13 пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ) участваха в церемонията

...
13 пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ) участваха в церемонията
Коментари Харесай

Четири станции получиха плакети в Конкурса за най-добра пречиствателна станция за отпадни води, организиран от БАВ


13 пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ) участваха в церемонията на състезанието „ Най-добра пречиствателна станция за отпадъчни води в България “ за 2017 година, проведен от Българска асоциация по водите (БАВ), оценки получиха всички участници – общо 13 ПСОВ. Наградените с плакети обаче бяха единствено четири.

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, връчи плакет за „ Икономически най-ефективна станция “ (с над 100 000 еквивалент жители) на ПСОВ Варна. Зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова награди ПСОВ Кубратово с плакет за „ Енергийно най-ефективна станция “.

Илияна Тодорова, шеф на дирекция „ Управление на води “ в Министерство на околната среда и водите сервира плакет за най-иновативна бе посочена на ПСОВ Благоевград. Инж. Цветелина Кънева, шеф на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ – Пловдив връчи плакет за ресурсно най-ефективна станция (с над 100 000 ЕЖ) на ПСОВ Сливен.

„ Трябва да се усъвършенства екологичната инфраструктура, тъй като задачата ни е по-високи качество на живот “, означи зам.-министър Красимир Живков. Той уточни, че по Оперативна стратегия „ Околна среда 2007-2013 година “ са финансирани 50 пречиствателни станции – 36 от оборудванията са нови, а 14 реконструирани. През сегашния интервал се планува финансирането на още 18 уреди. Зам.-министър Живков пожела на всички участници триумф в ежедневната им виновна работа.

„ За да бъде една пречиствателна станция „ най-хубава “ това зависи от напъните на доста хора. Зависи от положителни проектантски решения, от положителното осъществяване на строителството, от положителните контролни функционалности на надзора, който е там, с цел да подсигурява качеството на строителството. И зависи от хората, които по-късно работят на тези станции. Тези хора са в действителност най-важни в експлоатационната част “, означи Крумова.

Идеята за Конкурса на БАВ се заражда по отношение на осъществяването на Оперативна стратегия „ Околна среда “ за интервалите 2007 – 2013 година и 2014 – 2020 година, с финансиране от Европейския съюз. „ Желанието ни е от хората, които работят на тези уреди да разберем какво е потребно, рационално и даже красиво в техните ПСОВ, както и какво може да бъде променено. “, показа ръководителят на БАВ инж. Иван Иванов. „ За журито се оказва невероятно да избере един максимален победил, по тази причина отличава всички участници по отношение на разнообразни достижения в тяхната станция и действия “, стана ясно от уредниците.

Председател на журито бе доцент доктор инж. Ирина Костова, декан на Хидротехническия факултет в УАСГ (Университет по архитектура, строителство и геодезия) – София. Членове бяха Илияна Тодорова – шеф на дирекция „ Управление на водите “ в Министерство на околната среда и водите, проф. доктор инж. Богдана Куманова – дълготраен учител в Химико-технологичен и металургичен университет), и ръководителят на БАВ инж. Иван Иванов, който е специалист „ ПСОВ “ – ученик на ХТМУ и Висшия народен институт за химични технологии в Тулуза, Франция.

С подред журито най-приятна работна среда има в ПСОВ Павликени, а най-активен е екипът на ПСОВ Силистра – оценките връчи Евелина Апостолова, зам. регионален шеф на област Пловдив. Най-натоварената станция (по замърсителен товар) е ПСОВ Поморие, а ресурсно най-ефективна (с под 100 000 ЕЖ) е ПСОВ Горна Оряховица – оценките сервира доцент Стефан Шилев, шеф на Регионална ревизия по околна среда и води – Пловдив. На събитието стана ясно, че най-безаварийна е ПСОВ Свищов, а стопански най-ефективна (с под 100 000 ЕЖ) е ПСОВ Попово – оценките даде основателят на събитието инж. Иван Иванов, ръководител на БАВ. Спартак Николов, шеф на ВиК – Пловдив връчи оценката за най-бързо разрастваща се станция на ПСОВ Меден рудник в Бургас. За най-креативен бе посочен екипът на ПСОВ Монтана, а за най-ентусиазиран този на ПСОВ Русе. Отличията сервира ръководителят на журито доцент Ирина Костова.

„ Благодарим на всички участници в състезанието, на всички отличени, на всички посетители. Благодарим и на журито. И не на последно място благодарим на нашите сътрудници от профилираната компания „ ИСА 2000 “ ЕООД – водеща строителна компания на територията на България. Предлага цялостни решения в региона на инфраструктурата, недвижимите парцели и производството на строителни материали “. С тези думи ръководителят на БАВ закри церемонията, която се организира в края на септември 2018 година, преди закриването на интернационалната галерия за технологии и ръководство на водите „ АКВАТЕХ “ в Пловдивския панаир.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР