1317 заповеди за отпускане на еднократна помощ за първокласници са

...
1317 заповеди за отпускане на еднократна помощ за първокласници са
Коментари Харесай

Издадени са над 1300 заповеди за отпускане на еднократна помощ за първокласници

1317 заповеди за разпределяне на еднократна помощ за първокласници са издадени досега във Варна и района. Това сподели Димитричка Кънчева - шеф на „ Регионална дирекция за обществено подкрепяне “ в морската столица.

Към 9 септември в дирекцията за област Варна са подадени общо 1407 заявки за разпределяне на еднократна помощ за първокласници. От тях за 28 са издадени заповеди за отвод, по 1317 издадени заповеди за разпределяне, а останалите са в развой на обработка. Димитричка Кънчева уточни, че най-вече са подадените заявления-декларации за разпределяне на помощи за първокласници във Варна - 910 броя, следвани от Провадия с 213 молби, в Долни чифлик има подадени 130 заявки и по 77 молби има подадени от Вълчи дол и Девня.

Директорът на общественото подкрепяне в морската столица добави, че подаването на документи за разпределяне на помощи за първокласници ще продължи до 15 октомври. Право на еднократната целева помощ за възпитаници имат фамилии, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско учебно заведение и средномесечния приход на член от фамилията за предходните 12 месеца преди месеца на подаване на заявление-декларацията е по-нисък или еднакъв на 450 лв.. Този рентабилен аршин не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни фамилии и фамилии на близки и родственици.

Необходимите документи, които следва да се показват за установяване правото на подкрепяне с този тип помощ са: уверение за брутните месечни приходи на фамилията за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадено заявлението-декларация; уверение, че детето е записано в първи клас на държавно или общинско учебно заведение, издадено от съответното училище; размерът на помощта е 250 лева и се дава в пари и/или под формата на обществени вложения.

Димитричка Кънчева добави, че има и нов миг е и изплащането на еднократната помощ за възпитаници. С направените промени в Закона за фамилни помощи за деца, помощта по всички заявления-декларации, подадени след 1 август т.г., ще се изплаща на два пъти, половината от нея ще се изплаща след влизане в действие на заповедта за отпущането й, а втората половина ще се изплаща при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да посещава учебно заведение. /focus-news.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР