120 язовира да бъдат прехвърлени на държавата, искат от общините

...
120 язовира да бъдат прехвърлени на държавата, искат от общините
Коментари Харесай

Искат 120 язовира в Пловдивско да бъдат прехвърлени на държавата

120 язовира да бъдат трансферирани на страната, желаят от общините Брезово, Сопот, Асеновград и Раковски. Причината е, че нямат средства, с цел да ги поддържат. Най-много язовири има на територията на община Брезово.

56 са язовирите в общ. Брезовско. 51 от тях общината желае да трансферира на страната, защото няма финансовата опция да ги стопанисва.

Искат обаче да запазят 5 язовира, защото опасенията са за възможна водна рецесия. От две години не е валяло сняг в региона.

Вече е издадена заповед на кмета на общ. Резово, който не разрешава напояването с питейна вода, защото това се оказва проблем освен за общ. Брезово.

7 милиона лв. е бюджетът на общината и финансово тя не може да си разреши да обслужва финансово язовирите.
Христо Енков, кмет на Брезово: За поддръжка на язовир отиват сред 6 и 10 000 на година, направете сметка - 56 язовира за каква сума приказваме и ние не получаваме дотация от страната в тази връзка. Точно за това желаеме да ги отдадем, с цел да може тези пари да отидат някъде другаде.
Процедурата по прехвърлянето е задвижена преди доста време от другите общински препоръки. Проблемът остава със собствеността и това стопира прехвърлянето към държавно дружество.
Йордан Кюмюрджиев - Областна администрация, Пловдив: В над 90% от случаите язовирите са ситуирани в няколко парцела като водното езеро е ситуирано в обособен парцел и единствено то е записано като язовир в кадастралните карти. Язовирната стена и преливниците са в други обособени парцели, които са записани като метод на трайно прилагане земеделска земя, мера, пасбище.
16 са язовирите в общ. Раковски, 13 от тях желаят да трансферират на страната, защото няма опция да ги стопанисва.
 Главният прокурор разпореди на ДАНС и полицията инспекция на язовирите Главният прокурор разпореди на ДАНС и полицията инспекция на язовирите
Главният прокурор Иван Гешев разпореди на Държавна организация „ Национална сигурност “ и на Главна дирекция „ Национална полиция “ взаимно да извършат провер...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР