На обичано място за доста столичани сме, пред храм-паметника  " Александър Невски ". Тук е моментът да ви попитам: за какво избрахте София преди 14 години да се кандидатирате за кмет?

" Всъщност, моята работа е била поредна, управленската работа имам поради. Вие знаете, че аз бях 8 години шеф на едно от най-успешните учебни заведения в София, след което бях поканена да бъде заместник-кмет по обучение, просвета и спорт.

Как стана тази покана в действителност, познавахте ли господин Борисов? Как се запознахте? 

" Не го познавах. Той беше преди малко определен кмет на София и с една делегация пристигна в моето учебно заведение. Там ние трябваше да представим по какъв начин действа нашият компютърен кабинет. Това беше един от първите въобще в София тогава. Бяхме получили едно подаяние от Ротари интернешънъл и пристигнаха на инспекция, на ревизия, само че децата бяха фантастични, учителите ни бяха страхотни. Тогава още в самата среща той сподели, че си търси заместник-кмет по обучение и ме предложения, което беше доста разумно, несъмнено, само че аз отхвърлих. След което обаче бяхме към този момент в контакт с хора от неговия екип и общо взето след към десетина дни към този момент имахме разбирането. 

И решихте на 10-ия ден да приемете?

" След което 4 години в действителност работех като заместник-кмет по обучение и просвета и спорт и предварителна защита на зависимости. Аз извадих на напред във времето казуса с дефицита тук-там, то и тогава имаше огромен минус, само че тогава никой не говореше за това, тъй като родителите чакаха по две денонощия пред детските градини и понякога вие ги отразявахте. Това беше цялата тематика. След това към този момент, когато бяха извоювани от парламентарните избори 2009 година. 

Вие май бяхте народен представител тогава?

" Да, бях в листите, само че станах министър на образованието и тогава към този момент откакто тогавашният кмет господин Борисов освободи кметското място и предстояха частични избори, тогава организирахме диалог. Разбира се, аз имах доста огромен опит от работата в общината. 4 години работа с Общинския съвет, отбрана на отчети, разногласия, тъй че не беше ненадейно

НОВИЯТ ЛЪЧ НА МЕТРОТО

Тук в този момент къде отиваме?

" Сега това е тунелът. Това е разширението на третата линия от " Хаджи Димитър " към " Левски Г ". От пролетта на предходната година започнахме този план. Това е станцията на стадион " Герена ". Тя е с дизайн, изработен особено за почитателите на " Левски ", беше модифициран дизайнът ". Изцяло секторът, който е 3 км, с три метростанции, се строи подземно. Много е тежка работата тук, тъй като има доста подземни води, само че строителите са опитни. Моята задача беше да осигуря парите, проектите, основният проектант има огромна, ключова роля в този план, тъй като всичките проекти, които се одобряват от Общинския съвет, апропо и за сектора към " Симеоновско шосе " не се одобриха и към момента не са признати, тъй че развиването на метрото е обезпечено ".

Тук май бяхте на едно мнение със идващия кмет господин Терзиев?

" Надявам се, тъй като в действителност метрото е основният план от системата на градския превоз и в това време планът, който трансформира града. Буквално в последните седмици си отдъхнах, тъй като знам към този момент, че може идващият кмет просто да координира строителството и несъмнено, уповавам се да работи и за идващите сектори, за които също имаме осигурени планове, само че общинските съветници към този момент ще преценят новите, само че това е вероятност за 10-15 години за развиване на София ".

ЖЪЛТИ ПАВЕТА 

Емблематично място за София и сигурно може би не ви е най-любимото - жълтите павета, които се наложи да бъдат пренареждани. Тук ги снимахме в най-интересни позиции. Те почнаха да плават, да се движат. Какво се случи с тях?

" Ще ви изненадам, само че ми е едно от най-любимите места, несъмнено, като на всеки софиянец. Аз бях кметът, който предложи 2016 година жълтите павета да бъдат оповестени за културна полезност, което автоматизирано допуска, че не може да се работи с всевъзможни материали.

Оказа се, че преди този момент и си говорихме с хората, които са ги редили преди време. Намерихме ги, несъмнено, като стана тематика и те споделят, ние ги лепяхме с битум. Сега обаче виждам пясък. 

" Ние видяхме, когато почнаха да се демонтират. Имаше и цимент, и битум, какво ли не, само че с цел да се запазят, би трябвало да е щадяща технологията. Разбира се, предходната година това беше голям проблем. Поради простата причина, че беше неуспех и на проектанти, и на реализатори, на надзорници, на всички, тъй като, една седмица откакто бяха пренаредени в действителност се разместиха. Тогава най-лесното беше да ги накарам незабавно да пренаредят. Но аз си дадох сметка, че резултатът ще бъде същият и тогава поканих едни от най-хубавите експерти, които да обсъдят технологията, която би разрешила да бъдат пренаредени. Така че както ги виждаме в този момент, към този момент повече от месец има придвижване върху тях и те стоят устойчиво. Всъщност, в случай че мога да кажа от целия проблем, в действителност позитивният резултат и че намерихме метода, по който да се пренарежда тази характерна настилка ".

Не можеше ли по-рано да се види това? 

Сигурно е можело, несъмнено е можело, само че това се прави за първи път откогато са подредени. Има такова пренареждане в мястото на най-тежкото придвижване. Имайте поради, че това са два декара от 2000 квадратни метра, които са пренареждани единствено в дейната лента, а целият жълт паваж е над 33 декара. Тоест идващото управление на общината в случай че има предпочитание, а те би трябвало да се пренареждат, тъй като тук нямаше никаква основа. Договорите, които сключваме са извънредно прецизни и строги. До 30% е глобата за веселба, единствено за " Шишман " - 30%.

Искате ли да отидем там? 

Да. Там забавянето е трагично, тъй че най-вероятно там би трябвало да се наложи оптималната глоба за закъснение, която е към 1 600 000 лева Това е заложено в контракта.

Но кой ще заплати нервите на хората? 

Затова, несъмнено, сервирам извинения. Факт е, че измъчихме хората тук и хората, които живеят и хората, които работят. В края на краищата планът е на финала.

УЛ. " ГРАФ ИГНАТИЕВ "

" Ходим по " Шишман ", идвайки от Графа - несъмнено друго място, което по този начин сътвори много проблеми. Там съгласно вас какво се обърка този ремонт на ремонта, прославен, за който толкоз пъти приказваха вашите съперници и жителите на София?  

" Това беше в предходния ми мандат, беше реконструкцията на " Граф Игнатиев ". Аз не знам дали помните по какъв начин изглеждаше Графа преди този момент. Стърчеше арматура от трамвайните линии. Има фотоси, хората могат да видят. Това беше величествен план, който също подменяше цялата подземна инфраструктура и поради трамвайните релси трябваше да се направи изцяло, а не на стадии, тъй като другояче нямаше по какъв начин да се пусне трамваят. Така или другояче трамваят се движи доста по-тихо, доста по-бързо, тъй че резултатът е този. Със сигурност е имало неточности - проектански,  сигурно е имало неточности на изпълнителите, надлежно бяха наложени глобите, само че не може цялата работа да се сведе до 3 улици ".

Имаше ли ремонт на ремонта, тъй като имаше разнообразни тези и по този въпрос? 

" Тази фраза беше измислена и остана, тя ще стои още години наред. Сигурно, тъй като пък в този момент всички дават обещание, че ще спрат ремонтите на ремонта на ремонта. Фразата беше измислена тогава, когато към момента, то след това има и друга фраза, нали - хубаво е, само че не е готово. Истината е, че всеки, който работи, знае чудесно, че до момента в който един обект е в развой на работа и не е признат, се постановат непрестанно някакви промени и това е част от работата. Но нашата работа в центъра на града е пред очите на всички и на камерите, само че и на хоратавсеки е медия, всеки може да снима.

" МОСКОВСКА " 33

14 години имахте много заместници, през днешния ден споменахме част от тях, с някои се разделяме, други молихте да изоставен. Тежки ли бяха тези раздели и те бушони ли бяха или бяха просто моменти, в които в действителност виждахте, че би трябвало да се разделите с тези хора?

" Всеки бърка, и аз бъркам, и сътрудниците са бъркали. Когато обаче се получи някакъв огромен проблем, за който безусловно носи отговорност възложителят или този, който е взел решението тогава, несъмнено, би трябвало да се вземат тези сложни решения, за мен това са били най-трудните моменти ". 

УЛ. " ФИЛИП КУТЕВ "

Г-жо Фандъкова на " Филип Кутев " сме. Кога ще е подготвен този обект? 

" Това е в действителност един от обектите, вторият по значение, стратегически. Ако мога по този начин да кажа - от стратегическите обекти, след метрото, с второ значение са тези планове, които отпушват трафика. Един от тях е " Филип Кутев ", който е част от третия градски кръг. Вече виждаме пуснатия сектор -  този профил би трябвало да се случи и тук до бул. " Черни връх " и в действителност сега се работи южното платно. Северното към този момент е готово, предходната година го направихме и тук виждам, че работата тече доста интензивно и чакам идващото лято към този момент да бъде напълно приключен ".

Тук май трябваше нещата да са подготвени малко по-рано? 2022 година бяха първичните планове. Имаше ли някакво закъснение? 

" Забавянията, по принцип, за тези обекти се случват поради отчуждителните процедури. Всичко това бяха частни обекти, както и всичко нататък, пробива, и всичко се жали, текът правосъдни каузи, тъй че би трябвало да се съобразяваме с това. Иначе планът си беше подготвен, проектирането беше готово, то е извънредно добър план, тъй като както виждате, включва с изключение на три ленти в двете платна, едната от тях е бус лента. Има построени велоалеи, които са може би най-хубавите велоалеи в София и в това време необятни тротоари с озеленяване, а в средата това, което виждате, това е трасето за трамвая. 

ЗАВОДЪТ ЗА БОКЛУК

" Всичко отиде в жълти павета. Градът не са жълти павета, градът е ето това - системите, превоза, ръководството на отпадъците, образованието и ръководството на зелената система. Това са системите, без които градът не може да действа и в действителност задачата на кмета е, първата задача е да обезпечи непрекъснатата работа на тези системи, когато това го има, всичко останало към този момент е надграждане, само че в случай че нямаше цех за боклуци. Аз когато започнах, го помните - бяха балите с боклуци в близост. Депото беше в началото затворено, още преди доста години. След това стартира балирането на отпадъците - милиони левове се дадоха за това. Миришеха балите, вие ги отразявахте непрестанно ".

" Първата ми задача като кмет беше да осигуря системата за ръководство на отпадъците, интегрирана система, която беше утвърдена от Европейския съюз. Подкрепена и финансово и това в действителност е една от най-важните задания. Затова и доста ми е обичан заводът. Аз участвах в дизайна, тогава с тогавашния заместник-кмет Мария Бояджийска, на която съм доста признателна, тъй като с нея бяхме всяка… аз всяка седмица, тя всеки ден, безусловно, до момента в който се строеше завода. Избрахме в това число цветовете, тъй че всичко това съм го претърпяла и съм тук, с цел да благодаря на хората и да се уверят, че цялата система работи.

БАНЯТА В " ОВЧА КУПЕЛ "

Вече сме в " Овча купел ", още веднъж сте с каска, аз също. Идвате да инспектирате този обект, защо е толкоз значим за вас? 

" Той е значим за града. Всъщност, банята в " Овча купел " е една от знаковите здания и то здания на минерална баня. Истината е, че грижата за културното завещание има съответни измерения. Това е постройката, която беше в ужасяващо положение. Ние я поискахме от страната, с цел да можем да се погрижим за нея и виждате, към този момент се вижда фасадата какъв брой е красива, работи се в период, тъй че идната пролет банята би трябвало да бъде приключена. И защото, както споделих, аз желая да съм спокойна, че всичко, което сме почнали, се работи. Така че идващият кмет да няма грижата за преди, а единствено да надгражда. Надявам се по този начин да бъде.Тук ще е баня, като SPA център?

" Да, ще има басейни, спа център, всевъзможни процедури и в това време на горните етажи ще има и научни лаборатории, които ще изследват водата ".

" Почти всеки ден, преди да отида в общината, минавам през някой обект или по-късно, до момента в който съм в придвижване, тъй като истината е, че би трябвало да се ревизира, с цел да върви работата в период. Разбира се, за качеството си има други служби. Има си други отговорници, от които изисквам всичко това. 

" МОСКОВСКА " 33 

" Казвате, че нищо не е за цялостен живот. Вие имате ли проект " А в този момент накъде "? Йорданка Фандъкова  Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва междинното си обучение в 35-а съветска накъде след 18 години в Столична община?

Ами почтено споделям, че аз работя до последния миг, тъй като работата е доста и тъй като аз желая да оставя на идващия кмет работещи системи, работещ град. Разбира се, по-късно ще продължа да се занимавам с социална работа, само че на първо време ще видя фамилията си. Ще си събера мислите и тогава към този момент ще мисля какво ще върша по-късно. Не съм мислила, не съм имала желание да мисля. Не съм имала и време да мисля ".

Постовете май не ви изкушават, аз си припомням - имаше миг, в който вашият рейтинг изпреварваше даже Борисов. Тогава ви спрягаха за президент. Вероятно е имало някакви оферти. Защо оставахте тук?

" Аз се усещам мощна в съответната работа, в изпълнителската работа, тъй като да си кмет това е част от изпълнителната власт в града, в действителност ръководителят на изпълнителната власт и съм се чувствала мощна тук. Чистата политика не ме е изкушавала. Наистина разнообразни разновидности, разнообразни оферти сме обсъждали, само че постоянно съм оставала там, където съм поел ангажимент пред хората. Ето в този момент - минаха акции, избори, всички дават обещание да поемеш ангажимент пред хората за 4 години и по-късно на втората да кажеш: еми доста ми беше прелестно, само че аз имам други проекти. Това за мен в никакъв случай не е стояло като въпрос. Когато взех решението, че ще завършвам, аз го взех още преди предходните избори, че в случай че печеля, това ще бъде последният ми мандат, тъй като знам, че би трябвало да се дава опция на младежи. Градът има потребност от младежи и по тази причина в действителност, несъмнено, не го разгласих незабавно ". 

Утре е огромен ден. Новият кмет влиза, Васил Терзиев влиза в Столичната община. Имате ли усещания от него? Виждала ли сте го, говорила ли сте с него онлайн?

" Първо желая да го поздравя и да му пожелая триумф, тъй като за мен е значимо София да е сполучлива. Да му пожелая да има сили да се пребори с всички провокации, които няма да са малко. Работата е сложна, само че в края на краищата, да продължи смяната и развиването на града. За мен това е значимо, постоянно ще си остане значимо, тъй като това е моят град. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР