123 Клиентите по Граф Игнатиев са рядкост. © Надежда Чипева

...
123 Клиентите по Граф Игнатиев са рядкост. © Надежда Чипева
Коментари Харесай

Ветераните от войната по "Графа"

123
Клиентите по " Граф Игнатиев " са необичайност.

© Надежда Чипева 123
Загражденията и фасадите се трансфораха в платформа за национално творчеството

© Надежда Чипева 123
Тази купчина пясък стои от две седмици пред входа на магазин за чанти

© Надежда Чипева - Лошата организация на ремонтите в центъра на София убива бизнеса в региона
- Недоволството накара общината да стартира диалози с останалите бизнеси Още по тематиката
От паве на паве – Гранит ли си, бетон ли си?

Кои са доставчиците на " Джи Пи груп " и какви материали се влагат в обновяването на ул. " Граф Игнатиев " и градинката " Св. Седмочисленици "
12 окт 2018
Центърът на София – в какво се трансформират фантазиите

Конкурсът за нов образ на центъра от 2015 година беше съпроводен със кавги и преработван във времето
12 окт 2018
На кого му дреме за " Графа "

Надзорът на ремонтите
5 окт 2018
Строител на капитализма: Йорданка Фандъкова
5 окт 2018
Заместник-кметът по превоза не счита да подава оставка поради " Граф Игнатиев "
от Дневник,5 окт 2018
Градовете се развиват и трансформират: строят се нови здания, подменя се осветяване, ремонтират се тротоари, пробиват се тунели за подземна железница. На доктрина крайната цел на тези планове е да създадат средата по-добра за живот и в името на тази цел поносим неудобствата, свързани с осъществяването им. Но с цел да се радваш на резултата, би трябвало въпреки всичко да оцелееш до него. А за бизнеса по столичната " Граф Игнатиев " това е под въпрос.

Продължаващият седми месец огромен ремонт на " Графа " и прилежащите улици и градинки, както и хаосът, царящ в Столична община, заплашват съществено дребните бизнеси по няколко от най- " живите " софийски улици.

От затварянето на улицата през май до момента те нямат информация нито за стадиите на ремонта, нито за периодите (макар общината да твърди обратното). През май да вземем за пример Фандъкова говореше по какъв начин " Граф Игнатиев " ще бъде отворен в средата на октомври и ще глоби изпълнителя с 240 000 лева за всеки ден забавяне. Половин месец по-късно няма никакви изгледи улицата скоро да се отвори. Без предизвестие бизнесите се оказват без достъп до обекта си, без вода, без връзки. Оборотите им са паднали в порядъка от 70 до 80%. Част от тях са предпочели да се изнесат, други са се принудили да затворят, а малко на брой са съумели да предоговорят наемите си, с цел да оцелеят. В правата сред площад " Славейков " и " 6-и септември " да вземем за пример са затворили няколко бутика за облекла, магазин за електронни цигари, банков клон, шивашко ателие и други

Това се е случвало и на други места в София поради други поправки и градежи, само че защото мащабът на ремонтите в този момент е голям, а нехайството на общината - прекомерно очевидно, чашата на търпението преля. Хората започнаха да се провеждат: застанаха пред камерите, с цел да потърсят отговорност от кмета Йорданка Фандъкова; принудиха администрацията да излезе от кабинетите и да отиде да приказва с тях; възнамеряваха акции, с цел да върнат най-малко дребна част от прогонените от ремонта клиенти; даже се заприказва за групов иск против общината.

Което не те убива...
" Ако строителят се забави, ще бъде санкциониран с 250 000 лева дневно. Общината ще си прибере парите, ремонтът ще се проточи още една година, всички ние умираме. Къде е логиката в това ние да проявим схващане? Не ни интересуват техните връзки, нас ни интересува по какъв начин общината ще опази нас, нейните данъкоплатци. " Николай Йорданов, притежател на верига заведения
Най-активен в борбата с неприятните практики на общината е Николай Йорданов, притежател на верига заведения " Мамма миа ". Негов пост във Фейсбук съумява да притегли вниманието на няколко медии. " Благодарение на репортажите получих позвъняване от Столична община ", споделя Йорданов. На среща идват зам.-кметът по превоз Евгени Крусев, ръководителят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева и Николай Стойнев, зам.-председател на СОС. " Аз като пострадал и предприемач изложих нашите забележки, искания и отвращение. Бизнесът в региона е погубен на 80%. Тези, които сме останали, нямаме изясненост за периодите, не знаем на какво ще бъдем подложени. Първият главен проблем е неналичието на връзка, на информация. Вторият проблем е неналичието на организация ", споделя предприемачът.

Фотограф: Надежда Чипева В отговор Крусев е обяснил, че изпълнителят " Джи Пи груп " не разполага с задоволително " павьори ". " Ами тогава за какво разкопахте 50 хиляди квадрата, като нямате служащи и за 50? Правете го на парче, пред всеки магазин, за колкото имате хора, и по този начин ще съхраните и бизнеса ", пита Йорданов. Той недоумява и за какво е разкопана градинката на " Св. Седмочисленици ", която очевидно нямаше никакви недостатъци и можеше да изчака до идната есен, в случай че няма задоволително служащи.

" Бях прелестно сюрпризиран от отношението на Малина Едрева. Тя сподели: сбъркали сме в връзката, сбъркали сме в доста други неща, дайте да забележим какво можем да създадем. Това е един бизнес метод, който ни хареса ", споделя притежателят на " Мамма миа ". Той е изискал две неща: изясненост за периодите и разновидности да се компенсират засегнатите търговци. " Не съм срещу ремонтите, а запитвам: когато някой не си свърши работата и от това страда трети човек - естествената бизнес процедура е той да бъде овъзмезден. " Ако строителят се забави, ще бъде санкциониран с 250 000 лева дневно. Общината ще си прибере парите, ремонтът ще се проточи още една година, всички ние умираме. Къде е логиката в това ние да проявим схващане? Не ни интересуват техните връзки, нас ни интересува по какъв начин общината ще опази нас, нейните данъкоплатци. " Той е наясно, че за пари не може да става дума, по тази причина е предложил различен вид: на оживелите да се даде гратис тротоарно право за избран интервал, паркоместа, рекламна повърхност, да се освободят от такса боклук. " Поне да измислят нещо, с цел да покажат благосклонност, че им пука. "

Нека се забележим и поговорим

Малко след срещата от " Московска " 33 изпращат покана до всички представители на бизнеса за среща в петък от 18 ч. в Столичната библиотека на пл. " Славейков ". На срещата Евгени Крусев и Николай Стойнев ще отговорят на всички въпроси, свързани със периодите, а настрана Малина Едрева се е заела да изследва европейската процедура за обезщетения в сходни случаи. " Представители на Столична община и Столичен общински съвет са провели среща с търговци в обсега на зоната. Тези срещи не престават и в деен разговор се разискват оферти, в това число и за усилване на връзката за хода на ремонтните действия ", разясниха от общината пред " Капитал ".

Фотограф: Надежда Чипева Сроковете за Столична община обаче остават нещо нереално: " задачата е трамвайното придвижване да бъде пуснато преди началото на зимните месеци. Отварянето на сектори от ул. " Солунска " стартира през август, а ул. " Шишман " и ул. " 6-и септември ", които също са част от зона 2, ще бъдат ремонтирани следващата година ", показват от пресцентъра.

" Благодарение на Николай нещата се усъвършенстваха, към този момент от позиция на говорене ", разяснява Ясен Панов, притежател на магазин за първокласни артикули " The Gourmet House " на ул. " Иван Шишман ", покрай ъгъла с " Граф Игнатиев ". Той прави бизнес на улицата от 22 години и за пръв път се чуди по какъв начин ще оцелее.

" През април пребоядисахме фасадата, през май без предизвестие затвориха улицата. Казахме си, лято е, ще издържим до октомври, когато почват мощните ни месеци - преди Коледа и Нова година. Вече сме ноември, а купчините към нас не престават да се натрупат ", споделя Панов. През лятото, когато денят е най-дълъг, служащите на " Графа " и " Св. Седмочисленици " са си тръгвали в 5, а в събота и неделя изобщо не са идвали, изумява се той. През ноември, когато периодите са изпуснати, пък се палят лампи и се работи до късно. " Улица " Ив. Шишман " е една от най-хубавите в София и тя беше основана от нас, 10-15 индивида, които сме тук и работим. Ако ние си отидем, и улицата ще почине. Затова ще направя страница " Спасете " Шишман " , споделя Панов. Той желае да призове хората - макар усложнения достъп и разрушените улици, да дойдат и да поддържат търговците и да им оказват помощ да оцелеят.

Колективен иск против общината

Фотограф: Надежда Чипева Сред търговците по " Графа " се приказва и за още една самодейност: групов иск, заведен от името на съдружие с нестопанска цел. Зад тази концепция стои Диана Дамянова, собственичка на към този момент несъществуващата ПР организация " D&D ". Дамянова дълги години беше ПР на " Лукойл Нефтохим " - компания, която има дългогодишни връзки с " Джи Пи груп ". Фирмата й обслужва разнообразни министерства в няколко държавни управления на ГЕРБ, името й се загатва в изтеклия запис от къщата на Бойко Борисов в Банкя по отношение на систематизиране на парите, давани на медии по планове за гласност. Тя има заведение на " Графа " и живее на пл. " Славейков ". " Tакъв ремонт в историята на човечеството няма паралел: да се затвори цялостен един периметър. Това е улицата на дребния бизнес в България. Тези хора са заклани ей по този начин, всичко седи и вегетира ", споделя Дамянова.

Тя чака правосъдна регистрация на фондацията си, посредством която ще заведе групов иск в размер на 500 хиляди лева или 1 млн.лв. - разликата идва от това дали ще откри донори с изключение на нея, които да внесат пари за правосъдни разходи и адвокатски възнаграждения. По думите й към организацията й са се включили 25 магазина. " Ако спечелим, едни средства ще постъпят в организацията и на база на контракти за съответния % всеки ще получи 2, 3, 5 хиляди лв., с цел да могат по някакъв метод да се възстановят ", разясни Дамянова.

Всичко това са сигнали за непоносимост на всяко равнище. Столичната администрация не харесва този развой, само че той е естествено разследване от доста години на власт, все по този начин немарливо обмисляне, нараснали равнища на приходи и сериозна маса от дейни хора. Което дава обещание единствено проблеми за хората на Фандъкова, в случай че нещо бързо не се промени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР