131 язовира у нас са проблемни, стана ясно от думите

...
131 язовира у нас са проблемни, стана ясно от думите
Коментари Харесай

131 язовира у нас са проблемни

131 язовира у нас са проблематични, стана ясно от думите на шефа на Групово дело „ Надзор на язовирните стени и оборудванията “ ген. Кирил Войнов пред Би Ти Ви. По думите му през 2016 година 205 язовира са били рискови, а към 22 декември 2017 година нередности има при 131, т.е. „ огромна част от кметовете са си свършили работата “.

Според Войнов към този миг на територията на България няма проблем с язовирите. Той обаче акцентира, че още предходната седмица е задействан оперативният щаб на Агенцията, пуснато е предписание до притежателите на язовири – регионалните шефове, кметовете, „ Напоителни системи “, да поддържат свободен размер, който да поеме дъждовете и снеготопенето. " Започнахме да товарим реките, само че беше търпимо, както виждате, нямаме проблем по поречието на реките ", сподели той.

При топенето на снега най-критични са били язовирите „ Елешница “ във Варненска област, който и сега прелива, „ Бързина “ в община Криводол, „ Ясна поляна “, „ Камчия “, само че нещата са естествени, уточни Войнов. На територията на Пловдив, Хасково, Кърджали е имало дребни язовири със земно-насипни стени, които са преливали, само че кметовете са организирали наряди на стените и всички съществени изпускватели са били отворени

По думите на ген. Войнов има доста огромна разлика сред 2016 година и в този момент – кметовете към този момент стартират да се усещат притежатели и виновни, само че и политиката на страната е друга, тъй като се обръща повече внимание.

За язовир „ Бели Искър “ ген. Войнов уточни, че „ сега няма проблем никакъв, тъй като язовирната стена по този начин е разчетена, че може да издържи земетресение от 9-а степен “. След земетресенията от последните седмици са тествани всички язовирни стени в засегнатите области, само че притежателите на язовири към този момент би трябвало да стартират да инсталират контролно-измервателните системи, които дават по-точна и ясна визия за положението на язовира, сподели Войнов, добавяйки, че има кметове с по над 20 акта поради неподдържане на язовири.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР