1300* - това е средният брой на снимките, които майки,

...
1300* - това е средният брой на снимките, които майки,
Коментари Харесай

Споделяте всяка снимка на децата си онлайн? Франция не харесва това

1300* - това е междинният брой на фотосите, които майки, татковци, баби, дядовци и други родственици разгласяват в обществените мрежи на едно дете, преди то да навърши 13 години и да реши независимо дали и по какъв начин да сътвори собствен профил в интернет.

80% от децата имат цифрово наличие още преди да станат на 2 година

На пръв взор - безобидно занятие, с което гордите родители желаят да запазят и да покажат скъпите моменти от живота. Тази процедура е толкоз всеобща, че се е сдобила с име: " sharenting ", или непрекъснатото шерване на фотоси и информация за децата в профилите на родителите.

Други даже трансформират децата си в част от рекламно риалити шоу в Instagram, в което жертват персоналното им пространство за финансова полза.

Франция обаче обмисля по какъв начин да вкара правила, които да контролират този вид държание на родителите, което слага под риск и поврежда интереса на малолетните, написа " Madame Figaro ".

Депутати от ръководещата партия на Еманюел Макрон са внесли проектозакон, който цели да подсигурява спазването на правата на децата в обществените мрежи.

Още в края на 2020 година Франция контролира комерсиалната употреба на така наречен " деца инфлуенсъри " до 16-годишна възраст, като им дава право на " цифрово забравяне " (т.е. платформите са длъжни да изтриват техните видеа), което могат да упражняват без единодушието на родителите си, и им подсигурява, че част от приходите ще бъдат влагани в спестовна сметка на името на детето.

Извънредното излагане на фотоси на подрастващи в интернет и " конкуренцията за лайкове " може да докара до психически проблеми, изключително при самовъзприятието на тийнейджъритe - като включва риск от кибертормоз и насмешки, се споделя в претекстовете на проектозакона, който ще влезе за разискване през март 2023.

Френските депутати виждат заплаха и в държанието на млади родители - инфлуенсъри, които създават наличие с облика на синовете и дъщерите си, без да се замислят къде ще попадне то.

В претекстовете са представени данни от американска организация за отбрана на отвлечени или експлоатирани деца, съгласно които 50% от фотосите, споделяни в незаконни конгреси за детска порнография, в началото са оповестени онлайн от родители.

Някои родителите споделят клипове или фотоси, в които демонстрират унизителни или подигравателни обстановки, в които изпадат децата им - списък, който след това може да бъде употребен в тяхна щета.

Според проучване, извършено от Microsoft през 2019 година, четирима от всеки 10 младежи считат, че родителите им прекаляват със шерването на техни фотоси или информация за тях в интернет.

Ако законът се одобри, ще вкара понятието за отбрана на персоналните данни на децата в границите на родителската власт и ще обясни случаите, в които би трябвало да се изисква единодушието на двамата родители или на детето за издание и заличаване на наличие. Отговорността за детето ще включва и обвързване да се поставят грижи за тяхното право на персонално пространство онлайн.

* Според проучване на английската работа за отбрана на децата от 2018 година
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР