120 000 възрастни ще бъдат безплатно ваксинирани срещу грип в

...
120 000 възрастни ще бъдат безплатно ваксинирани срещу грип в
Коментари Харесай

120 000 възрастни ще бъдат безплатно ваксинирани срещу грип

120 000 възрастни ще бъдат гратис имунизирани против грип в границите на Националната стратегия. Това разгласи на конференция, основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От тази опция ще могат да се възползват хората, които са над 65 години и са декларирали желанието си пред своя общопрактикуващ доктор.

„ Тази година в България ще вдигнем двойно броя на имунизираните. У нас са импортирани общо 280 000 дози като огромна част от тях към този момент са употребявани “, съобщи той.

Стана ясно, че от тези 280 000 – 160 000 са били пуснати за свободна продажба в аптечната мрежа, само че те към този момент са изчерпани и през днешния ден не може да се закупи противогрипна ваксина.

Доц. Кунчев акцентира, че опцията за гратис слагане на противогрипна ваксина се случва за първа година у нас и разясни, че едвам 2-3% от популацията се имунизира, при нужда това да се прави от 80%.

Главният здравен контрольор сподели още, че 2800 общопрактикуващи лекари са се присъединили в акцията и призна, че в Южна, Централна и Югоизточна България има закъснение на доставките или не са получени декларираните количества, както е в Русе, само че до дни доставките на имунизацията там ще станат факт. Доц. Кунчев уточни още, че количествата, които останат при лекарите ще бъдат преразпределени и сложени на хора, които желаят да им бъде сложена.

„ Това, което програмата е осигурила като финансиране е предопределено за към 10% от възрастните хора, които са към 800 000. Лекарите ще дадат приоритет на тези, които са най-рискови, а точно хората с декопенсирани хронични болести, за които рискът е по-голям, защото при дефицит може да се наложи избиране на кого да бъде сложена “ “, разяснява той и акцентира, че до такава обстановка ще се стигне там, където интензивността е била от страна на пациентите, а не на лекарите.

Стана ясно още, че имунизациите би трябвало да бъдат сложени до 31 декември като наложително условие е индивидът да не демонстрира признаците на грипа.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев разгласи, че към днешна дата в страната ни няма грип.

„ Няма регистрирани случаи на грип в страната. Доказването на грипни вируси в 23 страни от Европейската общественост, също не откриват грипни вируси в последните седмици, както беше предходната и по-миналата година през ноември. Тази година имаме едно закъснение на грипа. Доказаните в европейските страни грипни вируси са от група AH1 и H3 и от група В. Те са в равни количества и още не може да се каже коя от групите ще господства в идващия грипен сезон “, сподели той и добави, че най-вероятно грипът ще настъпи в края на януари или началото на февруари. Въпреки обстановката, Кантарджиев уточни, че в последните 3 дни в Националната референтна лаборатория са постъпили 17 проби на деца с доста тежки прояви на белодробни инфекции, които са били изследвани за над 14 вируса.

„ Бяха потвърдени три риновируса и два – парагрипен вирус от първа група “, уточни шефът.

Той разяснява, че вирусните инфекции на дихателната система и грипа дават затруднения относително рядко.

„ Мълниеносно протичане на грип се среща при 1 на 3000 болни. Другите затруднения, които вършат тези белодробни вируси, доста рядко, на 10 000 заболели 1 може да направи инфектиране на мозъка, което е едно от най-тежките вирусни възпаления “, изясни той.

На въпрос на БГНЕС от кое място идват вирусите, проф. Кантарджиев изясни, че идват от Латинска Америка, Бразилия, Аржентина, Австралия, а зараждането на новите грипни вируси нормално става в Югоизточна Азия.

„ Това се дължи на три обстоятелството. Много гъсто население, белтъчен недостиг на храната и нечистотия, която се дължи на обстоятелството, че там хората си гледат птиците и прасетата в колибите, в които живеят “, уточни Кантарджиев.

Ръководителят на българския офис на Световната здравна организация /СЗО/ Скендер Сила разгласи, че всяка година от грип се разболяват 1 милиард души в света.

„ По данни на СЗО годишно 650 хиляди умират от дихателни болести, свързани с грип. Противогрипната ваксина се предлага за възрастни хора над 65 год., за бременни, за пациенти с хронични заоблявания и за дребни деца над 6-месечна възраст “, съобщи той.

Стана ясно още, че тази година се чакат грипните варианти Бризбейн, Колорадо, Канзас и Пукет, а отбраната на противогрипната ваксина продължава сред година и година и половина, само че е належащо всяка година да си слагавме нова, защото вариантите са разнообразни. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР