138 млн. лв. са предвидени за компенсиране на 100% щети

...
138 млн. лв. са предвидени за компенсиране на 100% щети
Коментари Харесай

138 млн. лв. са предвидени за компенсиране на 100% щети по земеделски култури

138 млн. лева са планувани за компенсиране на 100% вреди по аграрни култури. Помощта може да се изплати в границите на 4 години след оповестяване на неподходящи естествени събития, приравнени към бедствия.

138 млн. лева е плануваният бюджет в проекта на „ Помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури, породени вследствие на неподходящи климатични събития, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия ”. Проектът е оповестен на уеб страницата на Държавна фирма „ Земеделие “, само че към момента не е нотифициран .

Периодът на използване на помощта е 17.09.2015 година – 31.12.2027 година, е записано в плана.

Помощта може да се изплати в границите на четири години след оповестяване на неподходящите климатични събития, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия.

Тя се дава на физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като аграрни стопани според Наредба № 3 от 1999 година за основаване и поддържане на указател на земеделските стопани.

Земеделските стопани не трябва да имат изискуеми отговорности към Държавен фонд „ Земеделие ” и публични отговорности към държавния бюджет.

Д ържавната помощ се понижава с 50%, в случай че се дава на бенефициери, които са сключили застраховка, покриваща най-малко 50% от тяхното средногодишно произвеждане или обвързваните с производството им приходи и статистически най-честите климатични опасности, за които се обезпечава застрахователно събитие.

Компенсации се изплащат за неподходящо климатично изискване, което може да бъде приравнено на естествено злополучие, като  слана, стихии и градушка, замръзване, проливен и непрестанен дъжд или тежко засушаване,  които унищожават над 30% от средногодишната продукция, изчислена въз основа на предходния тригодишен интервал или от междинния размер за три години на база предходния петгодишен интервал, като се изключат най-високият и най-ниският индикатор.

Интензитетът на помощта не надвишава 80% от допустимите разноски.

Помощ не се плаща за компенсиране на вреди, породени от неподходящи климатични събития, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия на здания, съоръжение и други  

Загубите за унищожени култури ще се пресмятат на равнище настрана стопанство. Изчислените загуби са еквивалентни на междинния размер на индустриалните разноски за страната, за обособена земеделска просвета или групи култури.

Размерът на индустриалните разноски се дефинира въз основа на базисни софтуерни карти за развъждане на обособените аграрни култури. По този метод, междинните за страната индустриални разноски за обособените аграрни култури се дефинират въз основата на нужните и присъщи разноски на декар по култури.

Министерство на земеделието дефинира броя и типа на пропадналите аграрни култури и съответните площи, по информация от Областните дирекции „ Земеделие “.

Русия изстреля боен спътник в космоса

138 млн. лева са планувани за компенсиране на 100% вреди по аграрни култури.

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР