12 Задръстванията в модерния космополитен град водят до огромни икономически

...
12 Задръстванията в модерния космополитен град водят до огромни икономически
Коментари Харесай

Могат ли динамичните пътни такси да решат проблема със задръстванията

12
Задръстванията в модерния вселенски град водят до големи стопански последици

12
Задръстване в Сидни по време на час пик

Още по тематиката
Новите провокации пред градската подвижност

Личният автомобил се трансформира във все по-голям разход и задължение, какви са другите възможности
30 мар 2018
Наръчник за битка с автомобила

Четири ограничения, които могат да олекотят трафика и паркирането в София
23 фев 2018
София и колите: когато няма мърдане

Столицата към този момент се задъхва от несъразмерното количество коли, а в случай че градът не поеме в нова посока, проблемите с трафика и паркирането ще се задълбочат
23 фев 2018 Решението на казуса със тапите може да е въвеждането на динамични такси, които да се трансформират в действително време съгласно натоварването на градските пътища. Това оферират трима учени в сп. Nature. Според тях обществените вреди от тапите биха могли да се таксуват с прецизни налози, които по едно и също време да понижат трафика и да финансират подобряването на пътната инфраструктура.

За да работят динамичните такси, е належащо обширно следене на местоположението на всяка една кола на пътя, както и съществено икономическо моделиране за вариацията в таксите, написа сп. Nature. Предложението крие избрани проблеми, само че и показва забавни ъгли към ръководството на пътищата в 21-и век.

Икономическата цена на тапите

Задръстванията в модерния вселенски град водят до големи стопански последици. Загубените време и сила при стоене в безпределно запушване непосредствено се превеждат в пропилени благоприятни условия. Според икономисти, представени от Nature, икономическите вреди, породени от тапи в Съединени американски щати, Германия и Англия за 2017 година, се равняват на 461 милиарда $.

Задръстванията имат и нездравословни за здравето странични резултати заради съвсем двойния разход на гориво при придвижване и последващото от това обособяване на въглероден диоксид.

Ограниченото количество пътна настилка до този миг е необложено с налози публично богатство. За разлика от водата или тока пътуването по градските пътища е най-вече гратис, което води до безконтролно и неефективно държание от страна на водачите при потреблението на пътната настилка. По този метод вместо пари използването на пътните артерии в един град коства изгубено време и проблеми със здравето, обобщава Nature.

Динамично ценообразуване въз основата на съвременни технологии

Решението съгласно учените е да се ползват динамични тол-такси, които да зависят от натовареността на даден път, тъй че търсенето и предлагането на пътната настилка да бъдат уравновесени. Динамичните цени за прилагане на пътната настилка също по този начин биха зависили и от това какъв брой замърсяващи са самостоятелните транспортни средства.

Необходимо би било следене на всяка кола посредством GPS, с цел да може системата да се пригажда към положението на пътя в действително време, като пиковите часове и прави биха се облагали с високи такси.

Колоездачи подминават запушване в центъра на Лондон

[Reuters]
По този метод ще се основат тласъци за водачите да потеглят по-рано, да заобикалят натоварени прави по различни направления и да употребяват различни способи на напредване като наличните варианти за градски превоз. Пазарните изследвания, както и построяването на автоматизирана система за настройки на цените могат да се правят от самостоятелни оператори с опит в икономическото моделиране, предлага Nature.

Какви са рецензиите

Авторите на предложенията сами признават, че системата им значително е още непостижима заради неналичието на задоволителни пазарни изследвания и моделиране. Също по този начин се повдига въпросът по какъв начин обществено слабите биха могли да се пригодят към една такава система, без да изгубят още повече достъп до придвижването из града.

Освен това предложенията допускат, че водачите биха имали достъп до добре развита инфраструктура, в която ефикасни различни направления и превоз въпреки всичко съществуват, с цел да може ценовите тласъци да насочат водачите в разнообразни направления и по този метод да олекотят пиковото натоварване.

Друг проблем е разчитането на към момента евентуално съществуващо икономическо моделиране, което точно да планува държанието на водачите в цялостен град и което да може да се нагажда към него в действително време.

Не е несъмнено, че водачите в действителност биха предпочели да стават с час-два по-рано и да заплащат по 20 $ при шофиране в час пик пред това просто да чакат в запушване, даже в случай че за един икономист първото да е доста по-рационално. Следователно публичната известност на такава политика е под въпрос.

Не на последно място се повдига въпросът и за персоналната дискретност. В ерата на GDPR следенето на точната позиция на всички транспортни средства от самостоятелни оператори не би било елементарно за оправдаване пред обществото или пред възможна регулаторна комисия. Опитът в модерния свят обаче демонстрира, че обществото е готово да отдава от ден на ден и повече персонална информация в подмяна на улеснение.

Като цяло критиците на проекта се сплотяват към мнението, че Nature предлага едно чисто пазарно решение, което работи добре на доктрина. Но съгласно тях практиката към момента е отвън обхват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР