12 [Shutterstock] 12 [Shutterstock] При създаването ѝ през 2004 г.

...
12 [Shutterstock] 12 [Shutterstock] При създаването ѝ през 2004 г.
Коментари Харесай

Внимавайте на кого подарявате живота си

12 [Shutterstock] 12 [Shutterstock] При основаването ѝ през 2004 година главната цел на Фейсбук беше да свързва един относително дребен кръг хора. Постепенно обществената мрежа промени всекидневието на доста от нас и незабелязано сътвори могъщо страшилище. Днес интернет колосът има над 2.7 милиарда дейни консуматори, доходи от 56 милиарда $, а създателят й Марк Зукърбърг e измежду най-влиятелните хора в света. Фейсбук е такава част от живота ни, че от време на време забравяме, че това е частна компания, а не социална услуга. Когато да вземем за пример изхвърлят някого от нея (заради нововъведените правила за цензура), той се оплаква от посягане върху свободата на словото. Истината е, че Фейсбук е в правото си да прави каквото реши с нашите профили там - ние сме му дали това право с подписването на общите му условия.

Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Автор: Капитал [Shutterstock] Смаляване
Затова не е чудно, че го прави. Зад лайковете и мненията, зад търсенията и поръчките логаритмите на Фейсбук и другите цифрови колоси като Гугъл и Amazon работят непрестанно и събират великански бази данни, непознати до момента на човечеството. Управлявани и сортирани от непрестанно подобряващ се изкуствен интелект, тези данни употребяват всичко, даже страстите ни в уеб пространството, с цел да диктуват какво виждаме, четем, гледаме и слушаме. Така ни оказват помощ в всекидневието - да вземем за пример да намираме най-лесно пътя до някъде - само че и доста по-лесно ни насочват към избрани реклами, политически послания и даже ни лимитират в балони (повече за контрола на логаритмите над живота ни в Темата на броя).

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Това да вземем за пример прави вероятен бизнес модела на Uber, който ще направи доста хора богати, само че също по този начин способства за експлоадирането на безредици като тези в Габрово. Този нов свят е все по-труден за схващане и старите указатели не работят, поради което се трансформира и смисълът на публицистиката.

Но до момента в който се тревожим за електронното бъдеще, не трябва да пропущаме напълно старомодните проблеми, с които продължаваме да се сблъскваме тук. Като да вземем за пример положението на правосъдната ни система, което ни беше припомнено тази седмица с присъдите на някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и медиатора Петко Дюлгеров. Тримата получиха общо 47 години затвор - най-тежкото наказване освен за корупция, което сме виждали в последните години. Над тези присъди тегне тежката сянка на подозрението поради назидателния метод, по който беше извършено цялото произвеждане от профилираната прокуратура (още по тематиката тук).

Никакъв логаритъм не е необходим също по този начин с цел да стане ясно за какво хазартният бизнес продължава да се отървава от регулации или за какво много сериозен бизнес като " Аванти " страда от втори тенденциозен палеж, откакто полицията към този момент година не може (и не се пробва, твърди собственичката) да разгадае първия.

Иначе най-малко все още не е открито да е тенденциозен палежът на френското богатство - парижката " Света Богородица ", настояват управляващите (за съкровищата там вижте тук). Докато целият свят гледаше с отворена уста пожара в центъра на Париж, логаритмите на YouTube взеха клипчетата оттова за доктрина на конспирациите, обвързвана с 11 септември 2001 година Което иде да подсети, че колкото и да са интелигентни, логаритмите имат още доста път да извървят. С две думи, дали оф- или онлайн - внимавайте в чии ръце е бъдещето ви.

В броя ще прочетете още: - Швейцарската група ALSO Holding ще поеме контрола на една от водещите български компании в бранша - " Солитрон България " - Кои са петте огромни европейски претендента, които желаеха за 35 години столичното летище- Електрическите скутери на Русе- Бъдете щастливи и карайте сноуборд
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР