12 Петимата финалисти и журито в надпреварата Chivas Venture 2018

...
12 Петимата финалисти и журито в надпреварата Chivas Venture 2018
Коментари Харесай

Проект за осигуряване на работа на бездомни хора спечели Chivas Venture 2018

12
Петимата финалисти и журито в конкуренцията Chivas Venture 2018 по време на огромния край

[Chivas Venture] 12
Oснователите на Nasekomo Ксавие и Олга Марсенак, които стигнаха до полуфинала на конкуренцията.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Започна гласуването за българския план в конкуренцията Chivas Venture

На първия стадий екипът ще се състезава против още 26 финалисти за дял от 200 хиляди $
4 апр 2018
Върти ми се една муха

NASEKOMO трансформира органичните боклуци в храна за ларви, които са различен източник на протеини за животни
19 яну 2018 " Искаме да променим усещането за бездомните хора, да им дадем работа и да ги върнем назад в обществото. " Така Джамал Езел, създател на Change Please, стартира презентацията си на огромния край на четвъртото издание на конкуренцията за обществено виновни бизнеси Chivas Venture с общ награден фонд 1 млн. $, който се организира на 24 май в Амстердам. Британската компания, която оказва помощ на бездомните хора в Лондон, обучавайки ги на бариста умения и осигурявайки им работа, завоюва 350 хиляди $, а останалата част от сумата беше разпределена сред финалистите в състезанието.

Тази година в Chivas Venture участваха планове от общо 27 страни, в това число и България, а до огромния край стигнаха пет обществено виновни започващи компании. За пръв път финалът се организира по време на софтуерната конференция TNW Conference в Амстердам, която събира на едно място редица бизнесмени, вложители и бизнес водачи, а финалистите показаха плановете си през многочислена аудитория. Бизнес концепциите се оценяваха от експертно жури, формирано от Александър Рикар, изпълнителен шеф на Pernod Ricard, компанията, притежател на уиски марката Chivas, Шийла Херлинг, старши помощник в американския център за обществени нововъведения Beeck Center, съоснователката на компанията Elvis&Kresse Креси Уеслинг, която създава аксесоари от непотребни пожарни маркучи, специфичен посетител в журито беше и изпълнителят, продуцент и създател на софтуерната компания I.AM.PLUS Уил Ай Ем (will.i.am).

Постижение за българския екип

Проектът на българския екип на компанията Nasekomo съумя да стигне до полуфинала на конкуренцията, което е и най-хубавото българско достижение през годините на състезанието. До полуфинала стигнаха общо девет от всички участници в Chivas Venture. Макар да не съумя да се класира в топ 5 на плановете, българският екип мина през редица образования и срещи с ментори и вложители. Nasekomo е първата компания в Източна Европа за разграждане на органични боклуци посредством ларвите на черната муха, които след това могат да бъдат употребявани за високопротеинова храна в отглеждането на животни. В екипа на компанията са Олга и Ксавие Марсенак, които ръководят бизнес процесите, а французите и биолози по обучение Селин и Марк Болар се концентрират върху научната част от плана. Целта на Nasekomo е създаване на мрежа от фабрики, в които да отглеждат насекомите и след повишаване на ларвите им да ги преработват в подобаваща добавка към храната на рибите.

Победителят в конкуренцията

Британската компания Change Please дава опция на бездомни хора да се развият професионално, обучавайки ги на бариста умения. Стартиращата компания е основата през 2015 година, като задачата на Джамал Езел е да промени усещането на хората за бездомните и да им даде втори късмет за развиване. " Минавайки около бездомните хора, най-често ги асоциираме със взаимозависимост към опиати и алкохол, а не това е общият случай. 44% от тях желаят да работят, само че не могат да влязат назад в обществото ", разяснява той пред " Капитал " малко след финала на Chivas Venture 2018.

Социално виновният бизнес на Change Please стартира още от покупката на кафето от дребни фермери. Бездомните хора пък ги наемат благодарение на организации във Англия, които наблюдават аргументите за това да останат на улицата, като измежду условията за дълготрайно наемане на работа от Change Please е хората да са били в миналото на пазара на труда. Чашите, които употребяват при продажба на кафето, са биоразградими. Към момента компанията е построила над 22 кафенета във Англия, а през програмата са минали над 210 души, като 82% от тях са останали на работа над 6 месеца, като някои по-късно са намерили друго професионално развиване. Заплатата на всеки от наетите служащи е 10.20 паунда на час, а по думите на Езел след 10 дни работа те към този момент не живеят на улицата. " Имаме наши кафенета и в огромни бизнес офиси като Bank of England, UBS, PWC, а кафетата се оферират и в голям брой супермаркети ", споделя още той пред " Капитал ".

Благодарение на инвестицията от 350 хиляди $ компанията ще може да наеме още над 600 души, както и да открие спомагателни обекти за продажба на кафе. Следващите пазари, към които Change Please се насочва, са Съединени американски щати и Австралия.

Подгласниците

До финала стигнаха още започващата компания Mestic от Холандия, която получи финансиране от 200 хиляди $, The Picha Project от Малайзия с парична премия от 50 хиляди $, също толкоз получи и планът change:WATER Labs от Съединени американски щати, а испанската компания BraiBook завоюва 100 хиляди $ от журито и още 50 хиляди $ от вота на публиката, който се състоя по време на огромния край.

Mestic трансформира кравешката тор в биотекстил, биопластика и биохартия. Патентованата технология взема решение казуса с непотребната тор и дава опция за спомагателни доходи на дребните производители.

От The Picha Project целят да обезпечат работа на малцинства и бежанци в Малайзия, включвайки ги в процеса на готвене и доставка на домашна храна.

От компанията change:WATER Labs създават евтини, компактни и безводни тоалетни, при които отпадъците се изпаряват, пригодени за семейства и общности в неравностойно състояние по света, където липсва подобаваща канализация.

Продуктът на BraiBook съставлява портативен електронен читател на Брайловата писменост с размера на отдалечено, на който се придвижват електронни книги, а хващайки го, хората с нарушено зрение могат да прочетат книгата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР