12-те държави членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество /ОЧИС/

...
12-те държави членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество /ОЧИС/
Коментари Харесай

Ражда се общ туристически бранд “Черно море”

12-те страни членки на Организацията за Черноморско икономическо съдействие /ОЧИС/ ще популяризират пред света общи туристически направления под марката “Черно море”. Това разписаха в декларация министрите на туризма на черноморските страни и участващите в ОЧИС страни без изход Албания, Армения, Азербайджан, Гърция, Молдова и Сърбия.

Срещата е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и е крайна за страната ни като координатор на групата по туризъм в ОЧИС.

“Декларацията е голям триумф, тъй като дава начало на създаването на общи направления за винен, круизен и културен туризъм, които се поддържат от всички членки, без значение от комплицираните връзки сред част от тях”, сподели министърът на туризма Николина Ангелкова.

Според нея сътрудниците й от Русия, Украйна и Турция са подкрепили концепцията за основаване на вътрешни круизни линии в Черно море, които да минават през зони без спорове. Конкретните пристанища ще бъдат конкретизирани на среща в Турция, която поема координационните функционалности в туризма в ОЧИС за идващите 2 година, добави Ангелкова. Според нея най-бързо може да се осъществя маршрутът “Черноморска кухня и вино”. Той ще се предлага в композиция с културни обекти под егидата на ЮНЕСКО в 12-те страни, които годишно се посещават от 119 млн. чужденци.

“Туризмът е главен бранш в Черноморския район. В него би трябвало да се влага, само че е значимо да работим и със законодателната власт за облекчение на визовия режим”, уточни след срещата Асаф Хаджиев, общоприет секретар на Парламентарната асамблея на ЧИС. Според него България би спечелила, в случай че стартира да издава визи на посетители от трети страни напряко на летището при идване.

За да регистрира по-висок растеж на туристите, страната ни се нуждае от повече 4 и 5-звездни хотели, които са най-търсени, акцентира Ангелкова. Тя напомни, че още преди старта на сезона наличните първокласни бази по морето са били изкупени изцяло. Последни данни на МТ сочат, че от юни до септември у нас ще почиват 5% повече чужденци от посрещнатите предишното лято 5,3 милиона.

Повече ще са туристите от Германия, Чехия, Полша, Израел, Англия, Холандия и Франция, регистрира Ангелкова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР