123 123 123 Още по темата Коледно, с подаръци -

...
123 123 123 Още по темата Коледно, с подаръци -
Коментари Харесай

Коледно, с подаръци - Ритуалите на Галя Лозанова

123 123 123 Още по тематиката
Коледно, с дарове - Приятелите и прекарвания на Деси Божкова
11 дек 2017
Коледно, с дарове – Хюга Коледата на Мира Лазарова

Влизаме в дома на три дами, с цел да ни покажат и опишат за подаръците, които вършат и подаряват по празниците
11 дек 2017 Когато множеството от нас се сещат за Коледа, Галя Лозанова към този момент е завършила с приготовленията. Подаръците са налице най-късно в края на ноември. Тогава са ясни и опаковките им, ясна е и украсата на дома, и покривката, и салфетките за масата...
" Един-единствен път ми се наложи да обезпечавам подарък в последния миг. Навън имаше поледица и си осигурих за празника натъртена опашка. Това ми беше за урок. "

Фотограф: Анелия Николова

Огън в камината и димен чайник вътре, тънка мъглица и падащи листа в двора на открито. В този дом слагането и подреждането на маса е всекидневие, въпрос на от дълго време направен и открит стандарт. Но коледните маси не са смешка работа.
Разказва за тях Галя Лозанова, която е основният отговорник и уредник на празника в фамилията.

Една година на някого се паднал шанс в баницата: " 80/120 ". Посланието било отгатнато на секундата. " Такова да ти бъде кръвното налягане през цялата година! " Галя особено няма проблем с кръвното, тъй като не оставя нищо за последния миг, това е гаранция, че всичко ще е по конец. Дните преди Коледа са с цел да създаваш атмосфера, да излъчваш и да носиш наслада и доброжелателност.

Коледа като спектакъл

Рождеството е свещенодействие, само че празнуването му е и спектакъл. В случая става дума за огромен спектакъл, тъй като фамилията е многолюдно и празничната вечеря се дава в две къщи по едно и също време – на Галя и Георги и тази на сестра му в същия двор. И тук Бъдни вечер стартира както в множеството домове – с прикадяване и молитва. Доайенът на семейството арх. Лозан Лозанов персонално меси кулачета, каквито преди време селяните са носили на кулаците. Всяка година Лозанов-баща упорства да създадат същинска, напълно достоверна Бъдни вечер върху плява на пода. Така, както се е случвало в детството му във Връбница. Лозанов-син обаче не е въодушевен от тази концепция: " В детството на баща в действителност са чествали върху плява, само че в обора, в което има смисъл, а ние тук обор от дълго време нямаме. Така че ще наподобява на някаква възстановка, каквито аз по принцип не одобрявам. Най-отвратителната възстановка на Рождеството, която съм виждал, беше на витрината на един ресторант в Рим, където и яслата, и сламата, и Младенецът, и изобщо всичко беше направено от спагети "

Ритуалът, несъмнено, постоянно е еднакъв. Това, което се трансформира в коледната пиеса на Лозанови, е декорът. Една година цветовете ще са злато и шампанско, друга – в обичайните зелено и алено, трета – в бяло и сребърно. Покривката, салфетките и опаковките на подаръците Галя Лозанова наложително шие от еднакъв плат.
" Не желая никого предпразнично да тревожа, в последна сметка даже и една бяла ленена завивка, украсена с няколко дрянови или борови клончета, и сервизът от баба са задоволителни! Ако пък съумеете да минете около борсата за цветя, концепциите сами ще ви дойдат. Колкото до елхите – наложително ги купуваме с корените, след това ги засаждаме в двора, случва се за жалост и да не се заловен. "

Менюто за Бъдни вечер е обичайно, само че при семейство Лозанови има и нещо извънредно – Георги го назовава таратор за небогати, а Галя – жетварска супа. И него го подготвя Лозанов-старши по мемоари от детството си. Рецептата е " махаш от таратора млякото и краставиците и каквото остане - това, а то е вода, оцет, чесън и орехи ". Бил апетитен, най-малко по този начин настояват и двамата.

Менюто и на Коледния обяд е обичайно – печено прасенце или пуйка с кисело зеле. Но и тук има " провинения ". Като 10 стриди да вземем за пример.

Слип с чип

Подаръците нормално просто се купуват, само че тук първо се обмислят, след това се поръчват и най-сетне се купуват. Правилото при тях е: доза закостенял разкош, персонално отношение, прагматичност, макар че се позволява и фриволност.

Преди няколко години всички мъже получили шалове от кашмир и коприна. Първо Галя подбрала платовете – разнообразни за всеки. После ги занесла да бъдат ушити. А за дамите на възраст от 7 до 83 поръчала на своя другарка дизайнерка бижута. Случвала се е и година с тематични дарове – всеки получил пакет с първокласни артикули дружно с рецепта към тях, тъй че още на идващия ден да могат да бъдат приготвени и поднесени.

Десетте стриди също са подарък. Георги трябвало да получи специфичен нож и ръкавица за отварянето им. В ранната заран на 24 декември Галя отишла да купи стридите към тях, с цел да са напълно пресни. Неприятната изненада била, че в " Метро " те до една били авансово непокътнати от скандинавските посолства. До обед след циркулиране на заведения за хранене съумяла да събере 10 стриди. Така избавила ситуацията.

А един напълно почтен и леконравен коледен подарък се трансформирал в престъпен сюжет. Георги Лозанов получил слип с изненада. В задния му джоб имало чип, от който при напън зазвучавала Jingle Bells. Слипът обаче останал неразопакован няколко години. Накрая пристигнал и неговият ред. Случило се през лятото тъкмо преди съвещание на Съвет за електронни медии, на което Лозанов го усетил и скритом го измъкнал. Било времето на свадите със СРС-тата и неговата първа мисъл била, че това е подслушвателно устройство. След съвещанието незабавно отишъл да се оплаче на Галя. Тя взела в ръка и се чудела, и до момента в който се чудела, батерията се затоплила и от ръката й се чула – Jingle bells, Jingle bells... Двамата доста се смели, изключително като си представяли реакциите на членовете на Съвет за електронни медии, в случай че песента беше зазвучала по време на съвещанието им измежду лято.
Съветите на Галя
- Пригответе подаръците колкото се може по-рано, само че не по-късно от края на ноември. Така, край другото, ще живеете с духа на Коледа не един, а най-малко два месеца.

- Не подценявайте опаковките. Мисля, че е добра концепция да са в звук с декорацията на дома, да вземем за пример със салфетките или покривката.

- Дните директно преди Коледа са с цел да създаваш атмосфера, да " затопляш " къщата.

- Сменяйте декора и украсата всяка година.

- Дори и една бяла ленена завивка, украсена с няколко дрянови или борови клончета и сервиза от баба са задоволителни.

- Правилото при подаръците ми е доза закостенял разкош, персонално отношение, прагматичност. Но от време на време позволявам и фриволност
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР