12 ТЕЦ Варна вече носи добри приходи на Данаил Папзов

...
12 ТЕЦ Варна вече носи добри приходи на Данаил Папзов
Коментари Харесай

Как Ковачки и Папазов получиха 52 млн. лв. бонус

12
Топлоелектрическа централа " Варна " към този момент носи положителни доходи на Данаил Папзов

© МАРИЯ СЪБОТИНОВА 12
Христо Ковачки продължава да печели търговете за леден запас, макар че две от централите му не съумяха да проработят в студения януари на 2017 година

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Топлоелектрическа централа " Варна " ще бъде и търговец на ток

Компанията възнамерява да работи на пазара на едро, без да доставя електрическа енергия на крайни клиенти
5 юни 2018
Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " се отхвърли от 2.8 млн. лева в интерес на централата на Папазов

Държавната компания ненадейно разтрогна контракта си за леден запас, а Топлоелектрическа централа " Варна " беше единственият претендент на изключителния търг
9 май 2018
Строител на капитализма: Данаил Папазов
4 май 2018
Данаил Папазов взима 30 млн. лева дял от Топлоелектрическа централа " Варна "

Чрез счетоводни преоценки на активите сдружението е " напомпано " с 265 млн. лв.
1 май 2018
Резервирай ми 17 милиона

Държавата усилва студения запас и евентуално вкарва нов състезател в него - Топлоелектрическа централа " Варна "
13 апр 2018
Топлоелектрическа централа " Варна " може да коства 250 млн. лева годишно на потребителите

Работодателите приготвят митинги, тъй като това би вдигнало цената на тока с 16%
2 апр 2018 От 1 август за всеки час в денонощието потребителите на електрическа енергия заплащат по 2631 лева на някогашния транспортен министър от кабинета " Орешарски " и сегашен притежател на Топлоелектрическа централа " Варна " Данаил Папазов и по 2535 лева на Христо Ковачки. Така ще бъде до края на октомври, а по-късно сумите даже ще се усилят.

Въпросните предприемачи са новите избраници на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) за даването на така наречен леден запас - мощности, които не работят, само че получават пари, с цел да стоят в подготвеност и при нужда да бъдат задействани. Топлоелектрическа централа " Варна " и обвързваните с Ковачки Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", " Топлофикация Русе " и Топлоелектрическа централа " Марица 3 " са централите, на които ще се разчита да подсигуряват електроенергийната сигурност на страната доникъде на идната година, когато ще се проведат нови търгове. За това те ще получат надлежно 27.4 млн. и 24.5 млн. лв.. Или общо съвсем 52 милиона - сума, която е включена в крайната цена на тока. На ден приходите им са надлежно 63.1 хиляди и 60.8 хиляди лв.. Така към печално известния към този момент енергиен магнат Ковачки, чиито централи от години печелят тези търгове, в този момент се причислява Папазов, измествайки държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ".

Да плащаш повече, когато искаш по-малко

От оповестената на уеб страницата на ЕСО информация за извършените търгове за леден запас излиза наяве, че най-съществено ще бъде нарастването на разноските в интервалите 1 август - 30 октомври 2018 година и 1 март - 31 юли 2017 година

Това обаче са тъкмо сезоните, в които търсенето на електрическа енергия е извънредно едва, а производството от ВЕИ - огромно. Така е изключена вероятността да се стигне до дефицит на ток и включване на аварийните мощности. В предходните 5 години за тези месеци се плащаше за 300 МВт леден запас, а в този момент размерът е повишен на 580 МВт. Формалното пояснение е, че с решение на министъра на енергетиката беше повишен средногодишният размер на студения запас. В случая е явно, че смяната е напълно за сметка на присъединяване на Топлоелектрическа централа " Варна " - с общо декларирана мощ 286 МВт.

Освен че са увеличени размерите, е нараснала и цената, която ЕСО заплаща за студения запас. Промяната с цели 20% нагоре е единствено за цените през по-топлите месеци, до момента в който за зимата, когато има действителна нужда от запазване на електроенергийната система, цените са без смяна. Тогава няма и кой знае какво нарастване на разполагаемите мощности - от 700 на 780 мегавата.

Ковачки още веднъж е измежду печелившите, макар че през януари 2017 година две негови централи не съумяха да проработят. Тогава той беше санкциониран и отново осъществя положителни облаги. Същият хазарт ще се играе и след няколко месеца, когато застудее.

Новият владетел на студения запас

Само за няколко месеца Данаил Папазов съумя да трансформира затворената от години Топлоелектрическа централа " Варна " в същинска златна кокошка. До 20 декември предходната година сдружението беше благосъстоятелност на CEZ и не работеше, защото съгласно анализите на чехите бе стопански голословно. Причината е, че ТЕЦ-ът използваше въглища и не спазваше еконормите. Затова те го продадоха за 48.5 млн. евро на варненската " Сигда ", която се управлява от близкия до Движение за права и свободи някогашен транспортен министър. В новото управление на купеното сдружение влезе и друга свързвана с Движение за права и свободи и Делян Пеевски фигура - Георги Христозов, който оглавяваше държавни енергийни компании, в това число БЕХ.

Още през декември Папазов разгласи, че ще възвърне активността на централата, подкарвайки я на природен газ, а след това изясни за " Капитал ", че ще се бори в търговете за леден запас.

През януари, няколко седмици след договорката, ръководещите изненадващо и без никакви претекстове смениха цялото управление на ЕСО - сдружението, което организира търговете за леден запас и заплаща на определените централи. За един от новите началници - Антон Славов, вицепремиерът Валери Симеонов даже сподели, че е " под директното влияние " на Георги Христозов. Едно от първите дейности на новите шефове на ЕСО бе да изискат да се усили размерът на студения запас - от 500 МВт средногодишно до 650 МВт.

След това на 13 април Топлоелектрическа централа " Варна " скоростно се снабди с ново сложно позволение от Изпълнителната организация по околна среда, което разрешава 4-ти, 5-и, и 6-и блок да работят на природен газ вместо на въглища. По същото време министърът на енергетиката Теменужка Петкова утвърди увеличението на студения запас със 150 МВт, без обаче да показа ясна обосновка за това. На процедура решението направи допустимо включването на Топлоелектрическа централа " Варна ", чийто блокове са с по 210 МВт мощ.

С различен непредвиден ход в края на април държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " се отхвърли от извоювания още през предходната година търг за даване на леден запас от 1 май до 31 юли. След ексклузивен конкурс задачата за 2.8 млн. лева бе трансферирана точно на Топлоелектрическа централа " Варна ". В тази рокада обаче няма по какъв начин да не се набие на очи същото свързващо звено - Георги Христозов. Настоящият началник на варненската централа е някогашен шеф на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ".

Така за година и половина Топлоелектрическа централа " Варна " ще донесе близо 30 млн. лева доходи на Папазов, който също така съумя да си разпредели още 30 млн. лева дял от сдружението - заплатен с наследения от времето на CEZ кеш от над 40 млн. лева Така се оказва, че някогашният транспортен министър доста скоро ще си възвърне близо две трети от платената за ТЕЦ-а цена от 96 млн. лева След като завари централата с един съвсем газифициран блок - 6-и, той разгласи поръчки за още 12 млн. лева за останалите.

Излиза, че или чехите не са се сетили за тази скица или не са можели да имат гаранции, че основни държавни звена ще разрешат реализирането й. Папазов явно е нямал този проблем.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР