13 милиона пътници на година щеше да приема международното летище

...
13 милиона пътници на година щеше да приема международното летище
Коментари Харесай

Как Китай помага на чужди държави

13 милиона пасажери на година щеше да приема интернационалното летище на Ангола, ситуирано близо до столицата Луанда. Но и 15 години след първата копка гигантският градеж към момента не е приключен. Милиарди долари бяха вложени в плана на консорциум от китайски строителни компании - управителен в началото от Chinа International Fund /CIF/ и бразилския строителен тръст Одебрехт. От самото начало обаче планът беше жертван на неуспех. Първата фаза на градежа трябваше да завърши през 2012 година, откриването се предвиждаше за 2015/2016. Междувременно строителните проекти са променяни неведнъж, а техническото съоръжение на летището е към този момент остаряло.

Обектът ще бъде открит едвам през 2023 година, до тогава проектите би трябвало да бъдат обновени. Според транспортния министър на Ангола Рикардо Д‘Абреу, новото летище непременно би трябвало да е съвременно и удобно. Строителната компания ще финансира плана с заем от 6,5 милиарда щатски $.

" Това е, както аз го назовавам, един от най-големите бели слонове на Африка ", показва за Дъждовни води проверяващият публицист Рафаел Маркес. " Проектът трябваше да коства в началото 300 млн. $, а в това време цената му скочи до 9 милиарда $. И краят не се вижда, строителните разходи порастват неудържимо. " Според Маркес, планът няма скоро да бъде приключен и единствено ще усилва задълженията на Ангола.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР